luni, 28 februarie 2011
Management antepartum
Diagnosticul prenatal al malformatiilor genetice
Reprezinta totalitatea datelor inregistrate in timpul consultului genetic, care cuprinde, pe langa consultul clinic multidisciplinar si acele investigatii genetice care se realizeaza cand se suspicioneaza o predispozitie de contactare a unei boli ereditare.
Sfatul genetic cuprinde informatii despre:
-anomalii congenitale ale copiilor nascuti anterior;
-antecedente heredo-colaterale de cancer, boli de inima sau boli psihice;
-amenoree primara, infertilitate, aspermie, dezvoltare sexuala deficitara;
-boli genetice, sindroame cromozomiale, defecte ale tubului neural;
-avorturi spontane, copii nascuti morti, sau decedati in primul an de viata;
-varsta mamei >35 ani;
-varsta tatalui >55 ani;
-expunerea la chimioterapice, radiatii, substante teratogene pe parcursul sarcinii;
-depistarea ecografica a unei anomalii fetale;
-cupluri cosangvine.
Momentul optim pentru diagnostic ar trebui sa fie preconceptional. Postconceptional, diagnosticul poate fi stabilit prin tehnici invazive si neinvazive cum ar fi: analiza cromozomiala, analiza trofoblastului si a placentei, analiza lichidului amniotic sau analiza sangelui fetal(care pot fi realizate prin amniocenteza), biopsie de vilozitate coriala, cordocenteza.
Diagnosticul genetic in utero:
Se efectueaza mai multe teste invazive sau neinvazive:
-Ecografia: cu sonda transvaginala in primul trimestru de sarcina si cu sonda transabdominala apoi;
-Dublul test: markeri serologici (PAPP-A si beta HCG) si translucenta nuchala (prin ecografie transvaginala;
-Triplul test: alfafetoproteina (AFP), estriolul neconjugat (uE3) / inhibina A si PAPP-A si gonadotrofina corionica umana (beta HCG);
-Varsta materna: riscul de a avea un copil cu sindrom Down (vezi prima imagine) este de 1 la 1300 pentru o femeie de 25 de ani, 1 la 365 pentru o femeie de 35 de ani si 1 la 30 la o femeie>45 de ani;
-Prelevarea de vilozitati coriale; (vezi in a doua imagine ce sunt vilozitatile coriale)
-Amniocenteza: prin aceasta investigatie se pot identifica boli ca sindromul Down, fibroza chistica, distrofia musculara, boala Tay-Sachs. (vezi ultima imagine)
marți, 22 februarie 2011
Simtome care indica probleme in sarcina
duminică, 20 februarie 2011
Modificarile organismului in sarcina
luni, 14 februarie 2011
marți, 1 februarie 2011
Formule utile in sarcina
- Data ultimei menstruatii: DUM + 10/12 zile + zilele scurse pana in ziua controlului (pentru ciclul regulat);
- Data raportului fecundant: DRF + zilele scurse (lunile scurse) cand este posibil;
- Data primelor miscari fetale: DPMF: 4 luni multipare si 4 luni jumate la primipare;
- Inaltimea fundului uterin: pana la 4 luni se masoara prin tact vaginal si apoi prin palpare si masurare cu panglica metrica pe abdomen; uterul creste in medie cu 4 cm pe luna; varsta sarcinii se calculeaza astfel IFU(in raport cu simfiza pubiana) : 4+1 = varsta in luni.
- ecografic: prin aprecierea sacului gestational, activitatii cardiace, lungimii cranio-caudale, diametrului biparietal, circumferintei craniene, circumferintei abdominale, lungimii femurului.
II. Calculul datei aproximative a sarcinii: durata sarcinii este de 270-280 de zile. DAN se poate calcula in functie de:
- Data ultimei menstruatii: DUM + 10zile + 9 luni solare (a cate 30 zile) sau DUM + 10 zile -3 luni solare + 1 an
- Data primelor miscari fetale: DPMF + 4 luni jumate la primipare sau + 4 luni la primipare;
- Data raportului fecundant: DRF + 273 de zile (in cel mai fericit caz).
- Rigle de calcul.
Femeia gravida va stii ca trebuie sa viziteze regulat un medic obtetrician (acelasi) pe timpul sarcinii astfel: in primele 7 luni controlul va fi lunar, in luna a 8-a controlul va fi bilunar si in luna a 9-a saptamanal. Aceasta recomandare este una teoretica, insa in practica lucrurile nu stau chiar asa, medicul obstetrician stabilind, in functie de evolutia sarcinii o frecventa a controalelor.
Sarcina ectopica
Avortul spontan
AVORTUL SPONTAN
Definitie: Avortul este definit ca intreruperea de sarcina spontana sau provocata inainte de viabilitatea produsului de conceptie. Se poate clasifica astfel:
a) avort spontan - care survine "de la sine" in afara oricarei tentative voluntare sau generale de intrerupere a sarcinii;
b) avortul provocat - produs in urma unor manevre voluntare locale sau generale de intrerupere a sarcinii;
c) avortul terapeutic - avortul provocat in scopul prevenirii unor accidente materne determinate de o boala care s-ar agrava sub influenta sarcinii. In aceeasi categorie intra avortul eugenic destinat sa expulzeze un fat recunoscut ca purtator al unei tare ereditare sau congenitale.
Simtome in avortul spontan:
In cursul primelor doua trimestre de sarcina, pot aparea contractii uterine dureroase, insotite de hemoragie uterine, dilatatia colului si aparitia in orificiul cervical de parti ovulare sau expulzia produsului de conceptie. Asadar orice durere a abdomenului inferior sau a spatelui sau orice sangerare nu sunt normale sarcinii si prin urmare trebuie imediat anuntate medicului obstetrician.
Avortul spontan se desfasoara in mai multe etape:
Amenintarea de avort: este caracterizata prin mici pierderi de sange cu sau fara CUD-contractii uterine dureroase; colul este lung,inchis, ferm;
Iminenta de avort: metroragia (sangerarea) este prezenta in toate cazurile si este din ce in ce mai abundenta, cu CUD sau dureri continue cu sediul in hipogastru din ce in ce mai intense. Colul sufera modificari: este scurtat si pe cale sa se deschida.
Avortul propriu-zis: are o faza de avort incipient in care durerile pelvi-abdominale si/sau sacrate sunt de intensitate crescuta, metroragia este de o abundenta progresiva iar colul este deschis. Avortul in curs de efectuare este caracterizat de deschiderea colului pe toata lungimea sa, metroragia e abundenta si elemente ovulare strabat colul si se exteriorizeaza in vagin.
Avortul efectuat: poate sa fie complet (oul se elimina in intregime o data cu placenta) si incomplet (cand in cavitatea uterina sunt retinute resturi ovulare).
Avortul complet apare de obicei in sarcinile mici (primele 6 saptamani)
Avortul incomplet este mai frecvent, continutul uterin fiind expulzat doar partial, necesitand interventie medicala (chiuretaj).
Cauze de avort:
a) Factori ovulari:
Avortul genetic: cand apar modificari cromozomiale de numar, forma, configuratie.
Avortul de origine gametica: anomalii morfofiziologice ale gametilor din cauza unor factori fizici (traumatisme), chimici (unele medicamente, radiatii etc), infectiosi (rubeola), metabolici (diabetul zaharat) sau spontane.
Avortul de cauza ovulare: datorat fie malformatiilor embrionului fie ale placentei
Avortul endocrin: deficientele enzimatice, biologice, functionale ale placentei, ale corpului galben ovarian sau a ambelor ce secreta hormonii de sarcina suc la insuficienta secretiei hormonale: estrogeni, progesteroni, HCG.
b) Factori materni:
Cauze uterine:
-Endometritele si sinechiile uterine. Unele boli ca: toxoplasma, rubeola, cytomegalovirusul, herpesul, chlamydia, dar si vaginoza bacteriana pot provoca avorturi sporadice de trimestrul doi.
-Modificarile anatomice ale muschiului uterin (malformatii, tumori benigne ca fibromul).
-Insuficienta cervico-istmica: care duce la dilatatia progresiva a colului, mai ales in sarcinile gemelare; pentru a preveni un avort spontan se aplica cerclajul.
Cauze anexiale:
-Boli infectioase;
-Bolile infectioase cronice: sifilisul, infectii latente (toxoplasmoze, viroze, mycoplasme);
-Stari patologice cronice: cauzate de nefropatii, cardiopatii, boli vasculare, boli hematologice, diabetul zaharat etc;
-Boli endocrine materne: diabetul insipid, hiper- sau hipotiroidismul, insuficiente sau hipersecretia glandei suprarenale, boli ale hipofizei.
-Avortul imunologic: incompatibilitatea sangvina Rh.
c) Factori externi: fizici, chimici si biologici.
-Carentele alimentare pot produce avorturi spontane fie prin denutritie generala, fie prin lipsa de elemente energetice. Prin urmare o gravida are nevoie de urmatoarele proprietati nutritive: acizii aminati de tipul cistina, triptofan, substante lipidice ca: acidul linoleic-vitamina F, vitamina E, vitaminele A,B,C, acidul folic, si minerale ca iodul etc.
-Intoxicatiile exogene: alterarea procesului de morfogeneza placentara, malformatii, tulburari de circulatie utero-placentara: saturnismul, alcoolismul, tabagismul, intoxicatii cu droguri halucinogene etc.
-Traumatismele: accidentale sau psihice. Cele accidentale pot provoca avortul prin hemoragii uterine, dezlipiri placentare, soc, iar cele psihice se refera la emotii puternice care determina secretia brutala de hormoni ocitocici.
Schema de tratament in avort, care se va aplica numai in spital:
1) Amenintarea de avort necesita repaus la pat, antispastice, beta mimetice si progestative (Duphaston, Utrogestan);
2) Iminenta de avort: repaus la pat, progestative si eventual antispastice + reechilibrare hidrica prin perfuzii in cazul metroragiilor abundente;
3) Avortul in curs-avortul incomplet: golirea completa uterina prin aspiratie si/sau chiuretaj;
4) Avortul retinut: evacuare prin aspiratie si/sau chiuretaj, iar daca sarcina este mai mare se va recurge la metodele de inductie ale avortului mare;
5) Avortul endocrin: se va administra HCG 10000 UI intramuscular.
6) Avortul imunologic: Se administreaza Aspirina si Prednison.
7) Avortul genetic: se pot realiza ulterior inseminari artificiale sau fertilizari in vitro.
Complicatiile avortului:
-Complicatii ginecologice: leziunile inflamatorii cronice reziduale, sterilitatea, sechele menstruale, complicatii sexuale si generale prin castrare.
-Complicatii obstetricale: sarcina extrauterina, complicatii postabortum, nasterile premature, tulburarile de placentatie, tulburarile de dilatatie in travaliu, izoimunizarea Rh.