marți, 1 februarie 2011

Formule utile in sarcina

I.Stabilirea varstei sarcinii; se face in functie de:

 • Data ultimei menstruatii: DUM + 10/12 zile + zilele scurse pana in ziua controlului (pentru ciclul regulat);
 • Data raportului fecundant: DRF + zilele scurse (lunile scurse) cand este posibil;
 • Data primelor miscari fetale: DPMF: 4 luni multipare si 4 luni jumate la primipare;
 • Inaltimea fundului uterin: pana la 4 luni se masoara prin tact vaginal si apoi prin palpare si masurare cu panglica metrica pe abdomen; uterul creste in medie cu 4 cm pe luna; varsta sarcinii se calculeaza astfel IFU(in raport cu simfiza pubiana) : 4+1 = varsta in luni.
 • ecografic: prin aprecierea sacului gestational, activitatii cardiace, lungimii cranio-caudale, diametrului biparietal, circumferintei craniene, circumferintei abdominale, lungimii femurului.

II. Calculul datei aproximative a sarcinii: durata sarcinii este de 270-280 de zile. DAN se poate calcula in functie de:

 • Data ultimei menstruatii: DUM + 10zile + 9 luni solare (a cate 30 zile) sau DUM + 10 zile -3 luni solare + 1 an
 • Data primelor miscari fetale: DPMF + 4 luni jumate la primipare sau + 4 luni la primipare;
 • Data raportului fecundant: DRF + 273 de zile (in cel mai fericit caz).
 • Rigle de calcul.

Femeia gravida va stii ca trebuie sa viziteze regulat un medic obtetrician (acelasi) pe timpul sarcinii astfel: in primele 7 luni controlul va fi lunar, in luna a 8-a controlul va fi bilunar si in luna a 9-a saptamanal. Aceasta recomandare este una teoretica, insa in practica lucrurile nu stau chiar asa, medicul obstetrician stabilind, in functie de evolutia sarcinii o frecventa a controalelor.

2 comentarii:

 1. Buna Seara!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

  RăspundețiȘtergere
 2. Incantata de cunostiinta Vlad...
  Multumesc mult pentru aprecieri!!!Da mi-ar face deosebita placere sa colaboram...
  Te imbratisez cu drag!!!

  RăspundețiȘtergere

comment