miercuri, 28 septembrie 2011

Boli sexuale date de protozoare


Ø TRICOMONIAZA

Definiţie: Este o boală infecţioasă a tractului genito-urinar inferior, produsă de Trichomonas Vaginalis.

Surse de dificultate:

T. Vaginalis este singurul protozoar patogen din genul Tricomonas, şi are dimensiuni de 10-30 μm lăţime şi se deplasează prin mişcări intermitente cu ajutorul a cinci flageli. La femeie T.vaginalis se fixează pe mucoasa vulvară şi vaginală se multiplică şi privează lactobacilii de glicogen, ceea ce duce la creşterea ph-ului vaginal ceea ce favorizează agresiunea altor microorganisme patogene. La bărbat T.vaginalis este una din cauzele de uretrită negonococică. Este mai frecventă la femei şi se transmite prin contact sexual cu o perioada de incubaţie de 4-21 zile.

Manifestări de dependenţă:

La femeie este reprezentată de vulvo-vaginită manifestată printr-o secreţie galben-verzuie spumoasă si neplăcut mirositoare. Vulva şi vaginul sunt inflamate, edemaţiate, sensibile şi uneori au pe suprafaţă mici puncte hemoragice, cu cervix în aspect de „căpşună”. Este prezent pruritul vulvar şi dispareunia. Se complică prin bartolinite, skenite şi uretrite.

La bărbaţi se manifestă prin uretrite cu secreţie uretrală de obicei redusă cantitativ, clară, rareori purulentă, sau prin balanopostite cu eroziuni dureroase ale glandului şi prepuţului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment