vineri, 2 octombrie 2009

Libidoul

Conform DEX-ului:
LÍBIDO s.n. Termen folosit de psihanaliza pentru dorinta satisfacerii instinctului sexual. [Pl. -ouri. / < fr. libido, cf. lat. libido – dorintă, poftă]. Dorinta sexuala nu este constanta.Aceasta isi modifica...intensitatea, daca pot spune asa, din mai multe motive,de ordin fizic sau psihic,fapt ce evidentiaza complexitatea omului ca entitate.
Fizici: nivelul testosteronului in sange (atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor, desi teste recente au aratat ca nivelul acestui hormon nu are nici un cuvant de spus in ceea ce priveste libidoul doamnelor), anumite medicamente(antidepresivele scad libidoul confirma tot mai multe studii), anticonceptionalele (care au si o tabara de sustinatori si de critici, in randul specialistilor), diversi factori care tin de stilul de viata, atractivitatea si forma fizica a partenerului si in cazul femeilor momentul ciclului menstrual - multe simt o dorinta sexuala mai mare in zilele dinaintea ovulatiei.
Contraceptivele orale:Le folosesti pentru prevenirea sarcinilor nedorita, deci pentru o viata sexuala lipsita de griji. Ironia este ca aceste pastile au ca efect secundar scaderea libidoului. Pilulele anticonceptionale contin estrogen, care determina cresterea productiei de SHGB, o proteina responsabila pentru scaderea apetitului sexual.
Medicamente:Pe langa pilulele anticonceptionale, exista o gama larga de medicamente ce pot avea ca efect secundar scaderea apetitului sexual. Printre acestea se numara: antidepresivele, medicamentele care reduc presiunea sanguina, anxietatea si refluxul de acid gastric. Adesea, scaderea libidoului cauzata de medicamente ramane o problema ascunsa, putine dintre noi fiind capabile sa o depisteze. Inainte de lua un medicament sau supliment ce poate fi eliberat fara prescriptie medicala, citeste cu atentie prospectul. Daca anumite afectiuni presupun folosirea pe termen lung a unor produse farmaceutice care au ca efect secundar scaderea apetitului sexual, discuta cu medicul tau posibila inlocuire a acestora.
Supraponderalitatea:Dincolo de efectele fizice evidente, supraponderalitatea produce tulburari de ordin emotional. Numeroase femei nu sunt dispuse sa experimenteze din punct de vedere sexual daca sunt supraponderale sau corpul lor a suferit modificari in urma unei sarcini. Emotiile au un puternic efect asupra libidoului, fiind responsabile pentru scaderea si chiar disparitia acestuia. Pentru ca imaginea propriului corp este comparata cu imaginile perfecte prezentate in media, rezultatul va fi un dezechilibru emotional ce va afecta viata sexuala.
Premenopauza:Menopauza nu se instaleaza brusc, ci este precedata de o perioda de timp variabila (3-4 ani) in care au loc schimbari hormonale, mai exact scaderea cantitatii de hormoni sexuali feminini. Printre efectele acestor schimbari hormonale se numara tulburarile menstruale, insomniile sau sensibilizarea tesutului vaginal. Lubrifierea redusa, un alt simptom al premenopauzei, este cauza contactelor sexuale dureroase, ceea ce are ca rezultat scaderea dorintei sexuale.
Afectiuni ginecologice:La fel ca in cazul premenopauzei, anumite afectiuni ginecologice pot determina aparitia durerilor, usturimilor si a disconfortului, in general, in momentul contactului sexual, ceea ce poate avea ca efect scaderea apetitului sexual.
Epuizarea:Stilul de viata modern ne epuizeaza, oboseala cronica fiind la un pas distanta. Cand se afla in perioade maxime de stres si oboseala, organismul uman tinde sa "rezolve" aceasta problema, plasand in plan secund celelalte necesitati, printre care si sexul. De aceea, oricat de mult ai dori sa ai o viata sexuala satisfacatoare, epuizarea va fi o bariera permanenta pana cand te vei hotari sa o inlaturi printr-o viata echilibrata, cu ore suficiente de somn. Un libidou scazut pentru perioada destul de lunga de timp ar trebui sa fie un semnal de alarma, urmatorul pas fiind vizita la medic. Numai un specialist iti poate spune cu certitudine care sunt cauzele si cum se poate rezolva o astfel de problema.
Libidoul poate fi modificat si din cauza unor hormoni,in cazul unor hiper- sau hipo-secretii.Astfel in hipotiroidie de exemplu care se caracterizeaza prin dereglari sexuale(scaderea libidoului si dereglarea ciclului menstrual).
Hormonii feminini joaca de asemenea un rol important in ceea ce priveste libidoul in cazul unei femei,activitatea sexuala schimbandu-se in functie de perioada in care se afla ciclul ei menstrual.Se pare ca are legatura cu nivelul de estrogen.
Din prima pana in a cincea zi a ciclului cand nivelul de estrogen si progesteron este scazut nici dorinta sexuala nu este foarte mare. Incepand cu ziua a 6-a pana in a 14-a nivelul estrogenului creste o data cu dorinta sexuala. Din ziua a 14-a pana in ziua a 21-a de ovulatie, nivelul estrogenului este foarte ridicat si are un efect pozitiv asupra psihicului si starii emotionale a femeii. In timpul acestei perioade ea este foarte receptiva la atingeri si mirosuri. Femeia acorda o mai mare importanta felului cum arata si face eforturi ca sa atraga atentia iubitului.. Din punct de vedere biologic, acest comportament poate fi explicat prin faptul ca in subconstient femeia cauta un barbat pentru procreare. De la ziua a 22-a pana la a 27-a nivelul progesteronului creste si acutizeaza sindromul premenstrual, PMS. In aceasta perioada femeile devin tensionate, usor iritabile, au dureri de cap si se simt rau. Sexualitatea lor nu este in cea mai buna forma in aceasta perioada. Se pare ca si barbatii au perioade mai bune sau mai proaste si sunt influentati de hormonii din corpul lor. Ciclul testosteronului are 22 de zile, dar este mult mai dificil de recunoscut. Specialistii sunt de parere ca barbatul nu are chef de sex atunci cand nivelul testosteronului este scazut.
La cei psihici s-au pomenit de-a lungul timpului: lipsa intimitatii, stresul, factori de distractie, depresia, oboseala, traume suferite in copilarie, probleme legate de parerea pe care o avem despre corpul nostru, adulterul sau o atractie fata de o persoana din afara relatiei, lipsa de interes fata de partener.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment