Sarcina gemelara (cu doi feti), poate fi rezultatul fecundarii a doua ovule de catre doi spermatozoizi => gemeni dizigoti, sau poate fi rezultatul diviziunii oului (un singur ovul fecundat de un singur spermatozoid) in doi produsi de conceptie cu acelasi material genetic => gemeni monozigoti. Gemenii dizigoti prezinta fiecare cate o placenta, in schimb gemenii monozigoti, in functie de momentul la care se produce separarea celor doi embrioni pot prezenta particularitati astfel:
-gemeni monozigoti in sarcina bicoriala (doua placente) sau monocoriala (o placenta);
-sarcina gemelara monocoriala diamniotica (o singura placenta cu doi saci amniotici);
-sarcina gemelara monocoriala monoamniotica (o singura placenta cu un singur sac amniotic).
Asa zisii siamezi, gemenii conjugati sau monstrii dublii rezulta daca oul se divide mai tarziu de 10-14 zile de la aparitia sa.
Riscul ca o sarcina sa fie gemelara depinde de componenta ereditara (femeile ale caror mame / surori au gemeni au sansa mai mare de a avea gemeni, si de asemenea un factor exogen este reprezentat de tehnicile de reproducere asistata.
Complicatii unei sarcini gemelare pot fii: anemiile, castigul ponderal mai important, edeme ale membrelor inferioare mai frecvente, pre-eclampsia, placenta praevia, hidramniosul, avorturile spontane, ruptura prematura de membrane, nasteri premature, malformatii congenitale, sindromul transfuzional (sd. "transfuzor-transfuzat"=trecerea sangelui dintr-o circulatie placentara in alta prin anastomoze ce pot duce la dezvoltarea insuficienta a unuia dintre feti).
Managementul unei sarcini gemelare ar consta in suplimentarea cu fier si acid folic, evitarea exercitiilor fizice intense, odihna prelungita, controale prenatale frecvente, intreruperea activitatii profesionale din luna a 6-a de sarcina. De asemenea se mai practica cerclajul profilactic si utilizarea corticoizilor in cazul unei amenintari de nastere prematura inainte de 34 de saptamani, pentru accelerarea maturizarii pulmonare.
Embrioreductia este o metoda chimica de eliminare a fetilor in cazul unei sarcini multiple de 3 sau mai multi feti. Aceasta se efectueaza pe cale transvaginala sau transabdominala, introducand un ac sub control ecografic in toracele fetal sau in cordul fetal si injectand clorura de potasiu pentru a produce asistolie fetala. Aceasta se realizeaza in primul trimestru de sarcina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
comment