miercuri, 27 iulie 2011

Bartholinita-boala care se trateaza scobind pasarica

…pasarica este vedeta acestui post, doar o parte din ea…buboiul acela din fotografia alaturata, care prezinta o problema ginecologica, o boala dureroasa provocata de vreo infectie cu transmitere sexuala, dar si de un act sexual mai lung de 30 de minute, desfasurat fara ca…,,femeia sa fie pregatita,,.

So! Sa ne lamurim despre …Bartholinita, o problema provocata de glandele Bartholin, glandele care umezesc pasaricile… cand ne jucam… sex! :)Ce este, ce anume o provoaca, si cum se trateaza?

dr primar Gabriela Cotarcea, medic ginecolog-Bartholinita inseamna inflamatia uneia din glandele Bartholin, sau inflamatia ambelor, ca ele sunt doua la numar. Se mai numesc si glande vulvovaginale, sunt mici si sunt asezate sub piele in structura labiilor. Glandele acestea au cateun canal care este asezat undeva in interior pe peretele vaginului, unde secreta continutul glandelor in timpul actului sexual, in faza de excitatie sexuala. Lichidul secretat este incolor cu aspect spumos si lubrifiaza vaginul, il pregateste pentru penetrare.

…pe internet am citit ca inflamarea glandelor Bartholin este consecinta altor probleme ginecologice, ca infectia cu Trichomonas Vaginalis sau Gonoree. Dupa discutia cu dr Gabriela Cotarcea am aflat insa ca sunt femei care au o ….predispozitie aparte pentru Bartholinita, si o fac fara sa fie infectate cu vreo boala cu transmitere sexuala. ,,Punctul de plecare poate sa fie o infectie gonoreica, sau cu trichomonas, chiar si chlamydia in cazuri mai rare, dar n-o excludem. Eu intalnesc paciente cu Bartholinita, si le intreb mereu daca au avut recent un contact sexual mai lung ca timp, fara ca sa fie pregatite, fara sa aiba parte de un preludiu satisfacator, fara o buna lubrifiere. Foarte des raman mirate, suprinse ca stiu cum s-a desfasurat ultimul lor act sexual, sau ma rog ultimele. Intr-un act sexual cu penetrarea pe uscat, se freaca pur si simplu canalul glandei respective pana se obtureaza, se infunda practic si continutul lui nu mai este eliberat, se acumuleaza inauntru si apare Bartholenita. Incepe cu tumefieri, inrosiri, dureri in zona vulvei, glandele Bartholin inflamate dor si se umfla, la un moment dat durerea poate sa fie atat de mare ca aproape nu poti sa te misti, sa mergi,, dr. Gabriela Cotarcea.

Tratamentul implica administrarea de antibiotice si antiinflamatorii, pungi de gheata pe zona inflamata, iar daca

problema a fost provocata de infectia cu vreo bacterie…normal…trebuie rezolvat si acest aspect. Cand problema evolueaza intr-un abces, este necesara o mica interventie chirurgicala. ,,Continutul glandelor nu se mai elibereaza, se aduna si poata sa apara un abces, se face puroi acolo si trebuie sa cureti printr-o incizie si apoi faci drenajul abcesului. Problema la Bartholinita este ca adesea recidiveaza, iar aici tratamentul presupune sa excizezi toata glanda. Din pacate nu poti scoate numai glanda in sine, sau doar glandele daca sunt ambele inflamate. Inainte trebuie sa o localizezi, se injecteaza o substanta pe canalul ei ca s-o vezi pe toata, si pe urma o indepartezi cu tesut gras din jur. Ramane cam neplacut din punct de vedere estetic, arata ca o scorbura pe vulva,, dr. Gabriela Cotarcea.

…nu prea ai chef de sex cand te doare…. dar e bine sa precizez oricum ca tratamentul implica si repaus sexual. Cand Bartholinita este provocata de vreo infectie cu transmitere sexuala abstinenta este indicata pana la rezolvarea acestei probleme, si in acest caz ambii parteneri trebuie sa urmeze un tratament. Cand problema a fost provocata de o partida lunga de sex, in care femeia nu a avut vaginul suficient de lubrifiat…. repausul sexual este recomandat pana cand ….


Dr. Gabriela Cotarcea- pacienta poate si vrea sa faca sex. Pasarica are dreptul…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment