joi, 18 martie 2010

Chisturile ovariene

In termeni asa-zisi comuni, chistul ovarian seamana cu o punguta cu lichid, aflata in interiorul sau pe suprafata ovarelor. Ovarele sunt organe pereche cu dimensiunea si forma unei migdale, aflate in stanga si dreapta uterului. La nivelul ovarelor se formeaza ovulele, care ulterior sunt eliberate in cicluri lunare, de-a lungul perioadei reproductive a femeii, deci pana la menopauza.
Foarte multe femei prezinta chisturi ovariene la un moment dat in viata. Majoritatea chisturilor nu provoaca probleme de sanatate si dispar fara tratament in cateva luni. Insa, daca se rup, chisturile pot fi foarte periculoase. Cea mai buna metoda pentru a preveni astfel de neplaceri, este examinarea periodica a zonei pelvine. La fel de important pentru orice femeie este sa cunoasca indeajuns de multe detalii despre aceasta afectiune, pentru a nu-si pune viata in pericol.
Cum se formeaza un chist ovarian?
In fiecare luna, un ovul se formeaza intr-o structura din interiorul ovarului, numita folicul. Lichidul foliculului protejeaza ovulul. Ovulul se maturizeaza si este expulzat prin ruperea foliculului, insa uneori foliculul nu elibereaza ovulul, sau nu se micsoreaza dupa expulzarea acestuia, ci continua sa creasca pe masura ce se umple cu lichid. Astfel se formeaza un chist ovarian.
Chisturile pot creste pana la 5 -6cm si pot persista intre patru si sase saptamani.
In afara tipurilor normale de chisturi, exista si chisturi mai putin obisnuite:
- chist dermoid
- care poate sa contina fire de par, piele sau dinti, deoarece se formeaza din embrionul uman.
- chist endometriozic - ca rezultat al unei endometrioze, afectiune in care celulele mucoasei uterine apar in afara uterului. O parte a acestui tesut se poate fixa pe ovar, formand un chist.- chistadenom - chist ce se dezvolta din tesutul ovarian si contine un lichid limpede, apos sau solid. Se poate mari pana la 30cm, cauzand torsiunea ovarului. Este vroba despre o situatie grava, care necesita interventia chirurgicala.
Simptome si semne
S-ar putea sa ai un chist ovarian daca prezinti una sau mai multe din urmatoarele semne si simptome:
- tulburari menstruale;
- dureri pelvine ( surde, constante sau intermitente care se pot intinde spre picioare sau coloana vertebrala);
- durere pelvina puternica, inainte si dupa menstruatie;
- dispareunie ( durere in timpul actului sexual);
- greturi, varsaturi si dureri ale sanilor
Suna neaparat la salvare daca prezinti una dintre simptomele:
- durere pelvina severa, care a aparut brusc;
- durere insotita de varsaturi si greturi;
- senzatie de frig, piele rece si umeda, respiratie accelerata, ameteala, slabiciune.
Semnele existentei unui chist ovarian seamana cu cele ale endometriozei, bolii inflamatorii pelvine, cancerului ovarian si chiar ale apendicitei.
Cum se pune diagnosticul?
Medicul poate depista un chist ovarian, prin palparea ovarelor, in timpul examinarii pelvine. Daca este descoperit un chist, medicul va recomanda examene complementare, pentru a determina marimea, tipul si compozitia chistului. Toate aceste informatii ajuta medicul sa decida daca este cazul unei interventii chirugicale sau nu.
Examenele complementare sunt:
Masurarea CA 125 - Nivelul proteinei CA 125 (Cancer antigen 125) prezinta valori ridicate in randul femeilor care au cancer ovarian. Daca pacienta prezinta un chist ovarian partial solid, este neaparat necesara masurarea nivelului de CA 125 din sange, pentru a stabili daca chistul este malign.
Laparoscopia - foloseste un instrument foarte subtire cu un capat luminos, care este inserat in abdomen printr-o mica taietura. Astfel, medicul poate observa foarte bine ovarele si poate extirpa chiar chistulEcografia - abdominala sau vaginala, care foloseste ultrasunetele pentru a vizualiza uterul si ovarele. Prin ecografie se pot afla pozitia, volumul si compozitia chistului.
Aparitia complicatiilor
Un chist ovarian mai mare poate cauza disconfort abdominal, pentru ca apasa pe organele vecine. Complicatia cel mai des intalnita este torsiunea, care se manifesta printr-o durere puternica si brusca. In astfel de cazuri, trebuie neaparat chemata salvarea, pentru ca este nevoie de o interventie chirurgicala. Niciun medicament nu poate sa diminueze durerea. O alta complicatie consta in hemoragia si ruperea chistului, care de multe ori se afla la originea unui soc. Este vorba aici despre un chist de corp luteal, care poate sa aparat in urma unui tratament pentru stimularea ovulatiei sau la inceputul sarcinii.
Tratamentul
Intotdeauna, tratamentul depinde de varsta pacientei, de tipul si volumul chisturilor, dar si de simptomele prezentate de pacienta.In cazul pacientelor care se afla inca in perioada reproductiva si care la ecografie prezinta un chist simplu, se recomanda supravegherea medicala, fara tratament. Dupa 1-3 luni, pacienta trebuie sa fie examinata din nou, pentru a se depista eventuale modificari.Tratamentul chirurgical este folosit in cazul chisturilor mai mari, cu aspect anormal la ecografie si care continua sa creasca chiar si dupa 2-3 cicluri menstruale. Extirparea chisturilor dureroase se numeste chistectomie. Exista si alte cazuri, cand este extirpat doar ovarul afectat, iar celalalt este lasat neatins. Aceasta interventie se numeste ovariectomie unilaterala. Ambele proceduri asigura in continuare fertilitatea femeii aflate in perioada reproductiva. Mentinerea chiar si a unui singur ovar asigura productia de estrogen.Daca chisturile sunt canceroase, medicul va recomanda o histerectomie cu anexectomie totala, ceea ce inseamna extirparea uterului si a ambelor ovare. Dupa menopauza, riscul ca un chist ovarian sa fie si canceros creste considerabil. De aceea, medicii recomanda extirparea tuturor chisturilor care apar post menopauza.
Tratamentul cu anticonceptionale reduce riscul aparitiei unor noi chisturi si dezvoltarii celor existente in timpul urmatoarelor cicluri menstruale. Mai mult decat atat, contraceptivele orale reduc riscul aparitiei cancerului ovarian, risc ce scade tot mai mult pe masura ce perioada administrarii contraceptivelor orale este mai mare.
Prevenirea
Nu exista o metoda clara de prevenire a aparitiei chisturilor, iar examinarile medicale ale zonei pelvine sunt cea mai buna metoda de a te asigura ca ovarele tale nu au suferit nicio modificare. In plus, trebuie sa fii atenta la modificarile ciclului menstrual, inclusiv ale simptomelor ce il insotesc. Daca acestea sunt neobisnuite sau persista timp de mai multe cicluri menstruale, este cazul sa apelezi la sfatul medicului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment