duminică, 7 noiembrie 2010

La ginecolog VI





















Ce este cervixul sau colul uterin?
Partea de jos a uterului - varful "parei" - este denumita stiintific colul uterin (insemnand, in traducere, "gatul uterului"). Colul uterin este ca un butoias, ca un "dop" fibros, dur, ce protejeaza intrarea in uter. Este poarta, "filtrul" care opreste microbii sa ascensioneze; datorita existentei sale, interiorul cavitatii uterine este steril si prietenos, capabil sa gazduiasca o viitoare sarcina la adapost de agresiunea bacteriilor.
Totodata insa, colul uterin asigura si comunicarea cu exteriorul. Cavitatea uterina despre care vorbeam mai sus se continua la nivelul colului cu un canal foarte subtire, lung de cativa centimetri, care este practic singura legatura dintre cavitatea uterului si vagin; prin el urca spermatozoizii depusi in vagin in timpul contactului sexual si este evacuat sangele menstrual. Totodata, acest canal trebuie sa se dilate de la cativa milimetri, cat are in mod normal, pana la 10 cm in timpul nasterii pentru a permite trecerea copilului, lucru dificil de realizat datorita constitutiei fibroase a colului; acest fenomen are loc la inceputul travaliului si se numeste "dilatare" si de obicei este cea mai lunga etapa din timpul nasterii.
Colul uterin poate fi palpat foarte usor de orice femeie prin introducerea a unu-doua degete adanc in vagin. El se simte in fundul vaginului si are o consistenta asemanatoare cu cea a cartilagiului varfului nasului. In mijlocul sau se poate palpa un sant transversal, lat de 4-6 mm la femeile care nu au nascut, sau mai mare la femeile care au nascut. Este vorba despre orificiul extern al canalului ce comunica cu interiorul uterului.
Colul reprezinta asadar un "dop" pus in fundul vaginului. De multe ori femeilor le este teama sa isi exploreze cavitatea vaginala (prin introducerea a unu-doua degete in interior) sau chiar sa aiba contacte sexuale, deoarece cred ca in acest fel ar putea produce leziuni uterine - lucru total neadevarat. Datorita existentei colului, vaginul poate fi considerat o cavitate separata de cea a uterului, ca un fel de "fund de sac". Nici un fel de obiect solid (tampoane, resturi de prezervative, etc) nu poate trece din vagin inspre uter, deoarece canalul colului este extrem de stramt. In cazul in care un obiect strain ajunge accidental inauntrul vaginului, nu trebuie sa ne temem sa il extragem, pentru ca nimic rau nu se poate intampla. Invers, nici obiectele mai mari aflate in uter nu pot ajunge la nivelul vaginului - de exemplu steriletul introdus in uter nu poate fi "simtit" de catre barbat in timpul contactului sexual.
Boli ale colului uterin:
1)Cancerul de col uterin (CCU) este o boala cronica grava, de mare importanta medico-sociala, cu evolutie foarte severa, mai ales cand este depistata in stadii avansate.CCU este o afectiune maligna a celulelor ce captusesc suprafata colului. Colul este partea inferioara de deschidere, ingusta a uterului. Se deschide in vagin si face conexiunea intre uter si vagin.
Simptome
Cancerele precoce sunt adeseori asimptomatice, dar pot determina sangerari sau secretii neobisnuite (scurgeri). Ulterior, apar simptome precum durerea pelvina, durerea de spate si tumefierea (umflarea) membrelor inferioare.
Pentru depistarea din timp a acestei crunte maladii,care are ca si complicatie majora infertilitatea si respectiv decesul pacientei,recomand anual un test Babes Papanicolau despre care poti citi mai multe aici, sau pe pagina aceasta.
2)Polipi cervicali sunt niste excrescente (tumorete) mici, moi, rosii, ca niste "degete" localizate la nivelul canalului dintre uter si vagin, numit canal cervical.
Simptome: sangerari anormale care apare intre menstruatii, dupa menopauza, dupa contact sexual sau dupa dus.Rar polipii se pot infecta determinand secretii vaginale anormale.Cei mai multi polipi sunt benigni si se pot extirpa,fara vreo complicatie ulterioara.Mai multe despre polipi aici.
3)Chisturile Naboth sunt niste formatiuni benigne ale colului uterin care nu antreneaza nici o durere si nu necesita nici un tratament.Asadar sunt inofensivi,dar daca apare o secretie vaginala anormala,acestia pot fi cauterizati.
4)Ectropionul cervical Este adesea numit si eroziune cervicala, un termen cu rasunet alarmant pentru un fenomen normal. Leziunea apare ca un inel de culoare rosie in jurul orificiului, datorita faptului ca epiteliul endocervical si-a extins teritoriul peste epiteliul cin al ectocervixului. Ectropionul se extinde temporar sub influenta hormonala in timpul pubertatii, sub actiunea pilulelor contracepti sau pe parcursul sarcinii. Cum epiteliul columnar este moale si de tip glandular, ectropionul este predispus la sangerare, la productia de mucus in exces si la infectie. Tratament: cauterizarea reprezinta metoda cea mai connabila, utilizata cand exista o injurie importanta; in caz contrar, nu necesita tratament.
5)Cervicita poate fi foliculara sau mucopurulenta, cu prezenta secretiei.Cauze: Chlamydia (mai mult de 50%), gonococul, herpes (cauta culele). Cervicita cronica este de obicei o infectie combinata si poate raspunde la aplicarea unei creme antibacteriene. Cervicita poate masca un proces malignpe un frotiu cervical.
Descrierea imaginilor:
1)Polipi cervicali;
2)Imaginea reala a colului uterin evidentiat cu ajutorul speculului vaginal de catre medic;
3)Eroziune cervicala specifica ectropionului cervical;
4)Chisturile lui Naboth;
5)Aspectul colului normal si in diferite stadii de cancer;
6)Pozitionarea anatomica in sectiune sagitala.

7 comentarii:

  1. BRAVO... e foare interesant ce scrii si bine de stiut

    RăspundețiȘtergere
  2. Este scris undeva in dreapta ceva de genul : Cine are probleme si doreste un raspuns sa te contacteze la adresa de e-mail ... Ma indoiesc ca se tine cont de confidentialitate si problemele persoanelor care le vei auzi , nu vor fi dezbatute de catre gasca ta de prieteni :) . Personal n-am incredere nici in oamenii de langa mine , si aceeia pot fi cu doua fetze ... mai ales cei de pe net .

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragul meu ingerul...ramane la latitudinea ta daca ai sau nu incredere...In orice caz tu pe site-ul asta esti..."ingerul",motiv pentru care chiar daca voi discuta cu asa zisul cercul meu de prieteni,voi zice...una de pe site spune aia si face aia,desi sincer nu acestea mi-s adevaratele scopuri.Tot ceea ce-mi doresc eu este sa ofer increderea oamenilor in cadrele medicale,atunci cand vine vorba sa se exprime despre sex si sexualitate,si asta pentru ca imi place mie personal sa promovez sexul bun si sanatos.Este o activitate de voluntariat in urma careia nu castig nimic;as fi insa fericita sa nu mai vad in maternitate fete de 16-17 ani la al doilea copil,pe care il au,pentru ca nu stie sa se protejeze.As vrea sa nu mai aud despre femei ce-si doresc un copil,dar nu-l pot avea pentru ca o banala gonoree sau chlamydie netratata in adolescenta i-a dat infertilitate.As vrea sa nu mai stiu ca exista infectii vaginale,sau orale cu E-coli provenit din materiile fecale...si asa mai departe...
    Atat de mult ma implic incat proiectul meu de licenta se va numi BTS-boli cu transmitere sexuala.
    Asadar ingeras...te sfatuiesc sa..."te risti" si sa-mi scrii.Ai sa vezi ca ramane intre noi.
    Cu drag...isaxx

    RăspundețiȘtergere
  4. Da , te inteleg perfect , ar fi culmea astfel incat voi viitori/ actuali medici sa nu va promovati ... Sunt un EL... Ca fetele ajung gravide la 16-17 ani gravide , asta tine de lipsa lor de informare , de educatie , de multi alti factori ... Daca sa vrea informare , se poate exista slava Domnului peste tot in lumea asta. Dar eu mai am o vorba : ,,Capul face, capul trage" . Sexul bun si sanatos??? Hmmm nu stie nimeni cat de sanatos este inafara de textele acelea interminabile pe care le-am vizualizat si eu ca le-ar avea asupra organismului) . Greu de simtit acum la tinerete care sunt imbunatatirile , ca oricum tineretea care o avem lupta ca noi sa fim bine. Sexul bun ,,, oo da stiu este un factor ce leaga mai mult 2 persoane care se iubesc , le da siguranta , incredere putere de a merge mai departe , placere ... bla bla :D . Ma intreb , oare calugarii si calugaritele cum rezista fara ,,Sex bun si sanatos"? Ca fac ele/ei parte dintr-un alt mediu , asta o stim cu totii , ca ei au ideile si isi coordoneaza viata dupa cum spune Biblia asta o stim cu totii ( existand totodata si mici exceptii) . Cum rezista acele femei spre exemplu la acele impulsuri sexuale , la acele dorinte necenzurate in miez de noapte ? In acelasi timp cum rezista tinerii calugari fizic la acele impuluri .... etc etc . Pe ei saracii nu-i dor podoabele de-atata greutate ce o ,,duc " in spate?

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar tu de unde stii ingerasule ca cei de care ai pomenit:calugarii si calugaritele nu fac sex...Asta este doar o teorie improbabila,greu de demonstrat.
    Cat despre sexul bun si sanatos...nu prea ai inteles ce vreau sa-ti spun.Toata lumea face sex,asta este de la sine inteles...Sexul este o nevoie fundamentala a omului,situata la acelasi nivel ca si nevoia de hrana si hidratare.Fara sa-ti dai seama,asupra unui om normal,lipsa sexului,un sex nesatisfacator sau intamplari neplacute in ceea ce priveste sexul(violul),are de cele mai multe ori o influenta incredibila asupra psihicului...Cand spun bun,nu ma refer la mai stiu eu ce abordari xxx,ci ma refer la satisfacerea ambilor parteneri.Stiai ca 3 din 10 femei cu varsta sub 25 ani au avut pana acum un orgasm clitoridian...Si asta numai ca sa vezi cum inca sexul se mai face doar...mecanic.Cand zic sanatos ma refer la protectie...Prevenirea e mai usoara si mai putin costisitoare decat tratarea,fie a unei BTS fie a unei traume post avort...
    Asadar dragul meu...eu nu promovez nimic trivial...nu indemn pe nimeni sa si-o traga,dar atunci cand aleg momentul,sa o faca corect...
    cu drag...

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim8:04 p.m.

    chiste Naboth pot exista in uter ? in urma unui RMN am urmatoarea concluzie : formatiune endometriala uterina si chiste Naboth ! nu sint tumori ovariene , fara adenopatii pelvine !e grav ??? trebuie sa merg la operatie la Iasi in cel mai scurt timp ! am sanse ???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu inteleg de ce ma intrebi daca ai sanse...Sanse la ce?
      Sa-ti explic...
      In categoria formatiunilor endometriale uterine intra adenomioza, fibromul uterin, polipii uterini, hiperplazia si cancerul de endometru...Chiar am sa fac o postare acum care sa descrie toate aceste formatiuni. Chisturile Naboth sunt descrise mai sus.
      Este normal sa-ti fie frica...dar sanse ai slava domnului sa scapi cu viata si sa-ti continui viata in aceleasi conditii ca pana acum...Cat despre organele genitale interne...nu stiu cat de extinsa este formatiunea uterina de care vorbesti, dar cel mai ”grav” lucru care ti se poate intampla este sa ti-l extirpe pe tot (histerectomie fara anexectomie) si din pacate sa nu mai poti avea copii...In rest aceste interventii nu se soldeaza cu complicatii. Multa bafta iti doresc!!!

      Ștergere

comment