marți, 1 februarie 2011

Sarcina ectopica

Definitie: Localizarea ectopica a oului ce se nideaza si se dezvolta in afara unitatii uterine.
Localizare: tubara (interstitiala, istmica, ampulara, pavilionara), ovariana (intra- si extrafoliculara), intramurala, cervicala si abdominala.
Sarcina extrauterina tubara necomplicata:
A.Simptome:
1) Intarzierea menstruala sau amenoree;
2) Sangerarea vaginala de origine uterina de culoare brun-negricioasa sau de aspect menstrual, de obicei abundenta care se poate opri spontan;
3) Durerea abdominala sau abdomino-pelvina cu caracter de colica in punct fix cu iradieri regionale si la distanta;
4) Tuburarile neuro-vegetative de sarcina: greturi, varsaturi etc sunt prezente dar mai estompate.
B.Semne:
-Tensiune arteriala marita si tahicardie (puls accelerat);
-Temperatura normala sau usor crescuta peste 37 grade Celsius;
-Alte semne se detecteaza de catre medicul obstetrician la inspectie (tegumente si mucoase usor palide din cauza anemiei ce insoteste sarcina ectopica), palparea abdomenului (evidentiaza o sensibilitate spontana) si tactul vaginal (volum uterin usor crescut, extrem de sensibil la palpare, cu fund de sac Douglas sensibil).
C. Diagnostic paraclinic:
-Determinarea HCG (in sange si in urina) si a progesteronului indica activitatea trofoblastului si prin urmare existenta unei sarcini. Valoarea HCG se dubleaza din 48 in 48 de ore in prima luna de sarcina.
-Ecografia transvaginala care surprinde: un uter gol, masa latero-uterina, colectie lichidiana mica retrouterina
-Celioscopia sau laparoscopia poate diagnostica dar si rezolva in acelasi timp o sarcina ectopica.
Sarcina extrauterina tubara complicata:
1) Inundatia peritoneala: apare durere brusca, sincopala, in pumnal, localizata in abdomenul inferios sau fosa iliaca cu iradiere inalta in umar, urmata de lipotimii. Pacienta prezinta paloare intensa, lizereu cianotic perioral, tensiune arteriala scazuta, tahicardie. Examenul abdominal local arata meteorism abdominal si sensibilitate la palpare, matitate deplasabila pe flancuri, culoare violacee a cicatricei ombilicale. Examenul genital se efectueaza cu mare dificultate si pune in evidenta sangerare redusa pe cale vaginala, durere intensa la palpare a fundului de sac Douglas, durere intensa la mobilizarea uterului si pe partea anexei afectate. Punctia vaginala extrage sange rosu, proaspat, incoagulabil.
2) Forme atipice: manifestate prin contractura abdominala, varsaturi, meteorism abdominal, icter, uneori CID: coagularea intravasculara diseminata, dureri in fosa iliaca dreapta (in pseudoapendicita), febra, sindrom dureros cu debut mai putin brutal.
3) Hematosalpinxul: prezinta aceleasi simptome ca o sarcina extrauterina necomplicata la care se adauga prezenta unei mase latero-uterine mai mari; anemie semnificativa; prezenta de sange in peritoneu, meteorism, mobilizarea dureroasa a uterului, durerea fundului de sac Douglas la tuseu vaginal.
4)Hematocelul: este o hemoragie inchistata in fundul de sac Douglas. Clinic simptomele sunt asemanatoare cu cele de la sarcina tubara necomplicata,dar mai accentuate: metroragii care persista de cateva saptamani, durere pelvina. Sunt prezenta subfebrilitati sau febra moderata, anemie, cu subicter conjunctival, masa pelvina ce deplaseaza uterul anterior. Paraclinic, beta HCG poate fi negativa (test de sarcina negativ); ecografia arata o tumora pelvina prost delimitata de aspect heterogen; puctia vaginala extrage sange incoagulabil.
Tratamentul sarcinii ectopice tubare:
1) Tratament medicamentos: Methotrexat, Clorura de potasiu, PGF, si glucoza hiperosmolara;
2) Tratament chirurgical: Laparoscopia, laparotomia sau salpingectomia partiala sau totala.
Forme particulare de sarcina ectopica:
A. Sarcina ovariana: are o simptomatologie comuna sarcinii tubare, diagnosticul de certitudine fiind intraoperator, si la examenul anatomopatologic.
B. Sarcina abdominala: clinic se constata tulburari gastro-intestinale severe, dureri abdominale intense, metroragii. Examenul local abdominal evidentiaza un fat sus situat, direct sub tegumente, fara interpozitia peretelui uterin si este extrem de facil de palpat. Bataile cordului fetal sunt intense. Tuseul vaginal evidentiaza un uter cu dimensiuni mult mai mici. Paraclinic radiografia abdominala si ecografia deceleaza pozitia inalta si anormala a fatului in mijlocul anselor intestinale si in afara uterului. Tratamentul este chirurgical prin laparotomie.
C. Sarcina cervicala: se manifesta prin amenoree, sangerare vaginala cu sau fara fragmente tisulare negricioase; semnele neuro-vegetative sunt atenuate. Nu este prezenta durerea. La examenul cu valvele se evidentiaza un col hipertrofiat, tumefiat, violaceu, cu vascularizatie accentuata, cu aspect caracteristic de "butoias".Paraclinic se constata prezenta unei sarcini. Chiuretajul uterin poate fi utilizat pentru diagnostic dar exista riscul unei hemoragii foarte importante. Examenul anatomo-patologic pune diagnosticul de certitudine.
D. Sarcina intramurala: reprezinta nidatia si dezvoltarea oului in grosimea miometrului. Dpdv clinic se caracterizeaza printr-o dezvoltare anormala a uterului, precum si printr-o durere situata la nivelul cantului uterin, persistenta, exacerbata de tactul uterin.
E. Alte forme rare de sarcina extrauterina: sarcina angulara, cornuala, in corn rudimentar, intraligamentara, ectopica multipla, dupa histerectomie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment