marți, 24 iulie 2012

Carte de vizita

Pe principiul "spune-mi cu cine esti prieten ca sa-ti spun cine esti", sunt convinsa ca cel pe care il alegi sa-ti fie partener este cartea ta de vizita. Partenerul este o continuitate a ceea ce reprezinti tu insuti, este cel cu care te prezinti in societate, cel care te merita asa cum esti tu. Care sunt criteriile de alegere a partenerului? Pai depinde mult de circumstante si mai ales de parerea despre propria persoana.
Hai sa ne gandim la "eu" ca la centrul unui mic univers. Printr-un mic exercitiu de introspectie putem sa ne vizualizam "nucleul"; vazand nucleul deducem propriul potential. Evident ca de multe ori pot sa apara erori de perceptie in viziunea propriului eu, lucru care poate avea consecinte asupra comportamentelor noastre.
De multe ori mi-a fost dat sa intreb sau sa fiu intrebata care este cel mai important aspect intr-o relatie sau care este calitatea suprema in alegerea unui partener. Imi pare rau sa spun ca nu pot sa dau un singur raspuns acestor intrebari. Nu sunt nici pe departe o aroganta cu prea multe pretentii. Stiu doar ce pot sa ofer si in functie de asta imi aleg si persoanele care sa imi graviteze universul.
Aspectul fizic este un subiect larg dezbatut in societate si evident foarte subiectiv. Daca mie mi se pare cineva atragator poate alteia nici nu i-ar capta atentia. Si totusi de ce George Clooney, Brad Pitt sau David Beckham sunt considerati unii dintre cei mai aspectuosi barbati din lume. Inconstient tindem sa ne alegem barbatii gandindu-ne de fiecare data la...un potential tata pentru copilul nostru. Si totul depinde aici de gene si de...feromoni. La prima vedere suntem atente (tot inconstient) la simetrie, ca mai apoi sa vedem caracteristicile care ne plac (in mod constient): culoarea parului, a ochilor, constitutia etc. Ce se intampla insa daca, cele mai mule persoane din jurul nostru, considera partenerul ales a fi neaspectuos?
Partea financiara este deosebit de importanta. Dragostea clar nu trece prin stomac, asadar niste resurse financiare care permit supravietuirea in doi este esentiala. Nu am vrut, si nu consider important ca partenerul sa aiba mai mult decat am fost obisnuite sa avem. O superioritate financiara a partenerului scade dorinta de independenta a femeii. Imi place sa cred ca ideal este ca pornind de la egalitate, impreuna cei doi parteneri sa construiasca o decenta financiara in care sa convietuiasca. Ce se intampla insa daca, partenerul este dezinteresat in a progresa?
Sexul este indispensabil intr-o relatie. Multe cupluri fac sex mecanic, ajungand in cele din urma sa caute in alta parte ceva mai mult decat li se ofera. Aici intervine un alt item important...comunicarea. Mi se pare firesc sa se impartaseasca in cuplu toate doleantele privind acest subiect si sa exista macar vointa pentru ca lucrurile problematice sa se imbunatateasca. Ce se intampla insa daca, sexul lipseste cu desavarsire?
Sunt fara indoiala si alte aspecte care conteaza intr-o relatie. Le-am enumerat pe cele mai importante, cele care de altfel conteaza cel mai mult. Pentru ca degeaba exista iubire la mijloc daca prezenta partenerului respectiv in viata noastra este o sursa de anxietate permanenta. Daca majoritatea persoanelor din jur il considera neatragator, daca vezi ca d.p.d.v. financiar in unele cupluri exista progrese financiare si in al tau nu,  si daca prietenele iti povestesc despre cat de minunata e viata lor sexuala spre deosebire de a ta, care este mai degraba monotona sau inexistenta, atunci ar trebui sa iei initiativa. Dah...multi ar zice aici ca nu este adevarat...ca nu ar trebui sa-ti pese de ce cred ceilalti. Nimic mai fals!!!Daca ceilalti (si ma refer aici numai la persoanele care conteaza cu adevarat si care nu te-ar minti) ajung sa "se bage" in relatia ta cu pareri defavorabile, exista posibilitatea sa te subestimezi. Increderea scazuta si dezinteresul fata de propria persoana constriesc propria cartea de vizita care poate sa aiba irefutabil la consecinte negative...

Pentru A. pentru ca te iubesc mult!!!
Cu drag...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment