sâmbătă, 16 octombrie 2010

Diagnosticul paraclinic al sarcinii

Diagnosticul de laborator al sarcinii
Testele de sarcina se bazeaza pe determinarea in sangele sau urina femeii gravide a prezentei HCG.Valori ale HCG in urina de peste 8-10UI/L sunt specifice sarcinii.
Nivelurile HCG evidentiaza activitatea trofoblastului si nu faprtul ca embrionul este viu.HCG este detectabil din ziua a 7-a de la fecundare,nivelul sau plasmatic creste cu 66% la fiecare 48 h si se dubleaza la fiecare 3 zile, atinge un maxim intre saptamanile 8-12(150 mii UI/L), scade rapid intre saptamanile 14-18, se mentine la valori de aproximativ 5000 UI/L pana la sfarsitul gestatiei si dispare din ser la aproximativ 5 zile dupa nastere.
Prezenta HCG poate fi identificata prin teste de hemaglutino-inhibare si latex aglutino-inhibare.Ele permit detectarea HCG de la valori de 500 pana la 1000 UI/L la 25-28 zile de la fecundare.
Tehnicile moderne identifica specific lantul beta al HCG, avand o specificitate si o semnibilitate mult crescuta.Determinarea sanguina a beta-HCG este metoda cea mai utila si eficienta pentru diagnosticul sarcinii, intrauterine sau extrauterine.
Testete RIA (radioimunoassay) evidentiaza nivele serice beta-HCG de 1-25 mUI/mL la 7-10 zile de la fecundatie (chiar in momentul ovoimplantatiei), sarcina fiind diagnosticata cu 5-7 zile inaintea datei la care ar tebui sa apara menstruatia.
Testele enzimatice de imunoabsorbtie (ELISA) depisteaza nivelele de HCG de 5-50 mUI/mL, ce corespund la aproximativ 15 zile de la fecundatie.
Testele RRA (radioreceptorassay) au ca principiu dozarea HCG prin receptorii sai, avand o precizie diagnostica de 100% daca este efectuat la data cand ar fi trebuit sa apara sangerarea menstruala.
Testele ELISA si RIA cu anticorpi monoclonali au o sensibilitate de 100%.
In cursul testelor imunologice de depistare a sarcinii pot aparea rezultate fals-negative(varsta sarcinii prea mica pentru sensibilitatea testului, avort iminent sau sarcina ectopica, urina prea diluata, interferente cu medicamente, etc.) sau fals pozitive( avort recent,tratamente cu HCG, tirotoxicoza, sinteza paraneoplazica de HCG, proteinurie, hematurie, etc.)
Diagnosticul ecografic al sarcinii:
In primul trimestru ecografia evidentiaza prezenta/absenta sacului ovular, identificarea embrionului sau fatului, numarul fetilor, prezenta/absenta activitatii cardiace, lungimea cranio-caudala, evaluarea uterului si a anexelor fetale.
In primul trimestru ecografia transvaginala (cu sonda transvaginala) furnizeaza informatii mai precise si mai precoce decat cea transabdominala (cu sonda abdominala).
Sacul ovular este identificat din S4 de amenoree la ecografia transvaginala si la S5 prin ecografia trasabdominala.Pulsatiile tubului cardiac primitiv sunt evidentiate din S5-S6 cu sonda vaginala si pot fi obiectivate acustic prin intermediul efectului Doppler al aparatului ecografic.
Marimea sacului ovular se masoara in sarcinile incipiente.Parametrul ecografic CRL (crown rupm length) se masoara intre S7-S13, permitand stabilirea varstei gestationale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment