vineri, 8 octombrie 2010

Afla totul despre candidoza

Simptomele candidozei vaginale

Simptomele candidozei vaginale variaza in functie de cauza aparitiei si sensibilitatea organismului tau la infectii. Astfel, simptomele pot fi slabe, abia perceptibile, pana la puternice, insotite de simptome evidente.

Exista chiar posibilitatea sa iti dai seama ca ai candidoza vaginala, doar in urma controlului ginecologic.

Totusi, simptomele generale ale candidozei vaginale sunt:

- Modificarea secretiei vaginale (miros, aspect, frecventa) - Secretiile se intensifica, pateaza lenjeria, au un aspect cremos - branzos si un miros ciudat, aproape intepator;

- Dispareunia - Simti durere si arsura in timpul actului sexual;

- Mancarime frecventa - Simti mancarime si intepaturi in zona vaginului si a vulvei, dar si pe labii;

- Crampe abdominale - Crampele apar in zona inferioara a abdomenului, mai ales atunci cand te misti energic sau mergi pe strada;

- Urinare dureroasa - Atunci cand urinezi poti sa simti durere sau usturime;

- Sindrom premenstrual acut - Toate simptomele sindromului premenstrual se intensifica.

candida

Candidoza se transmite prin contact sexual, asa ca ar fi bine sa stii care sunt simptomele candidei la barbati:
- mancarime frecventa;
- inrosirea glandului;
- inflamarea penisului.

Daca in momentul declansarii infectiei vaginale sistemul tau imunitar este slabit, exista riscul ca infectia sa nu se rezume doar la zona vaginala. Este extrem de important sa incepi rapid un tratament, pentru a evita o septicemie.

Cauzele candida

Candidoza este provocata de ciuperca Candida albicans, care face parte din flora locala normala nu doar a mucoasei vaginale, ci si a cavitatii bucale si tractului digestiv. Insa, odata ce pH-ul florei este afectat, ciuperca si alti agenti patogeni se inmultesc rapid, provocand infectii, in acest caz, candidoza vaginala.

Cauzele principale constau in dereglari ale organismului sau comportamente riscante care provoaca inmultirea rapida a ciupercii Candida albicans:

- scaderea imunitatii organismului (anemie, raceala, diabet, sida);
- tratamentul cu antibiotice, care provoaca dezechilibrul florei vaginale;
- tratamentul cu citostatice;

- depresia si anxietatea, care scad rezistenta organismului;
- dereglarile hormonale datorate menstruatiei, sarcinii, pilulelor anticonceptionale sau anumitor tratamente speciale;
- dereglari endocrine sau ale glandei tiroide;
- contactul sexual neprotejat, deoarece candida se transmite prin contact sexual;
- alimentatia bogata in carbohidrati, zahar, produse fermentate sau dezvoltate in medii umede;
- consumul bauturilor alcoolice;
- purtarea pantalonilor stramti, a lenjeriei stramte sau sintetice;
- igiena intima precara, din cauza frecventei reduse si a produselor de igiena intima care agreseaza flora vaginala.
candidoza vaginala

Diagnostic si tratament candida

Daca suferi de cel putin una dintre simptomele candidozei, cel mai indicat este sa consulti medicul ginecolog. Trebuie sa mergi la control si sa respecti cu sfintenie indicatiile acestuia si tratamentul prescris. In timpul controlului ginecologic, medicul va preleva o mostra de secretie vaginala pe care o va trimite in laborator, pentru a verifica posibile dereglari ale florei vaginale.

Medicamentele prescrise de medicul ginecolog sunt ovulele, pastilele, gelurile, cremele sau capsulele de gelatina, pe care va trebui sa le introduci in vagin. Acestea contin substante care lupta eficient cu germenii descoperiti.

La inceputul tratamentului este bine sa faci dusuri vaginale de 2 ori pe saptamana, cu bicarbonat medical sau ceai ( coada soricelului, galbenele, pelin, sunatoare ). Acestea calmeaza zona vaginala iritata si reduc senzatia de mancarime.

In general, durata tratamentului variaza intre 2 si 20 de saptamani, in functie de gravitatea infectiei. Sub nicio forma nu trebuie sa intrerupi tratamentul daca simptomele dispar, deoarece refacerea florei vaginale este un proces lung si complex, iar daca renunti, simptomele se intorc, intr-o forma chiar accentuata.
tratament candida

Tratamentul este cu atat mai lung, cu cat infectia este descoperita mai tarziu. Exista chiar si femei care nu raspund la tratament, sau care sufera din nou de candidoza la putin timp dupa incheierea tratamentului.

Nu uita ca si partenerul trebuie sa urmeze un tratament impotriva candidozei, deoarece este o infectie rapid transmisibila prin contact sexual. Pe toata durata tratamentului este bine sa evitati contactele sexuale, chiar si protejate!

Sfaturi esentiale si prevenire

75% dintre femei si 10% dintre barbati sufera de candidoza. Singura diferenta este ca simptomele apar rar in cazul barbatilor si, neexistand vreun semn, candidoza se transmite rapid sexual, facand parte din bolie cu transmitere sexuala ( BTS ).

Si, cum "sa previi, este mai bine decat sa tratezi", iata cateva sfaturi esentiale impotriva infectiei cu Candida albicans!

- Evita folosirea tampoanelor, in favoarea absorbantelor din bumbac sau hartie! Evita aborbantele din sintetic!
- Nu face dusuri vaginale frecvente, deoarece vei curata mucoasa vaginala de flora care o protejeaza. Este perfect daca faci dus ori de cate ori iti doresti, insa nu intravaginal!
- Spala zona vaginala si anala, din fata inspre spate, pentru a evita contaminarea zonei vaginale cu germeni din zona anala. Aceleasi miscari trebuie sa le faci si cand mergi la toaleta!
- Cand trebuie sa urmezi un tratament cu antibiotice, asociaza si un medicament care protejeaza flora vaginala!
- Schimba hainele umede (costumul de baie) cat mai des posibil!
- Nu folosi orice produs pentru igiena intima, chiar daca ti-a fost intens laudat! Cel mai bine este sa intrebi medicul ginecolog. El iti va recomanda un produs eficient, care nu afecteaza pH-ul florei vaginale.
- Mananca sanatos! Alege iaurtul, fructele si legumele, in defavoarea painii si produselor de panificatie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment