sâmbătă, 13 martie 2010

Tot ce trebuie sa stii despre secretiile vaginale

Secretiile vaginale poarta denumirea medicala de leucoree. Leucoreea normala este formata din secretii ale glandelor de la nivelul genital si din celule descuamate din acest tract. Fiecare femeie are o secretie vaginala normala incepand cu perioada pubertatii si terminand la menopauza.
Secretiile vaginale pot fi fiziologice sau patologice. Desi majoritatea scurgerilor nu sunt determinate de BTS (boli cu transmitere sexuala) si nu necesita tratament, infectiile transmise pe cale sexuala pot avea acest simptom.
O scurgere normala este alba sau clara, de consistenta albusului de ou, fiind scurgeri inofensive care variaza in functie de ciclul menstrual.
Cauzele scurgerilor vaginale:
1.Neinfectioase- fiziologice- polipii cervicali - corpii straini - reactii alergice- tumori maligne genitale (de exemplu, cancer de col, uter sau cancerul ovarian)
Tratament
In cazul retinerii de corpi straini, majoritatea pot fi indepartati manual, dar uneori pot fi foarte mici (materiale fibroase, bucati de prezervativ) care nu sunt vizibile si necesita lavaj. Se face o cura scurta cu antibiotice in cazul obiectelor care au stat destul de mult timp incat sa determine o infectie secundara.
In cazul polipilor, de cele mai multe ori este necesara extirparea lor.
In cazul reactiilor alergice trebuie gasita si indepartata cauza.
2.Boli infectioase non- BTS
- Vaginoza bacteriana
- o infectie care nu se transmite pe cale sexuala, fiind cea mai comuna cauza a scurgerilor vaginale, in cazul femeilor active sexual care au concomitent o boala cu transmitere sexuala. Este cauzata de o infectie cu bacterii anaerobe si apare si se remite spontan. - Infectia candidozica, care este determinata de o suprapopulare cu Candida albicans. Apare ca o scurgere alba, aparent inofensiva, asociata cu mancarimi si indispozitie. Tratament
In cazul vaginozei bacteriene, se recomanda Metronidazol oral 400-500 mg pentru o saptamana, sau metronidazol topic gel 0.75% cu aplicatie nocturna 5 zile. Crema cu clindamicina este si ea recomandata, insa atentie, pentru ca poate deterioara prezervativele din latex. La pacientele care iau contraceptive orale, este necesara consultarea medicului inainte de inceperea tratamentului.
In cazul candidozei, se recomanda clotrimazol, aconazol, miconazol, sub forma de preparate vaginale. Tratamentul oral sau vaginal este folosit in functie de preferintele pacientei.3.Boli infectioase cu transmitere sexuala- Chlamydia trachomatis, care poate cauza o scurgere purulenta si abundenta, aparand uneori fara anumite simptome. Netratata, aceasta infectie duce la boala inflamatorie pelvina.
- Neisseria gonorhroeae, poate cauza o scurgere vaginala purulenta sau poate fi asimptomatica. Printre simptome apar si sangerarile intermenstruale. Si aceasta afectiune, daca este netratata, duce la boala inflamatorie pelvina.
- Trichomonas vaginalis, apare in special la femeile tinere si este gasita frecvent in asociere cu infectia cu N. Gonorrhoeae. Poate determina o scurgere galbuie, abundenta si spumoasa, asociata cu mancarimi, dureri abdominale si indispozitie. Multe paciente insa, sunt asimptomatice. Aceasta infectie poate duce si la o nastere prematura.
Tratament
Pacientele trebuie sa faca o investigatie completa, pentru a se depista si alte boli cu transmitere sexuala, iar partenerul, daca poate fi identificat, trebuie tratat si el de asemenea.
In cazul Chlamydia trachomatis, se recomanda doxiciclina 100 mg de 2 ori pe zi pentru 7 zile (contraindicata in sarcina).
Pentru Gonorrhoea se administreaza cefixim 400 mg in doza unica oral sau ceftriaxona 250 mg intramuscular, doza unica.
Trichomonas vaginalis se trateaza cu metronidazol 2 g oral in doza unica sau 400-500 mg de doua ori pe zi 5-7 zile.4.Scurgerile fiziologice
In timpul perioadei reproductive, fluctuatiile nivelului de estrogen si progesteron afecteaza calitatea si cantitatea mucusului cervical. Acest aspect este observat de femei printr-o modificare a scurgerilor. Initial, cand nivelul de estrogen este scazut, mucusul este gros si aderent. Cand nivelul estrogenului creste, mucusul devine progresiv mai clar, mai apos si mai putin aderent. Dupa ovulatie, aceste modificari ale mucusului devin si mai pregnante.
Evaluarea Medicul trebuie sa efectueze o anamneza completa a pacientei, sa afle istoricul sexual al acesteia, dar si detalii despre natura scurgerilor (daca exista modificari de durata, culoare, miros, consistenta), precum si simptome asociate (mancarimi, dureri abdominale, sangerari anormale, febra).Medicul trebuie sa ia in considerare medicatia concomitenta ( antibiotice, corticosteroizi), tratamente folosite anterior dar si alte afectiuni, cum ar fi diabetul.
Simptomele care sugereaza o scurgere anormala sunt:
- scurgere in cantitate mai mare decat in mod normal;
- scurgere mai aderenta decat in mod normal;
- scurgere purulenta;
- scurgere de culoare verzuie, galbuie;
- scurgere mirositoare;
- scurgere asociata cu sangerare, mancarimi, arsuri, roseata sau alterarea starii generale.
Complicatii
Infectia vaginala simpla, netratata la timp, poate duce la raspandirea ei in tractul reproductiv si poate determina o agravare, iar pe termen lung, infertilitatea.
Retinerea de corpi straini are potential de a dezvolta socul toxic.
Polipii cervicali pot fi inofensivi, insa pot si sa determine infertilitate daca sunt voluminosi.Prognostic
Vaginoza bacteriana se vindeca in 70-80% din cazuri dupa respectarea medicatiei, dar adesea este recurenta. Candidoza are o rata de vindecare de 80-95%, in timp ce Trichomonas are o rata de vindecare de 95%.
Prevenire
Exista patru mari masuri de prevenire si anume: igiena personala corecta, spalarea fara utilizarea intravaginala a produselor cosmetice, evitarea lenjeriei sintetice si tratarea partenerilor sexuali.
Educatia sexuala si comunicarea in cuplu sunt foarte importante, pentru a evita BTS dar si pentru a trece mai usor peste problemele de acest gen impreuna cu partenerul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment