Asadar sa intru "in paine"... Sa presupunem ca vorbim de un cuplu, tineri casatoriti care au in plan pe 2011 sa faca un copil... Problema se pune atunci cand cei doi isi doresc un copil sanatos,femeia isi doreste o sarcina usoara, fara nici un risc. In situatia de fata mie mi se pare normal ca cei doi sa trateze situatia cu maxima responsabilitate si sa respecte regulile pentru ca dorintele lor sa se implineasca...Veti spune multi dintre voi ca poate exagerez si ca inainte, pe vremea bunicii, nu existau atatea investigatii iar femeia nastea acasa...Da!Va voi da dreptate...dar va voi aminti ca pe vremea buncii nu existau Mc Donalds, KFC, atatea masini, atata stres, atata suc cu acid...Pe scurt, spre deosebire de bunicii nostri, noi ne "otravim" in fiecare zi inconstient si involuntar...Si atunci mi se pare normal sa avem mai multa grija, mai ales in aceasta perioada (a sarcinii), pentru a evita pe cat posibil "otravirea" celui mic inca nenascut.
In situatia asta ce e de facut?
1) Sa vizitam medicul ginecolog!!!
Vizita la un medic ginecolog va impusca mai multi iepuri de o data. Un examen de rutina constand in recoltarea de secretie pentru lama, recoltarea de celule cervicale pentru efectuarea unui test Babes Papanicoulau, o ecografie transvaginala sunt testele obligatorii ce se efectueaza inainte de o sarcina. De asemenea trebuie discutat cu medicul daca ciclul menstrual e regulat sau nu, daca la menstratie apare dismenoree sau nu, daca pacienta foloseste contraceptive orale sau daca este fumatoare sau prezinta alte dependente. Trebuie mentionat aici un lucru deosebit de important: femeia trebuie sa renunte la contraceptivele orale si sa renunte la orice viciu: tutun, alcool sau altele. Contraceptivele orale actioneaza "adormind" ovarul, prin urmare inhiba ovulatia; prin urmare ovarul trebuie "bine trezit" in momentul conceptiei, tocmai ca eficacitatea hormonilor secretati pe timpul sarcinii de catre ovar sa fie maxima. Cat despre vicii am auzit de mamele fumatoare care se bat cu pumnul in piept ca desi au fumat,copii lor sunt sanatosi. Va dau un mic exemplu: nasa mea a fumat pe tot timpul sarcinii ; baiatul ei are probleme respiratorii si este subdezvoltat fizic. De asemenea este important ca medicul ginecolog sa prescrie femeii cu 3 luni inainte de a concepe suplimente nutritive si fier.2) Sa vizitam medicul de familie:
In fisa personala de la medicul de familie, sunt notate absolut toate datele medicale despre un pacient. Este important ca si medicul de familie sa stie despre intentia de a concepe si sa sugereze femeii niste analize medicale complete de sange. De asemenea trebuie sa se tina cont de bolile virale suferite de femeie. Daca aceasta nu a suferit de nici una, este recomandata o schema de imunizari prin vaccinuri. O varicela sau o gripa pot avea efecte nefaste asupra dezvoltarii armonioase ale copilului, pe cand hepatita virala, sau rubeola pot fi mortale. Daca familia in cauza dispune de resurse financiare poate apela si la evaluarea cariotipului ambilor parteneri, pentru a depista eventualele anomalii cromozomiale, care pot duce la malformatii genetice. Acest cel din urma test va fi insa obligatoriu in cazul tinerilor ce stiu ca au in familie cazuri de anomalii genetice.3) Sa stim cand sa..."muncim" mai cu spor!
Daca vrei sa concepi in iunie de exemplu ai sanse destl de mari, daca pe langa cele descrise de mai sus respecti cu strictete si urmatoarele. Trebuie specificat inca de la inceput ca nu toate ciclurile sunt ovulatorii si prin urmare exista posibilitatea ca tocmai in iunie sa nu poata avea loc fecundarea. Pana atunci insa recomand ca lunar sa se efectueze un grafic cu temperatura bazala. In fiecare dimineata se masoara temperatura, prefelabil intravaginal-dar se poate si oral (sub limba) si preferabil cu un termometru cu doua zecimale. Se noteaza temperatura din prima zi de ciclu (in prima zi cand apare menstruatia) si se incheie cu ultima zi a ciclului (cu o zi inainte de urmatoarea menstruatie). Astfel se va obtine o curba, cu maxima in prima zi de ovulatie, si se va mentine asa pana la sfarsitul ciclului. Daca aceste curbe sunt aproximativ egale pe cele 5 luni de observatie, atunci ciclul este regulat si perioada de ovulatie este exact in ziua in care temperatura creste brusc (de la 36,7 grade Celsius la 37,2-37,5 grade Celsius). In plus in ultimele doua luni recomand efectuarea testelor de ovulatie care se gasesc in fiecare farmacie.
Da, foarte interesant...
RăspundețiȘtergere