Dupa fecundare ovulul coboara pe trompe spre uter unde urmeaza sa se nideze. Daca acesta,din diverse motive, se opreste in drumul sau, se poate nida in trompe, formandu-se astfel o sarcina ectopica (extrauterina). Ectopia insa poate sa se localizeze si ovarian, intramural, cervical sau abdominal. Daca ovulul fecundat ajunge in uter are si aici mai multe posibilitati de nidare; de obicei nidarea are loc in corpul uterului (adica in partea de sus a acestuia). In cazuri rare se poate nida altundeva decat in corp (ca de exemplu in partea inferioara a uterului), rezultand mai tarziu placenta praevia/placenta jos inserata.
Mamele care prezinta Rh- trebuie sa acorde mai multa atentie sarcinii. Aceasta trebuie sa cunosca necesitatea unei profilaxii a izoimunizarii prin administrare de imunoglobulina D inainte de concepere si dupa nastere.
Drumul pe care il parcurge un ovul fecundat pana in uter este de 7 zile. Prin urmare, tocmai de aceea un test de sarcina va fi negativ dupa 10 zile de la contactul sexual. Cum citeste un test de sarcina existanta unei sarcini? Pai dupa fecundarea ovulului corpul galben menstrual devine corp galben gestational (corpul galben este locul de unde a iesit ovulul din ovar). Corpul galben gestational creste nivelul hormonilor in sange(mai ales a progesteronului). Dupa nidare, ovulul secreta HCG - substanta care evidentiaza activitatea trofoblastului si nu faptul ca embrionul este viu. Acest HCG apare si in urina si in sange, fiind markerul dupa care functioneaza un test de sarcina. Trebuie mentionat faptul ca HCG ramane crescut timp de 7-10 zile dupa oprirea in evolutie a unei sarcini, ceea ce ar putea induce in eroare femeia, daca aceasta nu apeleaza la o ecografie transvaginala.
Nidatia ( click aici ) reprezinta fixarea oului in peretele uterin. Trofoblastul (stratul de celule periferice a oului) penetreaza peretele uterin. Endometrul sufera modificari, transformandu-se in decidua sau caduca. In ziua a 10 de la ovulatie oul este complet implantat (daca femeia a ovulat in ziua a 16-a a ciclului menstrual => 16+10= 26 . Daca fecundatia nu ar fi avut loc, menstruatia ar fi trebuit sa apara peste 3 zile - ziua 1 a ciclului menstrual. Daca menstruatia intarzie sa apara >5 zile, se poate apela la un test de sarcina. Asadar testul de sarcina il recomand numai dupa 16+10+3+5= 34 zile - aproape 5 saptamani de amenoree (lipsa menstruatiei).Mentionez ca durata normala a unei sarcini va fi de 270-280 de zile cu decalaj de 20 de zile. Deci data aproximativa a nasterii se poate calcula adaugand 300 zile de la data ultimei menstruatii, sau 38 de saptamani, sau noua luni solare (a cate 30 de zile). De asemenea data aproximativa a sarcinii se poate calcula si dupa formulele: DUM(data ultimei menstruatii)+10 zile+9 luni solare sau DPMF(data primelor miscari fetale)+4.5luni la primipare sau 4luni la multipare sau DRF(data raportului fecundat)+273 de zile.
Daca fecundatia si ulterior nidarea au avut loc, femeia se poate considera gravida, insarcinata sau parturienta. De acum incolo trebuie sa fie foarte atenta cu ceea ce ingera, ceea ce face. Ea trebuie sa relateze faptul ca va fi mama medicului ei de familie si de asemenea medicului ei curant ginecolog-obtetrician. Este deosebit de important sa nu schimbam medicii ginecologi si sa ne asiguram ca acela care ne va urmari sarcina, acela va fi si cel care va asista la nastere.
Helpful info. Fortunate me I found your website by chance,
RăspundețiȘtergereand I am surprised why this coincidence did not came about earlier!
I bookmarked it.
Feel free to surf to my website; hcg diet plan
Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this article and the rest of the site is extremely good.
RăspundețiȘtergereAlso visit my website; carb count