Viata de cuplu ti se pare monotona, simti ca pasiunea nu mai este aceeasi, placerea sexuala a scazut, uneori chiar simti durere in timpul actului sexual. Este posibil sa suferi de o disfunctie sexuala! Afla totul de mai jos!
Ce inseamna problema sexuala si disfunctie sexuala?
O problema sexuala apare in momentul in care simti ca partidele de sex nu te mai satisfac ca inainte si incepi sa iti pierzi interesul pentru placerea in doi. Incepi sa suferi de o disfunctie sexuala atunci cand nu te exciti, penetrarea si actul sexual sunt dureroase sau nu poti sa ai orgasm. Totusi, daca in discutiile cu prietenele iti dai seama ca una dintre ele are o viata sexuala mult mai activa sau mai placuta, nu inseamna neaparat ca tu ai o problema. Nu exista un nivel normal si anormal pentru raspunsul sexual, deoarece difera la fiecare femeie in parte, in functie de psihic, fizic si anatomia corpului. De asemenea, nu poti compara sexul din timpul tineretii cu cel de dupa varsta de 50 de ani. |
Disfunctiile sexuale la femei sunt: anorgasmia (lipsa orgasmului), dispareunia (durere in timpul actului sexual), anafrodisia (lipsa dorintei sexuale), frigiditatea (reticenta fata de sex) si vaginismul (spasme necontrolate ale vaginului care fac penetrarea imposibila). 80% dintre femei intampina o problema sexuala de-a lungul vietii. Cum iti dai seama ca ai o problema sexuala?Daca raspunzi cu DA la cel putin 3 dintre urmatoarele intrebari, atunci cu siguranta ai o problema sexuala sau suferi de o disfunctie sexuala.
1. Simti ca nu iti mai doresti la fel de mult sa faci sex?
2. Te exciti foarte greu?
3. Simti durere in zona vaginului atunci cand faci sex?
4. Relatia cu partenerul s-a schimbat in rau?
5. Aveti putin timp doar pentru voi doi impreuna?
6. Ai amintiri neplacute legate de sex sau momente intime?
Care sunt cauzele disfunctiilor sexuale la femei?
Sexualitatea unei femei este un mix interesant intre impulsuri mentale, emotionale si fizice. Concluzia? O problema a unuia dintre impulsuri deregleaza intregul mecanism sexual. De exemplu, impulsul psihic genereaza frica de durere, impulsul mental transforma frica in durere reala, iar durerea poate duce la sentimentul de vinovatie ca tu si partenerul nu mai aveti o viata sexuala satisfacatoare.
Plecand de la aceasta premisa, cauzele disfunctiilor sexuale sunt:
- Cauzele psihologice (stres, depresie, iritabilitate, lipsa comunicarii in cuplu, aspect fizic care nu te multumeste, frica de o anumita boala);
- Cauzele fizice (fluctuatii hormonale, perioada de sarcina, menopauza, lipsa lubrifierii vaginului, infectii vaginale, iritatii ale vaginului, afectiuni ale tiroidei, artrita, endometrioza, tratamente medicamentoase);
- Imbatranirea (inaintarea in varsta scade treptat dorinta sexuala si modifica aspectul vaginului);
- Pierderea partenerului (indiferent din ce cauza iubitul nu se mai afla in viata ta, despartirea de el poate duce la blocarea dorintei de a face sex pentru o lunga perioada de timp);
- Influentele sociale si culturale ( presiunea societatii in anumite comunitati poate influenta femeile in asa fel incat ajung sa se fereasca de sex, in timp ce in alte zone de pe glob educatia sexuala si serviciile medicale pentru o viata sexuala sanatoasa sunt foarte putin sau deloc promovate);
- Consumul de alcool si droguri (in cantitati mici, alcoolul si drogurile inlatura inhibitiile legate de sex, insa odata ce sunt consumate regulat, duc la scaderea dorintei sexuale si mai ales, la lipsa orgasmului).
Care sunt simptomele unei disfunctii sexuale?
In linii generale, simptomele unei disfunctii sexuale presupun: - scaderea sau lipsa dorintei sexuale; |
Cum sunt diagnosticate disfunctiile sexuale si ce medici sunt recomandati?Medicii la care trebuie sa apelezi pentru o parere competenta si un tratament eficient sunt: medicul sexolog, medicul ginecolog, medicul psiholog sau medicul urolog.
Ai putea chiar sa apelezi mai intai la sfatul medicului tau de familie, deoarece o disfunctie sexuala poate fi cauzata de o anumita afectiune sau de un tratament medicamentos pe care il urmezi.
Medicul iti va pune diverse intrebari, iti va face un control fizic de rutina si te va ajuta sa alegi cel mai bun tratament. Poate iti va fi greu la inceput sa vorbesti deschis despre o astfel de problema, insa gandeste-te ca, odata ce ignori problema, iti vei strica relatia de cuplu din ce in ce mai tare.
In ce consta tratamentul unei disfunctii sexuale?
O disfunctie sexuala poate fi tratata doar in momentul in care este pe deplin constientizata, iar tratamentul depinde de cauza ei. De exemplu, se pot imbina cauze psihologice cu cauze fizice, iar tratamentul este mai complex. Un tratament eficient presupune si o relatie sincera, relaxata cu medicul, ideal ar fi chiar sa vii la consultatie impreuna cu partenerul.
Per total, tratamentul include:
- tratarea afectiunilor fizice;
- schimbarea tratamentului medicamentos pe care il urmezi deja (daca este cazul);
- reglarea nivelului hormonal;
- consiliere si educatie cu privire la semnalele si impulsurile sexuale;
- terapie cognitiv comportamentala;
- terapie sexuala;
- sfaturi practice de pus in aplicare acasa.
Medicul te poate sfatui chiar sa faci bai relaxante impreuna cu partenerul, sa folositi afrodisiace, lubrifianti si jucarii sexuale sau, sa incercati diferite pozitii sexuale.
Cum poti trata o problema sexuala fara ajutorul medicului?
Odata ce primesti sfaturile medicului, vei observa oricum ca o mare parte din tratament depinde exclusiv de tine si de partener, de schimbarile in bine pe care le veti incerca in doi.
Iata 10 momente pe care trebuie neaparat sa le pui in practica acasa, pentru a schimba in bine viata ta sexuala!
1. Inainte sa initiati o partida de sex, faceti impreuna o baie plina cu spuma si arome afrodisiace.
2. Bucurati-va mai mult de preludiu si incercati sa stimulati si alte zone decat cele cu care v-ati obisnuit.
3. Comunica cu partenerul, spune-i ce iti place si ce nu, unde ti-ar placea sa fii mangaiata sau sarutata.
4. Folositi afrodisiace, lubrifianti si jucarii sexuale. Sexperimentati si descoperiti ce anume va place.
5. Incercati masajul cu uleiuri aromate.
6. Incercati noi pozitii sexuale.
7. Masturbeaza-te, singura sau impreuna cu partenerul, cu ajutorul unui vibrator sau cu ajutorul partenerului.
8. In timp ce faceti dragoste, ascultati muzica incet, folositi materiale video erotice sau exprimati-va spontan fanteziile.
9. Incearca exercitiile de gimnastica Kegel, pentru a dezvolta si intari musculatura vaginului si intregii zone pelviene.
10. Gandeste-te mereu cat de minunat va fi, cat de implinita te vei simti, daca viata ta sexuala se va imbunatati!
Stiai ca...
... 6 din 10 femei isi pun intrebari despre propria sexualitate?
... 2 din 10 femei nu sunt interesate de sex?
... 1 din 10 femei simt durere in timpul actului sexual?
... 5 din 10 femei ajung greu la orgasm si 1 din 10 femei nu pot avea orgasm?
TEXT PRELUAT INTEGRAL DE PE WWW.DIVAHAIR.RO
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
comment