marți, 16 noiembrie 2010

La ginecolog VIII

1)ENDOMETRITA
Acesta afectiune se caracterizeaza printr-o inflamatie a endometrului (mucoasa uterina), provocata de o infectie. Endometrita, acuta sau cronica, este cauzata de diferiti germeni, adeseori de cei ce se stau la originea bolilor cu transmitere sexuala. Ea poate sa apara in urma unei nasteri sau unui avort (retentia resturilor placentare) sau chiar sa rezulte din prezenta unui sterilet.
Cat de comuna este endometrita?
Mai mult de o zecime dintre femei au endometrita. Orice tanara femeie ce se plange de dureri severe in timpul menstruatiei cel mai probabil sufera de aceasta afectiune. Endometrita este si cauza infertilitatii pentru cel putin o treime dintre femei.
Simptomele endometritei
Menstrele dureroase sunt, asadar, cel mai tipic simptom. Durerea resimtita in cavitatea pelviana poate aparea inainte sau in ultimele zile ale menstruatiei. Ea apare, de asemenea, in timpul ovulatiei sau in timpul relatiilor sexuale, in timpul digestiei sau al urinarii.
Alte simptome ale endometritei sunt sangerarile severe, metroragiile (sangerari care survin in afara scurgerilor menstruale) si uneori febra. Endometrita este cel mai adesea descoperita cu ocazia diagnosticarii sterilitatii, tulburarilor menstruale sau a infectiilor pelviene.
Tratament pentru endometrita
Hormonii sunt cei care influenteaza dezvoltarea endometritei. Dar medicamentele hormonale, cum sunt anticonceptionalele, derivati ai hormonilor masculini fara efecte sexuale distinctive, hormonul sarcinii precum si progesteronul nu fac decat sa imbunatateasca temporar afectiunea. Endometrita poate sa reaparae in cazul in care tratamentul de acest gen este intrerupt.
Astfel, eliminarea tesutului excesiv este cea mai eficienta terapie. Aceasta procedura poate fi efectuata prin chiuretaj sau printr-o incizie de dimensiuni mici.
Uneori este insa necesara o taietura mai mare daca medicul chirurg stabileste in timpul operatiei laparoscopice ca procedura nu este suficienta. Daca interventiile chirurgicale nu provoaca leziuni asupra sistemului de reproducere, acestea isi pot reintra in rol, indiferent de stadiul bolii.
Astfel, 60% dintre femeile care si-au indepartat cu succes endometrita pot ramane insarcinate intr-un an sau doi de la operatie.
De ce endometrita duce la infertilitate?
Jumatate din femeile cu endometrita nu au probleme de fertilitate.
Nu cu foarte mult timp in urma femeilor cu endometrita li se indeparta uterul, ceea ce insemna ca acestea nu mai puteau avea copii. Mai multe poti citi si vedea aici.
Astazi, indepartarea uterului si a ovarelor este in continuare o solutie pentru pacientele cu cea mai grava forma a afectiunii, dar ginecologii spun ca aceasta este ultima solutia la endometrita.
Si totusi, endometrita este detectata la 30% dintre femeile infertile, din cauza ca tesutul mucoasei uterine obstrueaza (astupa) drumul parcurs de un ovul in mod normal. Doctorii recomanda femeilor afectate sa se decida cat mai curand posibil asupra eventualitatii unei sarcini pentru ca endometrita se poate agrava si astfel sansele de conceptie se reduc.
Endometrita nu cauzeaza nici un fel de probleme in timpul sarcinii.
2)ENDOMETRIOZA
Endometrioza se defineste ca fiind tesutul endometrial care creste in afara uterului (in afara localizarii normale). De obicei apare la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, in afara suprafetei uterului, la nivelul intestinelor sau a altor organe abdominale. In situatii extrem de rare poate afecta alte organe si structuri din corp.
Endometrioza formata prin proliferarea (cresterea) endometrului este denumita "implant". Acestea cresc in volum, sangereaza si se elimina in timpul fiecarui ciclu menstrual ca un endometru "fals" existent. Acesta poate cauza durere si poate sa determine ca o femeie sa ramana insarcinata foarte dificil. In unele cazuri, in jurul acestor implante se formeaza tesut cicatricial. Tesutul cicatricial poate de asemenea sa cauzeze durere si probleme in a ramane insarcinata si poate interveni in functia normala a organului.
Simptomele sunt:
1)durerea:
- durere pelvina
- crampe severe in timpul menstruatiei
- dureri de spate aparute cu o zi sau doua zile inainte de inceperea perioadei menstruale (sau mai tarziu), devenind mai usoare in timpul perioadei menstruale
- durerea in timpul actului sexual
- dureri rectale
- dureri in timpul peristalticii (miscarilor) intestinala
2)alte simptome
- infertilitatea, care poate fi singurul semn prezent in endometrioza. Intre 20%-40% dintre femeile care sunt infertile au endometrioza
- hemoragii anormale. Acestea pot include:
- sange in urina sau in scaun
- unele sangerari vaginale inainte de inceperea perioadei menstruale (patarile premenstruale)
- sangerari vaginale dupa actul sexual
- cresterile endometriale (implantele) care sunt intinse nu sunt neaparat mai dureroase. In schimb, durerea si sangerarile sunt cel mai adesea legate de localizarea "implantelor" si cat de adanc au crescut
- alte conditii, ca de exemplu perioade dureroase, adenomioza sau proliferari (cresteri) non-canceroase in uter, numit fibrom uterin, pot cauza simptome care sunt similare cu endometrioza.
Factorii de risc incriminati in dezvoltarea endometriozei sunt :
- inaintarea in varsta pana la menopauza, cand riscul dispare de obicei
- istoric familial (endometrioza in familie) fie la mama sau la sora mamei (rude de gradul intai) care au endometrioza severa.. Acest risc este mostenit direct de la mama
- perioada ciclului menstrual mai scurta de 28 de zile
- durata menstrei mai mare de 7 zile
- aparitia menarhei (primul ciclu menstrual) inainte de varsta de 12 ani
- mai putin de doua sarcini duse la sfarsit
- structura anormala a uterului, colului uterin sau vaginului (anomalie congenitala) care obstrueaza fluxul menstrual.
Mai multe informatii aici.
3)CANCERUL ENDOMETRIAL
Cancerul endometrial este cresterea rapida si necontrolata a celulelor endometriale care captusesc uterul. Uterul e un organ cavitar in forma de para din organismul femeii. Cancerul endometrial apare de obicei la femei ce au depasit varsta de 50 de ani. Din fericire, este curabil (vindecabil) daca e detectat intr-o faza precoce, cand cancerul e limitat la uter. Majoritatea femeilor cu cancer endometrial sunt diagnosticate intr-o faza incipienta si pana la 93% din acestea sunt declarate vindecate la 5 ani dupa tratament.
Simptome:
Cel mai frecvent simptom al cancerului endometrial este sangerarea vaginala anormala dupa menopauza. Pana la 20% dintre femeile care prezinta sangerari anormale dupa menopauza sunt pasibile sa dezvolte cancer. Sangerarile anormale la femeile ce au depasit varsta de 35 de ani si nu au intrat inca la menopauza, pot fi de asemenea simptome ale cancerului endometrial, desi aceasta apare mai putin frecvent. In cazuri rare, o scurgere vaginala inexplicabila poate fi un simptom precoce al cancerului.
Simptome ce anunta un cancer endometrial mai avansat includ:
- urinare dificila si dureroasa
- dureri in zona pelvina
- un nodul pelvin
- scaderea in greutate.
Mai multe aici.
Ce face medicul ginecolog?
In endometrite medicul ginecolog va prescrie 3 antibiotice ce trebuie luate concomitent: ampicilina, gentamicina si clindamicina. Aceasta metoda de tratament este eficienta atat asupra bacteriilor aerobe cat si a celor anaerobe.
In endometrioze tratamentul este descris pe larg aici.
In cancerul endometrial pentru siguranta diagnosticului se va face o biopsie a endometrului prin aspirarea catorva celule de la acest nivel,asa cum este prezentat in imagine.Din pacate insa tratamentul ulterior,este recomandat de oncolog,care pe langa o histerectomie totala va recomanda si chimioterapia.
Nu uita!
Un control anual de rutina la medicul ginecolog poate sa ajute in prevenirea sau depistarea timpurie a oricarei boli genitale...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment