vineri, 2 octombrie 2009

Impotenta

Impotenta este o incapacitate a barbatului de a indeplini actul sexual. Poate avea o incapacitate de fecundare cauzata de lipsa spermatoizilor din sperma sau de cohabitare de origine hormonala, insuficienta testiculara endocrina sau de origine nervoasa. Poate fi trecatoare provenind din epuizare fizica sau psihica.
Cauza impotentei este de cele mai multe ori de natura psihica. Esenta impotentei psihice consta in aceea ca apar reprezentari inhibitoare care, prin influenta cerebrala, tulbura, slabesc sau inhiba actul reflex al maduvei spinarii.Aceste inhibitii pot fi vindecate uneori doar printr-o simpla sugestie. Iar atunci cand nu se intampla asa, consumul de alcool in speranta ca va ajuta la inlaturarea temerilor, angoaselor are, de obicei, in viata sexuala un efect opus, comportamentul afectiv al barbatului devine brutal sau primitiv, lipsa de delicatete si rafinament, ca sa nu mai vorbim de lipsa de experienta, toate pot duce la ratarea actului sexual.Iar cateva ratari repetate sunt un "inceput" pentru instalarea impotentei.
Teama de a rata - cauza de natura psihica - este cel mai frecvent vinovata de incapacitatea de copulatie si poate fi combatuta numai prin invingerea acestor stari de frica. Pentru fiecare barbat care se confrunta cu o astfel de problema, lumea s-a sfarsit, este centrul unei tragedii amoroase. Impotenta face imposibila casatoria sau este cauza unei casatorii sau relatii nefericite dar in acelasi timp afecteaza sufleteste atat barbatul cat si femeia.Toti barbatii care sufera de impotenta psihica sunt dominati de inhibitii. Ca urmare a unei inhibitii intamplatoare, erectia ajunge sa fie impiedicata, iar ca urmare a autosugestiei si angoasei, impotenta devine permanenta.
Impotentul nu se simte barbat. In timp ce femeia nu considera frigiditatea sa ca o injosire, in ciuda acesteia, ea se simte ca o femeie, eventual este mandra de raceala ei, barbatul sufera din cauza impotentei sale. Impotenta imprima pecetea pe intreaga fiinta a barbatului. El isi pierde sentimentul valorii sale, energia, intreaga dragoste de munca. El are amara certitudine: Nu esti barbat!Dar si incapacitatea de a iubi sufleteste este resimtita de barbat ca o lipsa, fiind explicata de multe ori prin fixatii infantile. Incapacitatea de a iubi, care se exprima prin mici incercari in iubire si niciodata nu conduce la o mare betie, nu exclude posibilitatea ca purtatorii acestei incapacitati sa se mistuie dupa iubire si sa traiasca dorindu-si mereu marea iubire. Ulterior, ei invinuiesc obiectul pentru lipsa capacitatii lor de a iubi. Femeile sunt cele vinovate. Ei nu si-au gasit inca idealul.In foarte rare cazuri de impotenta psihica incapacitatea sufleteasca merge mana in mana cu cea corporala. In cele mai multe cazuri, in ciuda iubirii sufletesti, se anunta incapacitatea corporala, ceea ce-l conduce pe bolnav la medic. Aici se vad dezacordurile intre diverse componente erotice, dezacorduri comune ambelor sexe. Senzualitatea si tandretea nu se pot reuni intr-un singur obiect. De aici rezulta diversele boli ale iubirii pentru a caror vindecare cei ce sunt incapabili de iubire apeleaza la psihoterapeuti.
Text preluat de pe www.topsanatate.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment