duminică, 16 martie 2014

Judecata

Ploaia uda in siroaie geamul acela mare de langa masa mica din coltul restaurantului luminat obscur de lumanari tremurande. Stau si privesc plictisita afara, in zare, prin negura noptii, tragand cu nesat dintr-o tigara. Astept pe cineva care se pare ca se lasa asteptat. Astept pe cineva de care am atata nevoie cateodata si care din pacate nu este alaturi de mine mereu. Termin tigara si apuc paharul de vin si beau, cand in fata mea se aseaza persoana pe care o asteptam. O femeie frumoasa, care de cum se aseaza, imprastie in jurul ei un parfum dulce, senzual ce starneste imaginatia. Blonda, cu parul in zulufi lejeri, machiata discret dar perfect, femeia imi fixeaza privirea nervos, fara sa spuna nimic. Ochii albastrii conturati de tusul negru ma eclipseaza si in acelasi timp ma intimideaza cu profunzimea lor. Ma uit rusinata dar relaxata spre ea si cand sa o salut, incepe:
”Asculta draga mea...Sunt cum nu se poate de tare dezamagita de tine. Inteleg ca lipsa mea a fost destul de lunga, dar nu m-as fi asteptat, ca ceea ce am construit impreuna la un moment dat, sa narui cu atata nepasare si atat de repede. Ma simt responsabila si cred ca nu am fost suficient de severa in incercarea de a forma din tine o femeie puternica, precum cum iti doresti. Dar sunt aici si iti promit ca nu am sa te parasesc in urmatoarea perioada. O sa ma ai mereu alaturi de tine si imi vei vorbi atunci cand te afli intr-un moment de slabiciune. Pentru ca difera totusi ceea ce esti acum, fata de ceea ce ai fost in decembrie, vom stabili niste reguli de aur de la care nu vreau sa te abati sub nici o forma.
In primul rand vreau sa-ti intre in cap o data pentru totdeauna ca G. nu va mai fi niciodata al tau. Tie atunci cand spui ca ti-e dor de el, ti-e dor de confortul pe care prezenta lui si relatia cu el, il creau. Imagineaza-ti prezenta lui in casa ta, umbland in ordinea pe care ai facut-o, desfasurandu-si tabieturile asa cum o facea mai de mult. Imagineaza-ti cum iti incorseteaza libertatea de a te exprima asa cum iti doresti. Gandeste-te ca indiferent cat de mult ai incerca, tendinta de a reprosa va fi mereu acolo, iar retinerea de la a spune ceea ce gandesti, va crea frustrari si te va face sa te simti traind intr-o minciuna. Te-ai preface cat de bine va este voua, asa cum de altfel s-a si intamplat in ultima perioada a relatiei, dar prefacatoria asta va fura din autenticitatea existentei pe care ti-o doresti. Nu merita sa te mai gandesti, nu vreau macar sa mai speri vreodata ca el ar mai putea face parte din viata ta. Nici macar in genunchi daca vine, gandeste-te la cat rau ti-a facut si ca te-a lasat singura de sarbatori. Singura!!!Mai stii cat de mult de lucru am avut atunci cu tine? Te-am gasit intr-o baltoaca de noroi si te-am ridicat de acolo de jos, te-am spalat si te-am facut om, cu mult mai repede decat oricine altcineva ar fi reusit. 
Poate cea mai importanta regula pe care vreau sa o retii este aceea ca tu nu esti datoare cu nimic nimanui, nu esti obligata sa accepti nimic din ceea ce nu doresti, poti renunta la orice si indeosebi la oricine daca acel ceva sau cineva nu are un scop precis in existenta ta. Renunta te rog la aceia cu care esti legata doar de niste ite subtiri, doar pentru niste motive tampesti, care inconstient te fac dependenta. Tu nu trebuie sa fii dependenta de nimic. Ti-am dovedit in acest scurt timp cat de frumoasa este independenta si ca te poti descurca si singura, in orice situatie. Sa nu uiti niciodata cum azi ai fixat singura polita aceea care statea intr-o rana de atata timp, si cum nici un barbat nu s-a sinchisit sa o repare. Ai putut singura si evident poti singura sa-ti indeplinesti toate visele. Renunta asadar la L. pentru ca te mai duce dimineata la munca, sau ca iti mai ia (rar) cate un pachet de tigari. Fii serioasa si spune-mi te rog ce alt rol mai are acest barbat in viata ta. Niciunul pentru ca nu stie sa te iubeasca. Nu stie sa aprecieze ce femeie minunata esti. Este cum nu am mai vazut pe nimeni de zgarcit si de egoist. Crede ca ai un privilegiu ca se afla langa tine, dar nu isi da seama ca situatia este de fapt invers. Vreau sa stergi numarul lui din telefon, sa-ti activezi optiunea deviere apeluri si sa nu mai apelezi sub nici o forma, niciodata la el. Existenta lui in viata ta nu are nici un avantaj. Si cred ca nici nu mai are rost sa dezvolt...Acum hai sa vorbim despre R. Tu nu te-ai gandit niciodata de ce prietena ta insista atat de mult ca R. este un tip periculos? Insisti sa vrei ceva ce nu exista. Multumeste-te cu ceea ce insemnat R. in viata ta si resemneaza-te. Nu mai spera ca poate o data va exista ceva intre voi, pentru ca cu siguranta nu ti-ai dori asta. R. este nebun. La propriu. Un om normal, un barbat de varsta lui, se presupune ca stie ce vrea de la viata. Ce inseamna jocul asta pe care il face cu tine? Azi te suna si te vrea, maine nu-ti raspunde si te respinge. Comportamentul lui catatonic, de neinteles, invariabil, nu te face decat sa te induca in eroare. Si nu uita cum timpul trece draga mea si cum tu acum ai nevoie ca un burete de experiente, de informatie, de cunoastere. Statul pe loc in asteptarea zilei de seninatate din partea lui R. este indiscutabil in defavoarea ta. Renunta deci la aceasta iluzie si trateaza cu indiferenta orice chemare de-a lui.
Cu adevarat important este sa atragi in preajma ta persoane de pe urma carora ai un castig. Cel mai mare castig pe care il poti avea este informatia. Restul este relativ si epuizabil. Ai calitati de care te-am facut constienta, si care ar putea fi apreciate de oameni cu calitati la randul lor. Tu meriti mult mai mult decat te-ai fi gandit vreodata si tocmai de aceea nu te mai mira de amabilitatea celor din jur, care nu fac altceva decat sa respecte omul care esti. Profita de toate acestea si bucura-te de prezent, lasand prejudecatile la o parte.
Nu te mai parasesc. Cel putin o perioada voi sta alaturi de tine ca sa eviti sa mai gresesti atat de crunt. Deocamdata nu te iert pentru cat m-ai dezamagit, dar sper ca iti vei rasplati greselile, prin fapte care te vor face mandra de tine. Ai inceput bine aseara...Urmeaza sa vedem ce va urma. Pana atunci hai sa ciocnim in cinstea noastra, in cinstea a ceea ce suntem noi impreuna...O minunata TU...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment