joi, 28 octombrie 2010

La ginecolog IV

HISTEROSALPINGOGRAMA
Este o investigatie radiologica cu ajutorul careia se vizualizeaza partile interne ale uterului, trompele uterine si partile inconjuratoare; se efectueaza in cazul femeilor care nu pot ramane insarcinate(infertile). Histerosalpingograma se efectueaza prin introducerea unei substante de contrast la nivelul uterului prin intermediul unui tub introdus prin partea inferioara a vaginului. Deoarece uterul comunica cu trompele uterine, substanta va difuza din uter in trompe. Pe masura difuzarii substantei de-a lungul aparatului genital feminin, se vor efectua clisee radiologice. Radiografiile pot evidentia diferite afectiuni sau conformatie anormala la nivelul uterului sau vaginului sau un obstacol care pot impiedica grefarea ovulului la nivelul peretelui uterin. Un obstacol local, de asemenea, poate impiedica intalnirea spermatozoizilor cu ovulul in vederea fecundarii acestuia. De asemenea, salpingograma poate detecta anomaliile de perete uterin care pot impiedica implantarea ovulului pe peretele uterin.
Aceasta se efectueaza pentru:
- detectarea unui obstacol la nivelul trompelor uterine de obicei testul se efectueaza in cazul femeilor care nu pot ramane insarcinate; o infectie care produce cicatrici severe la nivelul trompelor uterine poate cauza blocarea acestora, cu infertilitate; uneori prin efectuarea histerosalpingogramei se poate deschide blocajul de la nivelul trompelor
- identificarea afectiunilor uterine, ca anomalii de forma si structura, o leziune, ca polip, fibrom, aderente sau un corp strain in interiorul uterului. Aceste afectiuni pot determina menstruatie dureroasa sau avorturi repetate
- stabileste daca interventia chirurgicala facuta pentru reversibilitatea ligaturii uterine s-a efectuat cu succes
- pentru determinarea succesului unei operatii de ligatura uterina, in cazul in care exista dubii; acest lucru se intampla foarte rar.
PUNCTIA FUNDULUI DE SAC DOUGLAS
Fundul de sac Douglas este o prelungire a cavitatii peritoneale, situata cel mai decliv, intre fata anterioara a rectului si fata posterioara a uterului si vaginului.Acest loc este adesea punctionat,in diferite boli,care pot fi si non-ginecologice.Cel mai adesea insa,in ginecologie,se face punctie a fundului de sac Douglas in sarcina ectopica (extrauterina).De fiecare data la un tuseu vaginal,medicul ginecolog va palpa si fundul de sac Douglas,in spatele colului uterin pentru a evidentia prezenta unei dureri,durere care apare in mai multe situatii ca de exemplu peritonita sau sarcina extrauterina.Durerea aparuta se mai numeste si tipatul Douglas-ului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment