duminică, 14 noiembrie 2010

La ginecolog VII

Fiecare ovar contine numeroase ovule (intre 150.000 si 250.000) dar lunar se matureaza numai unul,pana in jurul varstei de 45 - 55 de ani. Cavitatea in care un ovul se dezvolta se numeste FOLICUL. In perioada de ovulatie acest folicul ovarian va elibera ovocitul spre a-si urma drumul catre trompe si fecundare. Daca nu are loc ovulatia, ciclul de dezvoltare este suspendat. Foliculul ovarian trebuie inteles ca parte a ciclului menstrual dar si ca rezultat al acestui ciclu.
1)CHISTUL OVARIAN:
Chistul ovarian este asemanator unui sac rotund cu pereti subtiri, plin cu lichid limpede, care se dezvolta in ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. La suprafata ovarului, chistul ovarian seamana cu o umflatura. Un chist ovarian normal poate creste pana la 3.8 cm (1,5 in) in momentul in care se pregateste sa elibereze un ovul in abdomen (proces numit ovulatie).
Cand un chist ovarian nu elibereaza ovule si continua sa creasca, devenind mai mare decat normalul ajunge sa se numeasca chist ovarian functional. Un chist ovarian functional se poate forma si dupa ce ovulul a fost eliberat. In acest caz, chistul ovarian se inchide singur si se umple cu lichid. Acesta se numeste un chist luteal. Chisturile ovariene functionale sunt cele mai obisnuite mariri de volum ale ovarelor la femei in perioada fertila.
Ca majoritatea tipurilor de chisturi ovariene, chisturile functionale nu produc de obicei simptome si sunt observate la examinarile pelvine pentru prima data. Un chist ovarian marit se poate rasuci, se poate rupe sau poate sangera si sa devina foarte dureros. Daca a fost diagnosticat un chist ovarian functional, acesta nu este un motiv de ingrijorare intrucat el nu conduce la cancer. Majoritatea chisturilor functionale dispar singure in cateva luni si sunt inofensive.
Simptome:
- mictiuni (urinari) frecvente, daca chistul marit apasa pe vezica urinara
- dureri abdominale
-modificari ale ciclului menstrual
- cresteri in greutate.
Simptomele severe pot sa apara daca chistul a fost rasucit (torsionat), daca sangereaza sau daca s-a rupt. Se recomanda consultul medicului in cazul in care apare: durere, soc sau simptome provocate de hemoragie:
- durere pelvina severa, aparuta brusc
- greata si varsaturi
- lipotimie (lesin), ameteala, slabiciune aparute brusc
- sangerari vaginale sau simptome datorate socului produs de sangerarea (hemoragia) excesiva.
Clasificare:
1.Chisturi functionale (descris mai sus);
2.Chisturi organice benigne (mai multe aici);
3.Cancere de ovar (despre care voi vorbi curand).
2)SINDROMUL OVARELOR POLICHISTICE (SOP):
Sindrom caracterizat prin spaniomenoree, sterilitate anovulatorie, obezitate, hirsutism si ovare marite in volum, cu suprafata alba,lucioasa ca de portelan.Este un sindrom heterogen ce apare la 3-6% din femei cu o mare varietate de manifestari clinice si de laborator,de la menstre neregulate si hirsutism usor, pana la amenoree, si hirsutism sever.(Hirsutismul este definit drept cresterea excesiva a firelor groase de par, inchise la culoare in zone unde la femei acesta este minim sau absent. Acest model masculine de aparitie a parului terminal apare de obicei in zonele stimulate androgenic cum este fata, pieptul si areolele mamare.)
Sindromul ovarului polichistic este un dezechilibru hormonal care interfera cu ovulatia normala. Femeile cu acest sindrom nu au un ciclu menstrual normal, regulat. Acest dezechilbru homonal afecteaza si alte sisteme ale corpului, cum ar fi sistemul metabolic si cel cardiovascular. Majoritatea femeilor cu ovar polichistic prezinta numerosi chisti mici (mai mici decat un bob de mazare) la nivelul ovarelor intr-o anumita perioada de timp. Totusi unele femei cu sindrom al ovarului polichistic nu au ovare polichistice, dar au simptome ale acestui sindrom.
Cauza dezechilibrului hormonal care apare in sindromul ovarului polichistic nu este pe deplin inteleasa, dar par sa fie implicati factori genetici. Fiicele si surorile femeilor cu acest sindrom au 50% risc de a dezvolta boala.
Productia anormala de insulina si problemele metabolice pot contribui la dezvoltarea sindromului ovarului polichistic. Daca nu se produce ovulatia normala pentru o perioada de timp se pot dezvolta multiplii chisti pe ovare (ovare polichistice).
Simptome:
-mai putin de 5 cicluri menstruale intr-un an, mai mult de 35 de zile intre cicluri sau absenta menstruatiei. Absenta ovulatiei in fiecare luna apare la aproximativ 50% din femeile cu aceste sindrom
-sangerari anormale. Acest simptom apare la aproape 30% din femeile cu sindrom al ovarului polichistic - cresterea parului in exces (hirtuism) pe fata, piept, spate, abdomen, degete. Mai mult de 70% din femeile cu acest sindrom relateaza aceasta crestere a parului
- probleme ale tenului, cum ar fi acneea, tenul gras, matreata, pete negricioase pe piele (acantosis nigricans) pe gat, axilar sau in pliurile cutanate sau pliuri de piele in zona gatului si axilar
- depresie sau modificari ale dispozitiei. Multe femei au probleme emotionale legate de multele simptome ale sindromului cum ar fi excesul de par, obezitatea si infertilitatea.
Simptome tardive
Simptomele care se pot dezvolta gradual includ:
- durere in partea de jos a abdomenului si in pelvis (durere pelviana cronica)
- crestere ponderala sau obezitate in partea superioara a corpului (mai mult tesut adipos pe abdomen decat pe solduri). Aceasta este cunoscuta ca obezitate de tip android si este legata de cresterea nivelelor de hormoni masculini (testosteron)
-infertilitate
- simptome de rezistenta la insulina, care creste riscul de dezvoltare a diabetului la femeile cu sindromul ovarului polichistic. Aproximativ 30% din femeile cu acest sindrom au functionare precara a glucozei, iar intre 7% si 10% au diabet zaharat de tip 2. Unele simptome sunt legate de rezistenta la insulina cum ar pliuri ale pielii si pete negricioase pe piele (acantosis nigricans) si cresterea in greutate in partea superioara a corpului
- tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala)
- caderea parului de tip masculin si subtierea firului de par (alopecie).
Mai multe aici
Cum da doctorul ginecolog diagnosticul?
O ecografie abdominala,sau si mai bine o ecografie transvaginala transmit informatiile suficiente pentru a diagnostica aceste boli.De asemenea se pot efectua investigatii paraclinice :determinarea nivelului hormonal de testosteron, LH si FSH, biopsia de endometru
pentru supravegherea hiperestrogenismului, laparoscopia, determinarile sangvine ale colesterolului (hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, LDL crescut, HDL scazut)

6 comentarii:

  1. Scuza-mi te rog indiscretia mea , am si eu o intrebare :"> ( pt ca tot am vazut ca tu esti blonda la par ) : Blondele au parul pubian asa cum il au si in cap? de aceeasi nuanta? :">

    RăspundețiȘtergere
  2. ...Cauta pe Google si ai sa afli... :-D

    RăspundețiȘtergere
  3. Offfff cat de rea esti :( , eu vroiam sa aflu din ,,gurita" ta :"> :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Si totusi exista perdea in toate ... vezi ca sunt lucruri care inca in ziua de azi sunt Tabu? Degeaba zic multi ... ahhh pt mine nu-i nimic Tabu , uite ca ti-am demonstrat chiar tie ca ai raspunsuri ascunse:P

    RăspundețiȘtergere
  5. Dragul meu tin sa te contrazic...Mie nu mi-ai demonstrat nimic...
    Insusi consimtamantul de a publica unele postari fara a ma ascunde sub masca anonimatului,cred eu ca au dovedit faptul ca pentru mine a vorbi cu si despre sex nu este ceva tabu.Desi in multe postari m-am dat drept exemplu,asta nu vrea sa insemne ca intr-adevar am trecut prin experientele descrise,sau daca da,intentia mea nu a fost de a ma afisa ca o persoana versata si triviala.
    Ii promit ingerasule ca in curand am sa postez ceva in ceea ce priveste pilozitatea pubiana...si poate te voi lamuri acolo!E bine asa?

    RăspundețiȘtergere
  6. Treaba ta , faci cum crezi ...:P daca tie iti e mai usor sa dai copy si paste decat sa spui concret , ok si asa :))

    RăspundețiȘtergere

comment