vineri, 22 aprilie 2011

NASTEREA

La termen (38 de saptamani +/- 2 saptamani) fatul este pregatit sa se inscrie in procesul nasterii. De abicei acesta se roteste, astfel incat se orienteaza sa se angajeze cu craniul. Exista insa si alte prezentatii decat cea craniana.

Prezentatia craniana flectata: este singura varianta in care nasterea naturala nu prezinta nici un risc, acesta prezentatie fiind de fapt singura fiziologica, normala dintre toate.

Prezentatiile craniene deflectate:

-Prezentatia bregmatica: este o varianta deflectata a prezentatiei craniene care poate sa impuna operatie cezariana dar nu este obligatoriu.
-Prezentatia frontala: este eminamente distocica, impunandu-se operatia cezariana.
-Prezentatia faciala: impune si ea nasterea prin operatie cezariana.

Alte prezentatii:
-Prezentatia transversala: fatul este pozitionat "pe orizontala" pe cand pozitia sa normala pentru sarcina ar fi "verticala". Si in acest caz se impune operatie cezariana, inainte de instalarea travaliului.
-Prezentatia pelviana: se recomanda operatia cezariana, insa nasterea poate avea loc si pe cale joasa.
Semnele premonitorii nasterii (pretravaliul):
1) semne principale:
- aparitia contractiilor uterine dureroase (CUD). Sediul durerilor este initial vag lombo-abdominal, iar mai apoi se localizeaza la nivelul uterului. CUD la debut apar la 30 de minute sau la 20 de minute devenind progresiv mai frecvente si mai intense.
-pierderea dopului gelatinos: presupune aparitia la nivelul vulvei a unor secretii muco-gelatinoase cu striuri sangvinolente.
-ruptura pungii apelor anunta inceperea travaliuliu; se manifesta prin curgerea brusca si spontana, la nivelul vulvei, a unei cantitati mai mult sau mai putin importanta de lichid amniotic. Ruperea membranelor impune spitalizarea imediata a femeii insarcinate.
2)semne auxiliare:
-discrete dureri lombo-abdominale si in hipogastru;
-pozitia ortostatica si mersul devin dificile;
-mictiuni frecvente;
-respiratia femeii se usureaza;
-colul se inmoaie si mai mult si se scurteaza.

Nasterea are 4 perioade:
1) Dilatatia:
Reprezinta transformarea sub influenta CUD, a acanalului cervical intr-un orificiu larg, care permite iesirea fatului din uter. Trece prin etape succesive: formarea segmentului inferior, stergerea colului si dilatatia propriu-zisa ( care incepe la 2 cm si se termina la 10 cm-dilatatie completa)
2) Expulzia:
Este perioada nasterii prin care fatul traverseaza filiera pelvi-genitala materna printr-o miscare helicoidala. Cand prezentatia atinge stramtoarea inferioara (craniul este vizibil), CUD devin expulzive. Sub influenta CUD si a presei abdominale, perineul posterior se destinde, orificiul anal devine beant, progresiunea prezentatiei provocand emisiunea involuntara de urina si materii fecale. Degajarea se face cu deflectare si rotatie externa; trecerea prin orificiul vulvar trebuie sa fie prgresiva si controlata de cel care asista nasterea, pentru avitarea rupturilor perineului destinsla maximum. Pentru usurarea expulziei se practica, mai ales la primipare, epiziotomia.
3) Delivrenta:
Reprezinta perioada a treia sau expulzia placentei. Dupa expulzia fatului cordonul omilical este sectionat intre doua pense. Fatul este asezat pe masa de infasare, unde va fii aspirat de secretii; i se va efectua profilaxia infectiei oculare cu gonococ instituindu-se picaturi cu nitrat de argint in conjunctivele oculare. Fatul va fi apoi sters de vernix (stratul alb cu care sunt acoperiti nou-nascutii) si controlat de neonatolog. In functie de integritate, frecventa cardiaca si plans i se va acorda o "nota" care in termeni medicali este asa numitul scor Apgar. Delivrenta dureaza aproximativ 15-20 de minute. Dupa eliminarea placentei aceasta este luata in palme, invelita in membrane si rasucita pentru a favoriza decolarea completa a membranelor de pe peretii uterului; se evita resturile de membrane, motiv pentru care se recomanda controlul manual sau instrumental al cavitatii uterine. Se administreaza intramuscular sau intravenos un derivat de secara cornuta sau produse semisintetice : Ergomet, Methergin, Ergonovin, substante ce au actiune uterotona. Se aplica torson steril vulvo-perineal si parturienta este sfatuita sa nu doarma in urmatoarele 2-3 ore.
4) Consolidarea hemostazei:
Reprezinta supravegherea atenta a lauzei in primele 2-4 ore de la nastere, perioada socotita ca apartinand nasterii. Specifice acestei perioade sunt frisonul si cresterea temperaturii, dar sub 38 grade C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment