LAUZIA FIZIOLOGICA:
Lauzia se imparte in:-lauzia imediata: primele 24 ore dupa nastere;
-lauzia propriu-zisa: primele 10-14 zile dupa nastere;
-lauzia tardiva: 6-8 saptamani (pana la aparitia primei menstruatii);
-lauzia indepartata: dureaza pana la restabilirea completa a organismului matern.
Modificari in lauzie:
-tegumentul: vergeturile violacee din sarcina devin albe-sidefii; pigmentatia caracteristica sarcinii dispare treptat;
-sistemul muscular si articular isi reiau treptat tonicitatea;
-respiratia revine la normal;
-aparatul cardio-vascular: pulsul-bradicardic imediat post-partum revine la normal in 2-3 zile, TA revine la valorile dinaintea sarcinii; hemoleucograma capata valori normale;
-aparatul digestiv: frecvent apare constipatia; hemoroizii cedeaza treptat;
-aparatul urinar: in primele 2-3 zile apare poliuria marcata;
-sistemul nervos: caracteristica este labilitatea psihica cu tendinte depresive;
-metabolismul: catabolic in primele zile apoi revine la normal.
-edemul vulvar dispare, vaginul supradestins in timpul nasterii revine la dimensiuni apropiate celor dinaintea sarcinii, uterul involueaza apropae complet in aproximativ 6 saptamani;
-endometrul se reface in mai multe faze; reluarea ciclului menstrual are loc la 6-8 saptamani.
Lohiile:
Sunt secretate de organele genitale, continand sange necoagulat, fragmente de tesut degenerate, plasma. Au miros fad, nespecific. Isi schimba progresiv cantitatea si aspectul:
-in primele 2-3 zile: sunt sangvinolente (rubra);
-in zilele 4-5 sunt sero-sangvinolente;
-in zilele 6-10 sunt seroase (serosa);
-dupa ziua 10 devin alb-galbui (alba);
-dupa trei saptamani se reduce cantitativ pana la disparitie .
Important de specificat aici este faptul ca igiena lauzei trebuie sa fie stricta. Dupa fiecare mictiune sau defecatie organele genitale se vor spala si apoi usca bine urmand a fi acoperite cu un torson steril. Laura va face dus cu apa nu foarte fierbinte pana in saptamana 6, cand poate sa faca baie in cada. Cicatricea perineala se va dezinfecta cu solutie antiseptica, se va usca complet si se va aplica o pulbere antiseptica si cicatrizanta.
Sanii si lactatia:
In trimestrul 3 de sarcina, inainte de nastere, se exteriorizeaza prima secretie mamelonara numita colostru.
Lactatia apre la 48 ore de la nastere. In zilele 2-3 dupa nastere apare "furia laptelui" caracterizata prin: neliniste si indispozitie, cefalee, sete pronuntata, jena dureroasa in miscarea bratelor, sani turgescenti si foarte sensibili, cu piele ce se destinde si devine lucioasa, mamelon turgescent si proeminent, uneori greturi si varsaturi.
Secretia lactata propriu-zisa apare aproximativ in ziua a 5-a.
Foarte important de specificat este faptul ca sanii trebuie mulsi chiar si in perioada de "furie a laptelui"desi procesul este foarte dureros. Nerealizarea acestei tehnici poate duce la ablactare. Desi nou-nascutul este hranit la san, sanii trebuie goliti de fiecare data; in ameliorarea jenei dureroase sunt utile aplicatiile de comprese reci sau administrarea progesteronului si analgezicelor in doze mici. De asemenea inainte si dupa alaptare sanii trebuie atent curatati. Dupa alaptare mameloanele se vor unge cu vaselina pentru a preveni fisurile/ragadele mamelonare.
Regimul alimentar:
La doua ore de la nastere, lauza poate incepe sa se realimenteze, preponderent cu lichide dulci. Din a doua zi se va trece la o alimentatie completa, cat mai variata, bogata in carne, fructe si zarzavaturi. Se vor evita in primele zile alimentele cu miros puternic, mezelurile, conservele, alcoolul, tutunul, cafeaua, condimentele. Este necesar un plus de aproximativ 800 cal pentru alaptare. O atentie crescuta trebuie acordata medicamentelor, majoritatea trecand in laptele matern, cu potential nociv pentru nou-nascut. Daca in ziua a treia lauza nu a avut scaun, se administreaza supozitoare cu glicerina, laxative usoare, sau se face clisma evacuatorie. Se pot administra si preparate antihemoroidale, desi hemoroizii regreseaza de obicei in cateva zile. Din ziua a 2-a dupa nastere se recomanda inceperea unui program de kinetoterapie.
Sexualitatea si contraceptia in lauzie:
Din cauza cicatricei de epiziotomie, activitatea sexuala poate fi stanjenitoare. Daca femeia alapteaza, vaginul e atrofic si uscat, cu lubrifiere insuficienta in timpul actului sexual. Din aceste considerente pana in 6 saptamani sexul va fi dureros si fara orgasm. Se recomanda abstinenta sau activitate sexuala rara pana la prima menstruatie.
Alaptarea poate fi considerata un mijloc de contraceptiv, dar nu este intotdeauna eficienta; tocmai de aceea prezervativul este unica metoda sigura si cea mai recomandata in aceasta perioada. Steriletul este interzis 3-6 luni dupa operatia cezariana, diafragma trebuie adaptata si verificata. Pilula contraceptiva se va administra din ziua 25 dupa nastere la femeile care NU alapteaza.
LAUZIA PATOLOGICA:
1) Hemoragia postpartum:
Orice sangerare care depaseste 500 ml la o nastere vaginala necomplicata si 1000 ml la o nastere prin operatie cezariana este considerata hemoragie. Poate fi precoce (apare in primele 24 ore) sau tardiva (apare dupa 24 ore, dar inainte de 6 saptamani).
2) Infectia puerperala:
-limitata: infectia perineala, infectia plagii vaginale, infectia plagii post operatie-cezariana, fasceita necrozanta;
-infectiile uterine: endometrita;
-infectii propagate: metroanexita, pelviperitonita puerperala, flegmoanele pelvine puerperale, peritonitele generalizate puerperale;
-infectii generalizate: septicemia si socul septic;
-infectii particulare: infectii urinare, infectii mamare, mastita.
3) Patologia trombo-embolica:
-tromboza venoasa profunda;
-tromboza pelvina septica.
4) Depresia si psihoza post-partum:
-"tristetea" post-partum;
-depresia post-partum;
-psihiza post-partum.