duminică, 20 februarie 2011

Modificarile organismului in sarcina

I. Modificari metabolice:
a) Metabolismul apei si electrolitilor:
In cursul sarcinii, cresterea in greutate a gravidelor se face cu 1,2-1,5 kg/luna, si mare parte din greutatea castigata este de fapt apa; la termen sunt retinuti 7-8,5 l de apa. Din cauza apei in surplus apar edemele de sarcina (la nivelul fetei, mainilor si gambelor). Aceste edeme insa nu au nici o legatura cu aportul de sare, tocmai de aceea nu este necesara restrictia de sare din alimentatie. Valoarea normala a castigului ponderal in sarcina e situata in jurul valorii de 12,5 +/- 3 kg. O valoare >15,5 este considerata anormala, mai ales in situatia in care gravida castiga brusc in greutate.
Extra sfat: Pe parcursul sarcinii este indicat ca femeia gravida sa ingere >2,5 l de lichide. Consumul de fructe si legume proaspete, bine spalate, trebuie crescut. Nu este indicata renuntarea la sare, aceasta urmand a fi consumata la fel ca inainte de sarcina.
b) Metabolismul glucidic:
Glicemia materna incepe sa scada din saptamana 10, ajungans sa fie cu 10mg/100ml mai mica decat cea dinaintea sarcinii. Cresc nivelurile de insulina ceea ce determina cresterea apetitului gravidei si aportul alimentar. In a 2-a jumatate a sarcinii se inregistreaza o crestere a rezistentei la insulina => hiperglicemie postprandiala a gravidei.
Extra sfat: O femeie care spune ca, fiind insarcinata, trebuie sa manance cat doi, se insala amarnic...Aportul de hrana trebuie sa fie la fel, sau usor crescut, cu indicatia de a se consuma mai multe mese pe zi, in cantitati mai mici, cu alimente bogate in vitamine si minerale. Alimentatia trebuie suplimentata cu multivitamine si acid folic (care vor fi prescrise de medic!!!).
c) Metabolismul lipidic:
Organismul gravidei utilizeaza lipide pentru a acoperii propriile nevoi energetice si pentru a asigura un aport crescut de glucoza fatului. Nivelurile de lipide totale vor creste, desi colesterolul rau (LDL) va scadea in favoarea colesterolului bun (HDL).
Extra sfat: Gravidele trebuie sa stie ca este important consumul grasimilor "bune" in favoarea celor "rele". Prin urmare sunt recomandate pestele gras-bogat in omega 3, nucile, alunele, semintele, avocado, toate reprezentand surse importante de grasimi sanatoase.
d) Metabolismul proteic:
Nevoile de proteine cresc in sarcina din cauza unor procese implicate in dezvoltarea fatului, a placentei, sau a sanilor. Proteinele totale scad deoarece este retinuta o cantitate destul de mare: 900g de proteine.
Extra sfat: Nu tot ce e carne=proteina...Surse bune si sanatoase de proteine sunt fasolea, lintea, soia, nautul si mazarea. Totusi si carnea are avantajele ei: carnea de pui, ficatul de pasare sunt surse importante de proteine animale.
II. Modificarile principalelor sisteme:
a) Modificari hematologice:
Volumul sangvin creste cu 40-50%, volumul plasmatic cu 40% iar volumul eritrocitar cu doar 15% => o crestere a numarului de hematii. Aceste modificari impun suplimentarea cu acid folic si fier. Cantitatea de fier necesara in sarcina este repartizata astfel: pentru necesitatile fatului 250-300 mg, pentru placenta 450 mg, pentru pierderile de sange din timpul sarcinii 250 mg.
Extra sfat: Fierul se gaseste in carnea rosie, fructele de mare, dar si in spanac, caise, fasole boabe, alune, migdale, paine integrala, oua, soia.
b) Modificari in sistemul coagulo-litic:
Cresc factorii coagularii si numarul plachetelor sangvine scade ceea ce va determina o hipercoagulabilitate fiziologica.
c) Aparatul cardio-vascular:
Cordul va fi deplasat in sus. Frecventa cardiaca (pulsul) va creste cu 10-12 batai/minut. Tensiunea arteriala scade in sarcina. Poate sa se instaleze sindromul de cava (uterul gravid comprima vena cava inferioara), ceea ce impune interzicerea dormitului in decubit dorsal (cu fata in sus), si de asemenea pot sa apara varicele hidrostatice la nivelul membrelor inferioare, vulvei, vaselor hemoroidale sau venelor pelvisului.
Extra sfat: Gravida trebuie sa aibe in programul zilnic 15-20 minute destinate exercitiului fizic: plimbari, usoare flexii ale mainilor si picioarelor etc.
d) Aparatul respirator:
Apare o hipertrofiere a mucoasei cailor respiratorii ceea ce determina modificari ale vocii si tendinta la epistaxis (exteriorizare de sange pe nas). Frecventa respiratorie creste de la 16 la 18 respiratii/ minut. La sfarsitul sarcinii femeia poate prezenta un grad de dispnee (dificultate in respiratie).
Extra sfat: sunt recomandate exercitiile respiratorii; intreaba medicul de familie despre acestea.
e) Aparatul reno-ureteral:
Modificarile ce pot sa apara sunt: marirea rinichilor, dilatarea calicelor/bazinetului si a ureterelor => staza urinara => risc de aparitie a infectiilor urinare. De asemenea se intalneste polakiuria (mictiunile dese si in cantitate mica).
Extra sfat: consuma cantitatea de lichide recomandate si ai grija la igiena organelor genitale si la lenjeria intima; zona vulvara trebuie intretinuta curata si uscata si lenjeria de corp sa fie numai din materiale naturale (bumbac). De asemenea evita picioarele reci sau sezutul pe suprafete reci.
f) Aparatul digestiv:
Specifica pentru sarcina este aparitia sialoreei ( hipersalivatie). De asemena apare o ingrosare a gingiilor sub influenta progesteronului (epulis), ceea ce ar putea duce la aparitia gingivitelor. Foarte frecvent in sarcina apar constipatia, pirozisul (arsurile pe esofag) si dureri in hipocondrul drept (din cauza bilei marite in volum).
Extra sfat: Evita starile tensionale, spala-te mai frecvent pe dinti-pentru a preveni aparitia cariilor, consuma alimente bogate in vitamina C (macese, catina, kiwi), si consuma multe fibre (fructe uscate oleaginoase, cereale, legume uscate, legume verzi, fructe proaspete).
g) Sistemul endocrin:
Creste nivelul de estrogeni si progesteroni. Hipofiza materna creste in dimensiuni. FSH si LH sunt secretate in cantitati scazute, prolactina creste progresiv, MSH-ul creste (hormon responsabil de hiperpigmentarea pielii). De asemenea cresc valorile hormonilor tiroidieni cu cresterea glandei si de asemenea cresc hormonii suprarenalieni ( gucocorticoizii si mineralocorticoizii) fara vreo semnificatie patologica. PTH-ul creste insa calciul seric total scade.
Extra sfat: Consuma lapte si produse lactate.

Un comentariu:

comment