duminică, 20 martie 2011

Boala trofoblastica gestationala

Boala trofoblastica gestationala (BTG) este consecinta distrofiei si proliferarii vilozitatilor coriale de la nivelul trofoblastului. Mola hidatiforma benigna, mola invaziva, tumora trofoblastica a situsului placentar si coriocarcinomul, sunt incluse in conceptul de BTG.
Factorii de risc sunt: varsta mamei > 40 ani, rasa neagra, antecedentele molare, fumatul si regimul alimentar hipoproteic.
1) Mola hidatiforma:
a) Forma completa: lipseste complet embrionul; rezulta din ovul gol, fara material genetic, fecundat de doi spermatozoizi;
b) Forma partiala: embrion anormal ce rezulta din fecundarea unui ovul viabil de catre doi spermatozoizi (dispermie).
c) Mola invaziva: se caracterizeaza prin invazia vilozitatilor coriale in miometru si constatarea hiperplaziei trofoblastice in structura miometriala afectata. Macroscopic masa molei e formata din vezicule cu diametre variabile, sferice sau elipsoidale, translucide sau opace, legate prin filamente foarte fine, cu continut lichidian, clar sau opalescent. In aceasta situatie ovarele se transforma chistic. Se poate complica cu ascita, ruptura, hemoragie sau infectie.
d) Tumora trofoblastica a situsului placentar se caracterizeaza prin interesarea numai a citotrofoblastului vilozitar in patul de insertie al placentei.
2) Coriocarcinomul: Tumora constituita din toate tipurile de trofoblast, caracteristica fiind absenta vilozitatilor coriale. Se prezinta sub forma unui nodul rosu, friabil, foarte sangerand, care infiltreaza miometrul progresiv, profund, ulterior seroasa, parametrele, ligamentele rotunde. Exista si o extensie locala spre vagin. Disemineaza pe cale hematogena, cu localizare in special la nivelul plamanului.
Diagnostic clinic in BTG:
-Manifestari de sarcina mai accentuate, manifestate prin greata, varsaturi repetate si intense. Se asociaza cu pierderi neregulate de sange si eliminare de mici vezicule, cu hemoragie vaginala variabila.
-La examenul local vaginal: col modificat specific, evidentierea veziculelor molare, cu uter mai mare decat varsta gestationala, moale, greu delimitabil.
-Se poate asocia cu chisturi ovariene luteinice, hipertiroidism, insuficienta respiratorie acuta.
Diagnostic paraclinic in BTG:
-HCG in valori mai mari decat in mod normal;
-ecografie abdominala ce evidentiaza imaginea patognomonica de "fulgi de zapada";
-markeri tumorali;
-CT;
-RMN.
Diagnostic clinic si paraclinic in coriocarcinom:
- hemoragie variabila, persistenta, neregulata;
- dureri de intensitate scazuta sau lipsesc;
- la examenul cu valvele se evidentiaza o usoara crestere in volum a uterului de consistenta moale;
- mari cantitati de HCG;
- ecografic se observa o formatiune sferica, bine delimitata cu sediul intramiometrial;
- diseminarile pulmonare sunt observate cu ajutorul radiografiilor sau CT-ului.

Deoarece aceste situatii de sarcina sunt patologice conduita va fi evacuarea ei. Se va adauga in schema de tratament, administrarea de mono- sau polichimioterapice.
Dupa evacuarea unei astfel de sarcini se recomanda contraceptia hormonala pentru a evita aparitia unei sarcini in primul an dupa interventie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment