Freud subliniaza 5 stadii ale dezvoltarii psihosexuale: oral, anal, falic, latenta si genital (In fiecare dintre stadii diferite parti ale corpului devin centrul dominant de interes in explorarea psihosexuala, astfel incat diferentele in satisfacerea nevoilor sexuale vor determina diferentele in personalitatea viitorului adult). Conflictele dintre tendintele individuale sexuale si regulile sociale sunt prezente in fiecare stadiu.
STADIUL ORAL: 0 - 18 luni
Zona erogena caracteristica: gura.
Activitati generatoare de satisfactie (placere): alaptatul (hranirea). De asemenea, tot ceea ce tine de miscarile zonei bucale (suptul, inghititul, muscatul, mestecatul).
Interactiunea cu mediul: pentru infant, sanul mamei nu reprezinta doar o sursa de hrana ci si una de afectiune (iubire). Personalitatea copilului este condusa de catre Sine, astfel incat cere gratificari imediate (o hranire neadecvata/insuficienta, ca si una excesiva, vor duce la o fixare in acest stadiu).
Simptomatologia fixarii in acest stadiu: fumatul, mestecatul frecvent/constant al creioanelor, gumei, pixurilor etc, alimentare in exces, sarcasmul, alcoolismul.
_________________________________________
STADIUL ANAL:18 luni - 3 ani
Zona erogena caracteristica: zona anala
Activitati generatoare de satisfactie (placere): actiuni, miscari ale zonei abdominale/anale (externe si interne, defecatia si retinerea acesteia).
Interactiunea cu mediul: Evenimentul major al acestui stadiu consta in antrenamentul, exersarea defecatiei. Astfel, copilul invata cand, unde si cum trebuie sa faca acest lucru pentru a corespunde normelor sociale. La aceasta varsta copilul observa placerea si disconfortul asociate cu evenimentul analizat ca si posibilitatea de a produce sau inhiba actiunea. De asemenea, intuieste puterea ce o are asupra parintilor prin intermediul acestui act, putand da curs sau nu dorintelor parintilor tocmai prin retinerea sau declansarea defecatiei.
Simptomatologia fixarii in acest stadiu: Daca parintii nu reusesc sa impuna regulile cerute de aceasta activitate fundamentala copilul va obtine placere din dezinhibarea, neefectuarea controlului sfincterian. Indivizii fixati in acest stadiu sunt neglijenti, dezordonati, dezorganizati si nu apreciaza just valoarea personala si a celor din jur. Daca se fac presiuni excesive si se pedepseste copilul in timpul "antrenamentului", acesta va dezvolta anxietate fata de controlul defecatiei si va considera o sursa de placere retinerea acesteia. Indivizii fixati in acest stadiu vor fi obsedati de ordine si curatenie, manifestand intoleranta fata de cei care nu sunt ca ei din acest punct de vedere. Pot fi, de asemenea, foarte atenti, rigizi, retinuti, meticulosi, conformisti si manifestand o agresivitate pasiva.
_________________________________________
STADIUL FALIC: 4- 5 ani
Zona erogena caracteristica: genitala
Activitati generatoare de satisfactie (placere): masturbarea si comportamentele "afectuoase" fata de propriul organ genital.
Interactiunea cu mediul: acesta este probabil cel mai dificil stadiu al dezvoltarii psihosexuale. Evenimentul cheie al acestei etape este, conform lui Freud, atractia fata de parintele de sex opus si teama, tensiunea in relatiile cu cel de acelasi sex. La baieti criza poarta numele de Complexul lui Oedip (denumit dupa personajul omonim din mitologia greaca, ce si-a ucis tatal si s-a casatorit cu propria mama, nestiind adevarata identitate a acestora). Pentru fete, denumirea utilizata este Complexul Electra.Baietii, in plina manifestare a acestui complex, sunt de cele mai multe ori cuprinsi de "anxietatea castrarii", ce vine din frica de a nu fi pedepsiti de catre tata pentru atractia ce o resimt pentru mama. La fete, Complexul Electra implica "invidia fata de penis", fiind o consecinta a credintei ca, odata, fetitele aveau si ele un penis dar acesta a fost inlaturat. Ca o compensare a acestei pierderi, fetele doresc a avea un copil cu tatal lor. Depasirea sau incastrarea in aceasta etapa determina dezvoltarea normala sau aberanta a psihosexualitatii individului adult. Daca un copil este capabil de a rezolva cu succes acest conflict va sti sa isi controleze invidia si ostilitatea identificandu-se cu parintele de acelasi sex (ca model comportamental), trecand spre un nou stadiu de dezvoltare.
Simptomatologia fixarii in acest stadiu: Pentru barbati: sentimente de vinovaţie si anxietate fata de sex, teama de castrare, narcisism. Pentru femei: se presupune ca femeile nu depaşesc niciodata in mod complet acest stadiu, pastrand in mod permanent un sentiment de invidie si inferioritate. Oricum, Freud nu a identificat manifestari specific feminine ca remanenta a acestui stadiu si a avut incertitudini inca de la initierea teoriei..
_________________________________________
LATENTA : de la 5 ani pana la pubertate
Zona erogena caracteristica: nici una
Interactiunea cu mediul: perioada in care impulsurile sexuale pierd primatul lasand copilul de a-si focaliza energia spre alte aspecte ale vietii. Este stadiul in care acesta invata noi comportamente, isi calibreaza abilitatile sociale in afara mediului familial, asimileaza cultura, isi formeaza sistemul de credinte si valori, dezvolta relatii de prietenie cu indivizi de acelaşi sex, se implica in activitati sportive etc. Latenta sexuala specifica acestei perioade dureaza de la 5 la 6 ani, pana la inceputul pubertatii, cand tinerii devin capabili de reproducere si astfel se retrezeste instinctul sexual.
_________________________________________
STADIUL GENITAL: incepand de la pubertate...
Zona erogena caracteristica: genitala
Activitati generatoare de satisfactie (placere): masturbarea si relatiile heterosexuale.
Interactiunea cu mediul: caracteristicile principale vizeaza reinnoirea interesului fata de sex si dorinta sexuala precum si incercarile neintrerupte de a intretine relatii (ca termen generic) cu alte persoane.
Simptomatologia fixarii in acest stadiu: stadiul nu cauzeaza nici un tip de fixare. Dupa Freud, daca persoanele intampina dificultati In acest stadiu (si cele mai multe intampina), problema vine din unul dintre stadiile anterioare. De exemplu, problemele legate de atractia fata de sexul opus (lipsa atractiei sau anxietatea) pot fi o cauza a unui conflict nerezolvat in stadiul falic (Complexul Oedip sau Electra).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
comment