vineri, 2 octombrie 2009

Frigiditatea

Ce este frigiditatea?
In sens larg, prin frigiditate se intelege slabiciunea sau absenta dorintelor sexuale (libido) si totodata incapacitatea de a resimti, in mod firesc, placere in conditiile actului sexual. In sens clinic, termenul de frigiditate este utilizat pentru a desemna incapacitatea femeii de a atinge orgasmul. Asadar, vorbim despre frigiditate atunci cand se manifesta o incapacitate repetata de a resimti placere, nu in cazul in care aceasta problema este expresia unui episod singular, situatie care se poate datora unor probleme de moment si care nu trebuie sa ne alarmeze in mod deosebit.
Care sunt cauzele care determina frigiditatea?
Frigiditatea se poate datora fie unor cauze de natura anatomofiziologica, fie unor cauze de natura psihica, fie unei combinatii intre acestea. Desigur, cele mai usor de identificat si diagnosticat sunt cele din prima categorie. Asadar, cand suspectam o persoana ca sufera de frigiditate (poate chiar propria persoana) primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa mergem la doctor pentru a vedea daca aceasta tulburare este urmarea unor probleme fizice. In acest caz ele trebuie tratate si ulterior urmarit daca problema noastra sexuala persista. Daca da (sau nu au putut fi identificate de la bun inceput tulburari fizice) atunci este vorba despre o etiologie psihica.In acest caz, frigiditatea apare in urma unor probleme functionale ale aparatului psihic. Trebuie inteles faptul ca viata noastra psihica nu se limiteaza la ceea ce este constient, ci exista si niveluri mai profunde (inconstient, subconstient) care sunt la fel de active ca si constientul si care interactioneaza permanent cu acesta. Astfel, frigiditatea poate sa apara ca o consecinta a refularii, respectiv a procesului prin care anumite imagini, idei, tendinte sau dorinte neplacute pentru persoana respectiva sau care contravin normelor morale sunt indepartate din constiinta inspre inconstient, de unde insa au tendinta permenenta de a incerca sa iasa la suprafata.O alta situatie care poate determina frigiditatea este cea in care in cuplu exista o stare permanenta de nemultumire. In acest caz, psihicul nostru reactioneaza ca un bumerang si refuza pur si simplu sa ne permita sa ne simtim bine atunci cand avem un contact sexual cu persoana care ne-a cauzat atatea suparari., chiar daca in acel moment constient ne dorim acest lucru.De asemenea, frigiditatea se poate manifesta si ca o adevarata metoda de aparare pe care organismul o pune in scena impotriva "inamicului" atunci cand femeia in cauza se teme foarte tare de o eventuala sarcina. Asa cum stim, abstinenta este singura metoda de contraceptie 100% eficienta, asadar, daca nu simtim placere in timpul conactului sexual atunci probabil nu vom mai intretine relatii sexuale si deci, problema este rezolvata.: nu poate sa apara nici o sarcina nedorita. Desigur, nici acesta nu este un rationament constient, ceva de care sa fim constiente, asadar, nu este usor de identificat.Mai exista si alte teorii ale frigiditatii, de exemplu cea psihanalitica potrivit careia frigiditatea ar fi urmarea refuzului de catre femeie a conditiei sale feminine si a dorintei ascunse de a fi barbat.In orice caz, frigiditatea poate sa apara din ceea ce am vazut pana acum ca simptom al unei nevroze , respectiv al situatiei in care constientul nu mai poate face fata presiunilor din partea inconstientului si deci nu mai reuseste sa le reprime (sa le trimita la locul lor ). In sens clinic, afectiunea psihica in care intalnim cel mai frecvent frigiditatea este isteria.
Ce este de facut?
Atunci cand este suspectat diagnosticul de frigiditate primul lucru care trebuie facut este sa mergem la doctor pentru a elimina eventualele probleme anatomofiziologice. In cazul in care frigiditatea reprezinta un simptom nevrotic cel care ne poate ajuta nu mai este doctorul, ci un psiholog. Trebuie stiut faptul ca in aceasta situatie frigiditatea nu este ceva incurabil, de care nu mai putem scapa in veci, ci ea poate sa dispara in urma unei psihoterapii. In cadrul acesteia, cel mai important lucru este sa constientizam cauza care se ascunde in spatele ei si apoi sa descoperim ce avem de facut.Este important de stiut ca exista solutii care pot face frigiditatea sa dispara si lucrurile sa reintre in normal. Asadar, nu trebuie sa disperam, chiar daca frigiditatea este una dintre disfunctiile pe care le resimtim extrem de acut ca invalidante, deoarece ea pune in pericol insasi conditia noastra feminina, ne face sa ne simtim mai putin "femei".
Text preluat de pe www.121.ro
Cineva zicea ca nu exista frigiditate,ci barbati nepriceputi...

Un comentariu:

  1. si asta cu barbatii nepriceputi e valabila...cand nu stie ce sa faca,cu organul din dotare nu-ti ramane decat sa mimezi orgasmul pentru ca,daca ii spui ca nu simti nimic iti primesti raspunsul imediat:"tu ai o problema draga mea!"

    RăspundețiȘtergere

comment