marți, 8 aprilie 2014

Fantezii sexuale

”...Exista poate 95% din oameni care nu-si traiesc fanteziile. Gandeste-te la suferinta lor. Sexualitatea este cea mai puternica forta in fiintele umane. Sa fii nascut cu o sexualitate interzisa, trebuie sa fie chinuitor. Pedofilul care reuseste sa treaca prin viata cu rusinea dorintei lui, si nu-i da curs, merita o blestemata medalie.”
Nymphomaniac vol.II

Fanteziile sexuale pot fi definite ca o imagine mentala erotica sau excitanta pentru persoana care o vizualizeaza. Sigmund Freud credea ca fanteziile sexuale erau un indicator al unor probleme in viata unei persoane, indiferent ca era vorba despre insatisfactie sexuala sau disfunctii sexuale. Cercetarile contemporane arata ca lucrurile stau de fapt altfel. Fanteziile sexuale sunt o parte importanta a sanatatii sexuale generale, iar studiile indica o legatura intre a avea fantezii sexuale si satisfactia sexuala. Recomand si 
http://anatolbasarab.ro/explicatii-si-interpretari-ale-conduitei-sexuale/ 

Pentru o mai buna intelegere a propriei persoane, trebuie luat in considerare modelul celor trei instante:
sinele - care este un rezervor primitiv si neorganizat de impulsuri
eul - care este limita dintre constient si inconstient si reprezinta functia de adaptare la realitate, care moduleaza necesitatile impulsive intr-o forma adaptata la realitate.
supra-eul - este instanta superioara, domeniul constiintei, al valorilor morale.

Ce pot eu intelege din aceasta minunata interpretare data de Sigmund Freud este ca de fapt noi suntem ”sinele”, dar constransi de prejudecatile morale, impuse de o societate bolnava, ne manifestam ca ”supra-eu”, ignorand cu vehementa refularile care apar deseori din arhaicul inconstient, si care sunt aspectele care ne-ar aduce cu adevarat implinirea, fericirea, confortul existential. Traim intr-o perpetua cenzura, impusa de cele mai multe ori de noi insine, incorsetare care, in timp aduce cu ea frustrari. Pentru ca in genere regretul apare fata de lucrurile pe care nu le-am facut, decat pentru cele pe care le-am facut, dand nastere astfel, unor scenarii care chinuie igrozitor propria imaginatie.
O buna cunoastere a propriei persoane, inseamna acceptarea faptului ca suntem consecinta tuturor experientelor pe care le-am avut, pentru care trebuie sa ne asumam responsabilitatea. Alegerile pe care le facem in prezent tin de deciziile din trecut, care de fapt ne-au construit, ne-au facut sa fim ceea ce suntem azi. Ceea ce suntem azi este ceea ce gandim, felul in care actionam, dorintele pe care le avem. Fanteziile sexuale sunt de fapt consecintele trairilor noastre ulterioare, care s-au nascut prin neajunsurile lor. Fanteziile sexuale sunt o caracteristica care intaresc ideea de o continua evolutie a omului. Propria judecata privind frivolitatea acestor produse ale imaginatiei, nu face altceva decat sa le accentueze ”existenta” si sa determine, printr-un proces direct proportional, intensificarea frustrarilor. Prin urmare fanteziile sexuale ar trebui puse in aplicare mai devreme sau mai tarziu. Bineinteles ca sunt fantezii care depasesc sfera normalitatii, dar cum normalitatea este o chestiune relativa, si acestea pot fi percepute la fel ca oricare alta.
Cel mai important dupa parerea mea, este gasirea sursei. Fiecare fantezie sexuala are o sursa, are un stadiu incipient, care trebuie descoperit, dezbatut, inteles. Iar pentru acest aspect este nevoie de rabdare, timp, perseverenta. In momentul de fata cred ca cea mai buna investitie este pentru propria persoana, iar nimic nu este prea scump, prea mult, pentru mine. Pentru ca cea mai importanta persoana pentru mine sunt eu, si pentru ca merit. Asadar stau sa ma gandesc la mine si la propriile fantezii sexuale. In primul rand cred ca este important sa gasesti omul cu care sa le poti pune in practica. Ca sa descoperi ce fantezii ai, nu trebuie sa te gandesti, punandu-ti intrebarea. Fanteziile sexuale sunt deja acolo, iar o data cu intalnirea acelui om, acestea ies la iveala fara nici un fel de efort. Cred ca asta nu are nimic de a face cu sentimentele. Atata timp cat exista dragoste, aceasta cenzureaza, prin insusi existenta ei. Ideea existentei unei persoane cu care poti face ce vrei in acest domeniu, o face pe acesta trecatoare prin viata ta. Este un pion util, aparut in ajutorul dezvoltarii personale.
Sursa fanteziilor mele imi este deocamdata necunoscuta, desi ar fi poate cateva idei. Cu siguranta psihoterapia mi-a facut bine, si m-a ajutat sa descopar anumite aspecte despre mine. Acea perioada in care stateam in fata unui psihoterapeut a fost o prima intrevedere cu mine. Am invatat felul in care ma pot descoperi si intelege motivele pentru care actionez intr-un fel sau altul. Voi incerca sa descopar sursa propriilor fantezii de una singura, si atunci cand voi crede ca situatia ma va depasi, voi apela cu incredere la psihoterapeut. Pana atunci insa, voi continua sa le traiesc...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment