joi, 21 octombrie 2010

La ginecolog I

Am auzit in jurul meu multe fete,bineinteles trecute de 20 de ani,care nu au vizitat niciodata medicul ginecolog.De cele mai multe ori motivele sunt de-a dreptul nefondate,rusinea si lipsa de bani,fiind cele care amana de fiecare data vizita la medic.
Organele genitale sunt ca oricare alt organ ,dar care nu mereu da simtome de boala,ceea ce explica necesitatea efectuarii anuale al unui examen de rutina.
In ce consta o vizita la ginecolog?
Prima vizita la ginecolog o recomand imediat dupa inceperea vietii sexuale,sau si virgina viind,daca apar probleme de natura ginecologica (amenoree primara sau secundara,metroragii etc).
De ce este obligatorie vizita la ginecolog imediat dupa inceperea vietii sexuale?
Pentru ca pe langa o examinare a organelor genitale externe si interne,puteti stabili cu medicul ce metoda contraceptiva vi se potriveste.
Ce ma va intreba medicul?
In primul rand va pune intrebari de identificare: nume, prenume, varsta, cand s-a instalat menarha (prima menstruatie), cand a avut ultima menstruatie si cu ce ocazie se afla intr-un cabinet de ginecologie etc.Dupa aceste intrebari pacienta este rugata sa mearga dupa paravan,unde va fi lasata singura,sau ajutata de asistenta medicala,dupa caz,sa se dezbrace si sa se aseze pe masa ginecologica.
Ce se intampla dupa ce ne asezam pe masa ginecologica?
Medicul se spala pe maini si imbraca manusi curate.Se aseaza pe scaun si aprinde lampa,pentru a avea o vizibilitate mai buna.Prima manevra pe care o va face va fi un tuseu vaginal,sau rectal la virgine;acesta il va ajuta sa palpeze fundul uterin si anexele.Dupa aceasta normal ar fi sa preleveze probele solicitate.Astfel se pot preleva trei probe: una pentru evaluarea citologiei cervixului (numit si test Babes Papaniclau), una pentru o fungigrama (depistarea ciupercilor existente in vagin-gen candida) si una-optionala-pentru bacteriograma.Evident ca acum urmeaza si ultima investigatie si anume o ecografie abdominala sau de preferat transvaginala.Aceasta ecografie transvaginala se efectueaza cu ajutorul unui transductor pe care medicul-obligatoriu-va atasa un prezervativ,pe care de obicei il lubrifiaza cu gel pe baza de apa hipoalergic.Ecografia il va ajuta pe medic sa masoare uterul si ovarele si sa evidentieze eventualele probleme:chisturi ovariene,uter retrovers.
Ce se intampla dupa?
Ti se va oferi un servetel cu care te poti curata singura de gelul ramas,vei cobori de pe masa ginecologica si vei i lasata sa te imbraci.Dupa asta medicul te va invita sa iei loc pentru a-ti prezenta diagnosticul,pe care normal ar trebui sa ti-l explice pe intelesul tau,si-ti va da indicatii despre eventualul tratament de luat.Dupa obtinerea rezultatelor probelor,trebuie vizitat din nou medicul ginecolog pentru a-ti prescrie tratamentul tinta.
Atentie!!
Vizita la medicul ginecolog ar trebui sa fie anuala.Eu de exemplu,ca sa nu uit,merg de ziua mea.E ca si un cadou ce mi-l ofer mie insami.
Poti sa alegi medicul ginecolog si sa fie barbat sau femeie,tanar sau in varsta.Personal recomand barbatii pentru ca sunt mai finuti si cabinetele aflate in clinici mai mari si in nici un caz cele de la coltul blocului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment