miercuri, 28 septembrie 2011

Boli sexuale fungice


Ø CANDIDOZA GENITALA:

Definiţie: Este o boală produsă de fungi (ciuperci microscopice), din genul Candida Albicans, care se transmite pe diferite căi dar cel mai frecvent prin contact sexual. Din acest motiv a fost introdusă în categoria BTS, cu toate că numai o parte din cazuri necesită această etichetă.

Surse de dificultate:

Candida Albicans este un microorganism care se găseşte sub formă saprofită în flora microscopică genitală. Ea se dezvoltă spontan pe pielea şi mucoasele omului. În zona genitală, mai ales la femei, prezenţa acestui agent este obişnuită. Factorii extrasexuali care favorizează trecerea candidei saprofite la patogenitate sunt: graviditatea, diabetul, tratamentul cu cortizoni, cure prelungite de antibiotice, cure prelungite de anticoncepţionale, prezenţa unor boli care produc depresie imunitară, traumatisme locale, infecţii cu candidă ale tubului digestiv.

Manifestări de dependenţă:

La femei apare vulvovaginita candidozică (leucoree abundentă cu aspect albicios sau lăptos, cu prurit local intens, permanent chinuitor şi jenant cu dureri şi arsură locală şi mucoasă vaginală congestionată şi sensibilă).Complicaţiile sunt rare şi constau în bartolinite acute şi skenite acute.

La bărbaţi apare balanită candidozică (inflamaţia dureroasă a glandului şi a şanţului balano-prepuţial), balano-postită (inflamaţia interesează atât glandul cât şi prepuţul), uretrita (localizarea infecţiei la nivelul uretrei care se manifestă prin usturimi şi dureri la urinat, cu micţiuni frecvente şi urini tulburi, scurgere uretrală discretă, uneori tulbure sau purulentă, alteori sangvinolentă).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment