luni, 28 februarie 2011

Management antepartum

Este deosebit de important ca in timpul sarcinii femeia sa viziteze medicul obstetrician care o va asista la nastere. In randurile ce urmeaza am sa descriu de cate ori trebuie vizitat medicul si ce investigatii trebuie efectuate pe timpul sarcinii.
Frecventa vizitelor la medic:
-din luna 1 pana in luna 6 vizitele vor fii lunare;
-din luna a 7-a pana in luna a 8-a inclusiv bilunar;
-in luna a noua saptamanal.

Schema vizitelor va fii urmatoarea: L1, L2, L3, L4, L5, L6, L7a, L7b, L8a, L8b, L9a, L9b, L9c, L9d. Prin urmare, teoretic vorbind, gravida trebuie sa viziteze medicul obstetrician de 14 ori pe parcursul sarcinii...Practic insa situatia nu se prezinta tocmai asa; numarul minim de vizite va fi cuprins intre 3 si 5 ori. (trimestrial in primele doua trimestre si de doua-trei ori in ultimul trimestru).
Ce investigatii trebuie facute?
Inca de la prima vizita trebuie realizata o anamneza foarte amanuntita incepand de la varsta mamei, istoricul medical, istoricul obstetrical si ginecologic etc.
Dupa discutia cu mama se vor efectua/masura:

-Inaltimea fundului uterin;

-Circumferinta abdominala : (la termen 92-100cm);

-Pelvimetrie externa: diametre osoase: bispinos=23-24cm, bicrest=27-28cm, bitrohanterian=31-32cm, antero-posterior=9-12 cm ;

-Pelvimetrie interna: masurarea diametrului obstetrical prin tact vaginal = 10,5-11cm;

-Se vor asculta BCF-urile (bataile cordului fetal) - cu ajutorul ecografiei cu functie Doppler.

-Se va masura tensiunea arteriala, greutatea, inaltimea.

De asemenea, atunci cand considera medicul necesar,deci nu la fiecare vizita, va indica efectuarea unei hemoleucograme, a unei biochimii, titruri de anticorpi (cand pacienta e suspecta de vreo boala infectioasa), grupa de sange si Rh-ul (atat a mamei cat si al tatalui), frotiu Babes-Papanicolau, alfa fetoproteina etc.

*In cazul in care se depisteaza anormalitati ale BCF, se pot realiza TNS (testul non-stress) si TSC (testul de stres la contractie).

*In cazul efectuarii unei ecografii se poate efectua si Scorul Biofizic Fetal, care se refera la : miscarile respiratorii fetale, miscarile mari ale corpului fetal, tonusul fetal, reactivitatea ritmului cardiac fetal, volumul amniotic apreciat calitativ.

*In cazul in care se suspicioneaza o suferinta fetala se recolteaza sange fetal din scalp (metoda Saling), sau sange matern (pentru determinarea estriolului plasmatic, HLP-hormon lactogen placentar, pregnandiolului, alfa fetoproteinei). De asmenea se poate efectua o amnioscopie/amniocenteza.

*Foarte important de stiut pentru mame este ca mai ales in ultimul trimestru de sarcina este bine sa stea intinse numai pe stanga si niciodata pe spate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment