vineri, 8 octombrie 2010

Igiena intima - 8 reguli de baza

Igiena intima feminina se afla la granita dintre "obiceiuri din popor" si "moda de sezon". E lesne de inteles de ce multe femei nu stiu nici acum cu exactitate regulile de baza ale igienei intime, cu atat mai mult cu cat, din pacate, nu este un subiect despre care sa se vorbeasca deschis. Dincolo de aprecierile generale, exista anumite reguli de care nu trebuie sa uiti niciodata.
O igiena intima superficiala poate provoca probleme serioase de sanatate: infectii vaginale, cistita, iritatii... care pe deasupra sunt si greu sau costisitor de tratat. De aceea, pentru a evita astfel de neplaceri, noi iti improspatam memoria cu 8 reguli ale igienei intime, pe care poate le stiai, insa nu in forma adecvata.

1. Indeparteaza corect mirosul

In mod normal, zona genitala nu miroase urat, decat in cazul in care nu o mentii curata sau suferi de o infectie vaginala. Nu iti crea un obicei din a spala "energic" zona genitala, pana cand mirosul dispare si nici nu parfuma zona excesiv. Daca speli "energic" zona genitala, s-ar putea sa faci mai mult rau decat bine, caci tesuturile si pielea in aceasta zona sunt foarte sensibile. Este de ajuns sa te speli usor, masand si stergand cu apa si sapun.

2. Nu exagera cu baile

Este cat se poate de normal sa vrei sa te simti curata, insa chiar si aici trebuie sa iti impui niste limite.Dusurile frecvente in zona vaginala, sapunurile si gelurile de curatare cu un Ph agresiv, solutiile antiseptice sau baile lungi in apa calda, mai mult afecteaza zona vaginala decat sa o mentina curata. Daca vrei sa te asiguri ca mentii corect curatenia zonei intime, este de ajuns o singura spalare sau un singur dus pe zi, cu apa si sapun sau gel pentru igiena intima. In plus, sapunul sau gelul trebuie sa aiba un Ph neutru.

3. Nu uita cum trebuie sa te stergi

Stiu! Ai mai auzit asta de o mie de ori dar recunoaste, ti se intampla destul de des sa nu faci chiar ceea ce trebuie. Asa ca iti reamintesc: foloseste hartia igienica dinspre fata inspre spate, pentru a nu aduce catre zona vaginala germenii eliminati odata cu scaunul. Urina este de obicei sterila asa ca recomandarile nu sunt atat de ferme. Totusi, in acest caz se recomanda tamponarea si nu stergerea prin frecare.

4. Alege produsele potrivite

Femeile obsedate de curatenie in zona genitala tind sa se spele foarte des si sa foloseasca o multime de produse cosmetice care de fapt, le fac mai mult rau decat bine. Aceste produse, mai ales folosite des, distrug flora vaginala si faciliteaza astfel aparitia infectiilor. Produsele destinate igienei intime trebuie sa nu contina substante agresive si trebuie sa aiba un Ph neutru. Mai mult decat atat, daca o prietena de-a ta este incantata de un anumit produs, asta nu inseamna sigur ca iti va face bine si tie. Zona genitala are o sensibilitate ridicata, iar produsele pentru igiena intima de incredere, cu ph neutru, se gasesc mai mult in farmacii decat in magazinele cu produse cosmetice. De asemenea, nu este bine sa folosesti servetele parfumate. Atentie! Tamponul trebuie schimbat dupa maximum 2-3 ore de la introducerea lui, altfel te poti « captusi » cu o infectie caci, in fond, corpul vrea sa elimine, nu sa pastreze inauntru.

6. Nu face spalaturi vaginale dupa un contact sexual

Sunt sigura, stii "din auzite" ca, daca te speli rapid dupa un contact sexual neprotejat, sansele instalarii unei sarcini scad. Nimic mai fals! Oricat de rapida ai fi si oricate spalaturi vaginale ai face, spermatozoizii sunt si mai rapizi si mai eficienti. Daca folosesti un spermicid, spalaturile vaginale dupa contactul sexual pot scadea eficacitatea lor.

7. Fara lenjerie intima!

Stiu, poate parea chiar tentant pentru o noapte fierbinte, dar acum vorbim despre igiena intima, asa ca ar fi bine sa stii ca nopatea nu este recomandat sa porti lenjerie intima. De ce? Pentru ca umiditatea si caldura provocata de lenjerie favorizeaza inmultirea bacteriilor. Acelasi efect il au si pantalonii foarte stramti sau lenjeria intima tip tanga.

8. Ai grija cu rufele la comun!

Evita sa speli lenjeria intima la comun. Poate nu stiai, dar multi microbi nu mor in masina de spalat, ci doar in apa clocotita.



Stiai ca...

... vaginita este o infectie cauzata de germeni specifici unei igiene intime precare ?

... vaginoza bacteriana este infectia vaginala cel mai des intalnita si apare din cauza spalaturilor dese si produselor cosmetice inadecvate?

... vaginul si ochii sunt singurele organe cu proprietati de autocuratare?

... tampoanele pot provoca Sindromul Socului Toxic ? Daca ai citit cu atentie un ambalaj al tampoanelor, ai observat ca esti atentionata in acest sens. Totusi, riscul de a face aceasta infectie este foarte mic. Doar 2 femei din 100.000 au acest sindrom si doar 5% din cazuri sunt fatale.

... secretiile vaginale sunt subiectul cel mai des discutat despre igiena intima? 85% dintre femei vorbesc cu usurinta despre aceste secretii, in timp ce 67% vorbesc despre raporturile lor sexuale si 60% despre igiena intima.

... o majoritate de 72% dintre femei vorbesc despre zona lor intima cu medicul ginecolog, in timp ce doar 45% abordeaza acest subiect in discutiile cu partenerul?

 Trateaza si previne disconfortul vaginal - Pret 32 lei


Spuma bioactiva concentrata pentru igiena zilnica - Pret 32 lei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment