sâmbătă, 27 martie 2010

Autoexaminarea sanilor

Nimeni nu poate avea grija de sanatatea ta in afara de tine si nimeni nu iti poate cunoaste corpul mai bine decat tine. Autoexaminarea sanilor trebuie sa devina un gest de rutina pentru tine si pentru toate femeile. In afara de cancerul de san, exista numeroase alte boli care iti pot pune in pericol frumusetea si viata, iar autoexaminarea si autocunoasterea sanilor te poate salva.
ARTICOLE ASEMANATOARE
Vizita la ginecolog, dupa nastere
Viata sexuala dupa nastere
Autoexaminarea te ajuta sa iti cunosti mai bine sanii, sa observi schimbarile de textura si sensibilitate care au loc in diferite faze ale ciclului menstrual si in diverse etape ale vietii. Autocunoasterea sanilor presupune familiarizarea cu consistenta normala a tesuturilor sanilor tai si a zonelor adiacente acestora.
Cand se incepe autoexaminarea sanilor?
Medicul tau ginecolog sau chiar medicul de familie te poate sfatui sa incepi autoexaminarea sanilor in jurul varstei de 20 de ani, sau chiar mai devreme, daca ti-ai inceput viata sexuala inainte de aceasta varsta. In completare, sanii trebuie examinati de medic o data la 3 ani pana la varsta de 40 de ani, apoi examinarea medicala va fi facuta anual. Tot de la aceasta varsta (40 de ani) este recomandat sa faci o mamografie in fiecare an.
Care este cel mai bun moment pentru autoexaminarea sanilor?
Sanul sufera modificari de consistenta in timpul ciclului menstrual. Modificarile nivelului hormonal asociate cu menstruatia determina inflamarea si intarirea sanilor. Odata cu aparitia menstruatiei, sanii revin la consistenta normala. Cel mai bun moment pentru autoexaminarea sanilor este la o saptamana dupa aparitia ciclului menstrual. Acesta este momentul in care sanul este mai putin sensibil la atingere sau tumefiat. In timpul sarcinii si alaptarii, sanii pot fi simtiti mai grei decat de obicei. Femeile care au nelamuriri in ce priveste consistenta tesuturilor si modificarile fiziologice ale sanilor trebuie sa ceara sfatul medicului de familie sau medicului ginecolog.
Cum autoexaminam sanii?
Daca nu ti-ai examinat sanii niciodata pana acum, iti oferim cateva indicatii simple in randurile de mai jos.Autoexaminarea include doua etape: observarea si palparea sanilor.
Observarea sanilor
Stai in fata oglinzii, dezbracata, cu mainile pe langa corp. Priveste-ti cu atentie sanii din fata si apoi din profil. Incearca sa observi culoarea, forma, simetria si marimea. Studiaza cu atentie toate pliurile, cutele, mameloanele. Acorda atentie pozitiei mameloanelor: sunt orientate spre exterior sau spre interior? Ce culoare au? Daca strangi usor mamelonul intre doua degete pozitionate intai unul sus si unul jos, apoi unul in stanga si unul in dreapta mamelonului (sau ca pe un cadran de ceas, la ora 12 si 6, apoi ora 3 si 9), acesta trebuie sa ramana uscat (cu exceptia cazurilor in care esti insarcinata sau alaptezi).Dupa ce ai observat astfel sanii, trebuie sa iti schimbi pozitia si sa iti examinezi din nou sanii in alte doua pozitii: cu mainile in solduri si cu mainile ridicate deasupra capului.
Palparea sanilor
Autoexaminarea sanilor prin palpare, se poate face in doua moduri: pe "uscat" stand intinsa in pat sau pe "ud", la dus. Daca autoexaminarea se realizeaza la dus este recomandata sapunirea mainilor pentru o mai buna alunecare pe san. Exista trei modalitati pentru autoexaminarea sanilor: tehnica acelor de ceas, tehnica segmentelor si tehnica "maturatului".
1. Tehnica acelor de ceasornic
Imagineaza-ti sanul ca fiind cadranul unui ceas. • Ridica mana stanga si aseaza-ti antebratul pe cap pentru a putea examina sanul stang cu mana dreapta. • Uneste cele trei degete mijlocii ale mainii drepte si aseaza-le in dreptul orei 12, adica in cel mai de sus loc al sanului.• Realizeaza o miscare ferma, alunecata, circulara, in sensul acelor de ceas. • Continua miscarea micsorand cercurile, pentru a te apropia de mamelon. • Verifica apoi tesutul de sub mamelon si din axila (sub brat), precum si zonele din jurul sanului.• Examinarea sanului drept se realizeaza prin ridicarea mainii drepte si asezarea antebratului pe cap, intocmai cum ai facut cu mana stanga. Se executa miscarea circulara cu mana stanga pe sanul drept.
2. Tehnica segmentelor
Imagineza-ti sanul ca pe un cerc (sau un tort) si imparte-l in segmente (sau felii).
• Ridica mana stanga si aseaza-ti antebratul pe cap pentru a putea examina sanul stang cu mana dreapta.
• Uneste cele trei degete mijlocii ale mainii drepte si realizeaza o miscare de alunecare circulara ferma pe sanul stang.
• Se incepe cu partea de sus a sanului, la trei degete sub clavicula. Se realizeaza o miscare alunecata a degetelor spre mamelon. Se examineaza cu atentie intregul segment.
• Examineaza in acelasi mod fiecare segment in parte pana la examinarea intregului san.
• Apoi examineza regiunea axilara.
• Examinarea sanului drept se realizeaza prin ridicarea mainii drepte si asezarea antebratului pe cap, intocmai cum ai facut cu mana stanga. Se executa examinarea cu mana stanga pe sanul drept.
3. Tehnica de "maturare"
• Ridica mana stanga si aseaza-ti antebratul pe cap pentru a putea examina sanul stang cu mana dreapta.
• Uneste cele trei degete mijlocii ale mainii drepte.
• Realizeaza o miscare de alunecare a degetelor pe san, liniar, de la clavicula spre mamelon, apoi dinspre stern spre mamelon, si tot asa pana ajungi din nou la clavicula, "maturand" sanul in sensul acelor de ceas.
• Examineaza intregul san cu degetele alunecand numai dinspre exteriorul sanului spre mamelon.
• Ca sa poti simti si tesutul mamar profund vei repeta procedeul folosind o miscare de "mergere" cu degetele, in aceasi maniera ca si miscarea de "maturare".
• Continua examinarea sanului cu tesutul din regiunea axilara.
• Examinarea sanului drept se realizeaza prin ridicarea mainii drepte si asezarea antebratului pe cap, intocmai cum ai facut cu mana stanga. Se executa miscarea cu mana stanga pe sanul drept.
Sfaturi
• Nu neglija autoexaminarea sanilor: iti ia maximum 5 minute pe luna. Acesta este modul in care ai grija de frumusetea si sanatatea sanilor tai.
• Prin autoexaminare poti descoperi din timp diferite chisturi, tumori benigne (necanceroase) si chiar cancerul mamar.
• Daca in timpul autoexaminarii detectezi o schimbare a sanilor, oricat de mica ti s-ar parea mergi de urgenta la medic si arata-i ce ai descoperit si cum ai descoperit.
• Protuberantele, ingrosarea, asimetria, incretitura, inrosirea, eliminarea de secretii sau inversiunea mamelonului impun consultarea de urgenta a medicului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment