vineri, 18 decembrie 2009

Probleme...feminine(1)

SPM - Sindrom PreMenstrual / PMS - PreMenstrual Syndrome
Milioane de femei intampina simptome de balonare, oboseala inexplicabila si o sensibilitate a sanilor inainte cu cateva zile de ciclul menstrual. Daca aceste simptome iti sunt cunoscute, este foarte posibil sa suferi de sindromul premenstrual.
Sindromul premenstrual este un termen folosit pentru a descrie varietatea de simptome care intervin in viata unei femei inainte cu doua saptamani de menstruatie. De obicei, aceste schimbari fizice, emotionale si comportamentale inceteaza odata ce menstruatia s-a instalat.
Cum se manifesta el?
Sindromul premenstrual se manifesta printr-o multitudine de simptome, insa foarte putine femei se confrunta cu toate la un ciclu menstrual.
Simptomele fizice:
oboseala, lipsa de energie;
sensibilitatea si umflarea sanilor;
balnoare, crampe, greata, voma, diaree, constipatie;
migrene, dureri de spate si in tot corpul;
modificari de apetit;
unflarea mainilor, a picioarelor sau a gleznelor (din cauza retentiei de apa);
ameteli si stari de lesin;
scaderea libidoului;
dureri articulare sau musculare;
agravarea acneei, a herpesului genital, a infectiilor fungice. Simptomele emotionale:
iritabilitate, furie;
schimbari de dispozitie;
desresie;
dificultate in concentrare;
anxietate.
Cand apare si care sunt factorii care-l agraveaza?
Sindromul premenstrual poate sa apara oricand intre pubertate si menopauza, iar simptomele se pot inrautati pe masura ce inaintezi in varsta sau in cazul unor situatii stresante. In cazuri de instabilitate hormonala cum ar fi pubertatea, nasterea, pierderea unei sarcini sau avortul, simptomele se pot agrava. De asemenea, schimbarea metodei de contraceptie poate constitui un motiv ca sindromul premenstrual sa-ti dea batai mai mari de cap.
Sindromul premenstrual vs. disfunctia disforica premenstruala
Multe femei experimenteaza cateva dintre simptomele asociate sindromului premenstrual la un moment dat in viata lor, insa nu se poate spune ca fiecare sufera de acest sindrom. Institutul National de Sanatate estimeaza ca 75% dintre femeile care au menstruatie intampina si unele forme ale sindromului premenstrual.10% dintre femei se confrunta cu o forma severa a simptomelor, fapt care le impiedica sa indeplineasca acivitatile cotidiene. Aceasta forma severa poarta numele de disfunctia disforica premenstruala (DDP).
Cauze
Cu toate ca a fost descoperit de mai bine de 70 de ani, nu se cunosc foarte multe "detalii" despre acest sindrom. Cauza exacta care-l declanseaza nu este cunoscuta, insa expertii avertizeaza cu privire la cativa factori care contribuie la instalarea sau agravarea acestui sindrom.
1. Schimbarile hormonale: cand nivelul estrogenului si a progesteronului scade organismul este mai sensibil la aceste schimbari.
2. Utilizarea insuficienta a serotoninei (un neurotransmitator), ceea ce determina instalarea anxietatii si depresie.
3. Regimul alimentar are un rol foarte important. Expertii au observat o corelare intre simptomele sindromului si deficienta de calciu, vitamina A, E si B (ajuta la producerea serotoninei). De asemenea, sarea (retine apa in organism), alcoolul si cafeina iti pot inrautati starea.
4. Depresia. Femeile predispuse sau care se confrunta cu stari depresive prezinta o accentuare a simtomelor sindromului premenstrual.
5. Ereditatea. Daca ai in familie cazuri, te vei confrunta si tu cu acest sindrom.
6. Copiii. Femeile care au nascut mai multi copii prezinta un risc crescut de a experimenta simptome mai severe.
7. Activitatea fizica. Sedentarismul creste riscul de aparitie a sindromul premenstrual.
In cazul meu...
Se pare ca fac parte din cele trei femei din patru care sufera de SPM.Din ziua 16-17(dupa ovulatie in orice caz),incep a mi se umfla sanii si totodata a capata o sensibilitate extraordinara(la cea mai mica atingere ma dor)...Dupa cateva zile incepe sa ma doara spatele in zona lombara.Tot atunci incep sa devin irascibila...Maica-mea mereu glumeste...stie cand trebuie sa-mi vina dupa tignal...Si chiar asa e...recunosc...nimic nu ma mai multumeste,totul ma indispune,ma enerveaza...devin violenta la modul cel mai serios(si verbal si fizic).Asta bineinteles pana cand apare sangerarea,moment in care parca sunt bolnava...Durerile de spate se intensifica,ma doare burta de imi vine sa urc pe pereti...
Dar suntem femei...si unele din noi mai folosim contraceptive orale,care mai atenueaza din SPM si din simtomele de la menstra...Si suntem femei...si cred ca asta e una dintre aspectele care ne deosebesc de ceilalti oameni...barbatii...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment