marți, 30 noiembrie 2010

Viata sexuala in functie de zodie...

Nu vreau sa mai fac copy-paste pentru acest articol,deoarece nu prezinta un asa mare interes pentru blogul meu. Totusi mi s-a parut suficient de interesant pentru a va da linkurile de accesare:
http://www.divahair.ro/cuplu/zodia_iti_spune_ce_viata_sexuala_si_sentimentala_ai!_(i)
si http://www.divahair.ro/cuplu/zodia_iti_spune_zonele_erogene,_relatia_de_cuplu_si_partenerul_ideal

Si acum pentru cei care imi reproseaza faptul ca nu sunt originala si copiez de pe alte site-uri...Fac asta dragii mei pentru simplul motiv ca vreau....acele informatii sunt utile,mai ales pentru cei care intra pe blogul meu si nu au acces sau nu vor sa caute pe alte site-uri.Asadar nu ma consider plagiatoare din moment ce mereu precizez sursa informatiilor,imi etichetez textele etc.
Pentru luna decembrie vreau sa ma ocup de chestii dragute specifice sezonului.Blogul meu va implini 2 ani, prilej cu care voi raspunde la mai multe intrebari adresate pe parcursul timpului.De asemenea voi prezenta trucuri de improspatare a viatii sexuale cu ocazia sarbatorilor, trucuri de ingrijire personala, destinatii "calduroase" pentru sarbatori si multe alte surprize...
Va astept cu multe comentarii!!!

13 semne ca partenerul te insala

Totusi, poate ca iubitul tau doar trece printr-o perioada mai grea si prefera sa se descurce singur. Doar avand rabdare, vei descoperi adevaratele motive ale comportamentului lui!

SFAT!!! Nu incepe o cearta doar pentru ca ai o banuiala si nici nu te lasa prada primului impuls. Ca sa fii sigura ca te insala, trebuie sa ii regasesti gesturile in cel putin 4 dintre semnele clare de mai sus.

Apeleaza la tact si diplomatie! Oricat ai crede ca o cearta va pune capat indoielilor, ea nu va face altceva decat sa adanceasca conflictul dintre voi doi si sa iti provoace si mai multe incertitudini si tristete.

Daca comportamentul partenerului te face sa crezi ca ceva nu este in regula, asculta-ti instinctul. Ignorand ceea ce simti, nu faci altceva decat sa eviti inevitabilul. Tu il cunosti cel mai bine, asa ca orice schimbare brusca ar trebui sa iti dea de gandit. Asadar, cu faimoasa intuitie feminina si cu putin ajutor din partea noastra, poti sa stii oricand daca partenerul te insala sau nu.

58% dintre barbati au inselat cel putin o data in viata! De ce inseala barbatii? Pentru ca vor si pentru ca pot! Cum stii daca esti inselata? Afla cele 13 semne care il dau de gol!

1. Se fereste de tine

Unde este barbatul pe care il cunosteai, cu care imparteai totul si puteai sa discuti despre orice? Acum are un comportament ciudat, pare ca se fereste, nimic nu ii place si comunicati foarte putin.

Pana nu demult, isi lasa telefonul oriunde prin casa, acum il tine mereu langa el, chiar pe silentios. Uneori, cand ii suna telefonul, se sperie sau se fereste, iar in timpul noptii il inchide. Cand comunica pe Internet, inchide rapid fereastra de conversatie sau sta pe invisible.

Daca vrei sa ii ceri ceva sau sa discutati, sare ca ars si se simte jignit ca il verifici. Din retras si necomunicativ devine agitat si nervos daca il intrebi ce se intampla cu relatia voastra.

Sa fie un prim semn ca te insala?

semne ca te insala

2. Te minte

Observa felul partenerului de a se exprima si de a te privi atunci cand vorbiti. In primul rand, miscarea mainilor si privirea il pot da de gol. Daca atunci cand il intrebi ceva isi freaca palmele, isi misca nervos degetele, bate din picior sau nu te priveste in ochi, este foarte probabil sa te minta.

Daca il suni, nu raspunde sau iti da ton de ocupat. Cand va intalniti, iti spune ca a uitat telefonul in masina, la birou sau acasa, sau ca atunci cand l-ai sunat era prins in trafic sau intr-o discutie importanta. Inainte, avea mereu telefonul in apropiere.

Il cunosti bine de ani de zile, ii stii gusturile, hobby-urile si deodata te trezesti ca ii plac melodii care inainte nu le asculta sau ca merge in restaurante si pub-uri care pareau sa nu fie pe gustul lui. Din pacate, este foarte probabil ca noua cucerire sa il atraga si catre noi pasiuni.

3. Vine acasa seara tarziu sau lipseste mai mult de o zi

De cand sunteti impreuna, partenerul tau a facut tot posibilul sa nu stea la lucru peste program, iar comportamentul lui a fost ireprosabil. Totusi, de ceva timp, intarzie seara pe motiv ca a avut mai mult de lucru, spunandu-ti ca urmeaza o perioada in care va intarzia aproape in fiecare zi.

Mai mult decat atat, delegatiile si intalnirile de afaceri seara tarziu sunt tot mai dese. Cand ajunge acasa, nu este entuziasmat de acea delegatie sau intalnire, nu iti povesteste cum a fost, sau dimpotriva se pierde stanjenit in prea multe detalii.
comportamentul partenerului

4. Planuri de viitor impreuna? Nu prea cred...

La fiecare sfarsit de saptamana obisnuia sa te surprinda cu o iesire - in oras, in afara orasului, prin tara sau chiar in strainatate. Excursiile de vis, sutele de fotografii si filmari... sunt de anul trecut. Dintr-odata, nu mai are rabdare, nu ii mai place sa planifice nimic: de la excursii la viitorul vostru impreuna. Casatorie? Copii? Notiunile ii sunt complet straine.

Nu va mai fi la fel de interesat de evolutia relatiei voastre, iar daca aveti deja copii, va comunica mai putin cu ei.

Este posibil sa fie din ce in ce mai critic la adresa relatiei voastre si a comportamentului tau. De fapt, dorinta lui ascunsa este sa transforme relatia intr-o copie a relatiei pe care o are cu femeia careia ii ofera momentan mai multa atentie.

5. Comunicarea lipseste...

Poate sa stea minute intregi langa tine fara sa scoata un cuvant. Nu mai simte nevoia sa iti povesteasca despre realizarile si problemele de la munca, nu isi mai exprima sentimentele si prefera sa citeasca, sa isi piarda timpul pe internet sau in fata televizorului.

Va ajunge sa i se para chiar enervant sa iti povesteasca "atatea lucruri", cum bineinteles ca iti povestea inainte.

6. Viata sexuala si-a pierdut farmecul


Obisnuiai sa te lauzi prietenelor apropiate ca partenerul tau te innebuneste in pat si ca nu vrei pe altcineva in afara de el pentru o partida de sex perfecta. Acum, nu te mai doreste ca inainte, pare plictisit, obosit si prefera sa adoarma mai devreme decat sa iti ofere atentia de alta data.


Daca tu vrei sa faci dragoste, el vrea sa faceti sex. Iar daca faceti sex, nu se implica, pare mai mult un joc de rutina.

partenerul inseala

7. Se indeparteaza de tine

Vremurile bune au apus! Esti din ce in ce mai sigura ca partenerul tau te insala, pentru ca nu poti sa iti explici de ce nimic nu mai este la fel: iesiti in oras si pareti doi amici, nu ii mai place sa te sarute oricand si gandurile lui sunt undeva departe de voi doi.

Nu e de mirare daca " te iubesc " ii devine strain, daca uita cand este aniversarea relatiei voastre sau data vreunui eveniment important pentru voi doi.

Alaturi de tine este distant, chiar morocanos, iar cand pleaca la lucru sau in " delegatii " pare vesel, relaxat. Este un semn foarte clar ca langa tine nu se mai simte in largul lui. Este o chestiune de timp pana cand fie se va implica intr-o noua relatie, fie va renunta definitiv la relatia pe care o are cu tine.

partenerul

8. Are mai multa grija de aspectul lui fizic

Pana nu demult, puteau trece si cateva zile fara sa se barbiereasca si chiar luni de zile fara sa isi cumpere ceva nou de imbracat. Acum, totul s-a schimbat: petrece mai mult timp in fata oglinzii, se tot studiaza, si-a cumparat un parfum nou, este mereu aranjat.

Descoperi uimita ca vine acasa cu noi achizitii vestimentare, pe care nici nu te asteptai sa le aleaga.

9. Aduce in discutie cuvantul despartire

Involuntar sau nu, incepe o cearta din orice si aminteste des despre o despartire. Iti spune la nervi ca, daca il presezi si il intrebi de toate, o sa va despartiti, pentru ca el nu poate trai asa. Sau, alege varianta inversa - santajul sentimental si victimizarea: este convins ca ti-ar fi mai bine fara el, ca nu te merita pentru ca suferi din cauza lui si relatia cu el nu este cea potrivita pentru tine.

Orice atitudine ar adopta, este doar o lasitate prin care se absolva de orice responsabilitate si vina pentru esecul relatiei voastre.

Va certati si, manios, te intreaba cum te-ai simti daca relatia s-ar incheia, cum te-ai descurca daca v-ati desparti si el o sa tina la tine doar ca la o amica. Intentia lui ascunsa este sa iti testeze limitele, sa vada cat si ce esti dispusa sa accepti si daca s-ar putea intoarce la tine cand relatia cu noua cucerire nu ar mai fi " de vis ".

partenerul insala

10. Te critica si nu mai are grija de tine

Pe el te bazai oricand si ai vrea sa te bazezi si acum, desi nu mai esti la fel de sigura ca merita. Doar ideea ca ai putea fi inselata de partenerul tau iti da un sentiment ciudat de nesiguranta si furie.

Sentimentele tale confuze sunt amplificate de comportamentul lui total schimbat: nu mai merge cu tine la doctor, nu te mai ajuta in bucatarie, nu iti mai face complimente atunci cand te aranjezi. Chiar si ceea ce ii placea la nebunie acum are un defect.

11. Sau... invers: este suspicios de atent cu tine

Trebuie sa isi potoleasca cumva sentimentul de vinovatie. Si cum altfel decat prin a-ti acorda dintr-o data foarte multa atentie?

Sentimentul de vinovatie va fi imboldul pentru complimente, cadouri neasteptate, relatari nebanuite si iesiri departe de oras, cu telefoanele inchise.

Oricum, cadourile si atentia se vor diminua pe masura ce el se va obisnui cu viata dubla pe care o duce, toata aceasta situatie devenind ceva normal.

te insala

12. Cauta siguranta in alta parte

Daca partenerul tau este nesigur pe sine sau simte constant nevoia de afectiune, va sesiza imediat chiar si cea mai mica schimbare a ta. In consecinta, nu ii va fi greu sa caute afectiune in alta parte, la inceput chiar fara intentia de a te insela. O discutie nevinovata cu colega de munca, o cina prelungita cu o partenera de afaceri, pot fi imboldul de care are nevoie pentru a incerca altceva.

Un barbat nesigur va cauta intotdeauna la partenera lui un surplus de siguranta. In plus, nu te mira daca va ajunge sa te acuze pe tine ca il inseli, chiar daca nu are dovezi.

13. Inchide usile dupa el

Poate ai observat, mai ales daca locuiti impreuna sau aveti o relatie de mai multi ani, ca obisnuia sa lase usa de la baie deschisa cand se spala sau cand se barbierea. La fel, daca el era in dormitor si tu in sufragerie, usile camerelor erau deschise.

Psihologii au descoperit ca, pe masura ce relatia secreta avanseaza, barbatul care insala inchide usa dupa el. Usa inchisa este simbolul distantei care se instaleaza intre tine si partener.

Semnele se aduna...

Cu cat il regasesti pe partenerul tau in mai multe din comportamentele de mai sus, cu atat cresc sansele ca, din pacate, presupunerile tale sa fie fondate.

Totusi, poate ca iubitul tau doar trece printr-o perioada mai grea si prefera sa se descurce singur. Doar avand rabdare, vei descoperi adevaratele motive ale comportamentului lui!

SFAT!!! Nu incepe o cearta doar pentru ca ai o banuiala si nici nu te lasa prada primului impuls. Ca sa fii sigura ca te insala, trebuie sa ii regasesti gesturile in cel putin 4 dintre semnele clare de mai sus.

Apeleaza la tact si diplomatie! Oricat ai crede ca o cearta va pune capat indoielilor, ea nu va face altceva decat sa adanceasca conflictul dintre voi doi si sa iti provoace si mai multe incertitudini si tristete.

TEXT PRELUAT INTEGRAL DE PE http://www.divahair.ro/

Aromoterapia in cuplu

Fie speri sa atragi un barbat care iti place, fie iti doresti sa imbunatesti viata sexuala a cuplului din care faci parte de ceva timp. In orice situatie te-ai afla, aromele naturale pot initia dialoguri, pot ascuti simturile si pot imbunatati simtitor viata sexuala a cuplului. Poti mirosi sexy? Cu siguranta! Cat de importanta este legatura dintre miros si atractia sexuala? Afla din cele ce urmeaza!

Cum se stabileste legatura dintre arome si sexualitate?

Conexiunile intre simtul nostru olfactiv ( mirosul ) si sexualitate, emotii si memorie sunt profunde si primare. De ani buni specialistii ne informeaza ca legatura dintre sex si arome este la fel de simpla si logica ca si fericirea pe care o poate aduce. Este logic ca o aroma care te calmeaza sau te face sa te simti increzatoare sa contribuie in mod natural la ascutirea simturilor si sentimentelor alaturi de partener.

Aromele care te fac sa te simti bine te vor ajuta cu siguranta sa te simti mai sexy si te vor dezlega de inhibitii!

arome

Uleiurile de masaj sau cele folosite in aromoterapie sunt cunoscute pentru proprietatile lor de echilibrare a hormonilor sexuali si tiroidieni. Aceste arome lucreaza nu doar cu fizicul, ci si cu psihicul pe care il relaxeaza si il ajuta sa fie mai mult decat " deschis " fata de sex.

Iata care sunt uleiurile esentiale perfecte pentru romantism si sexualitate:
- trandafir;
- iasomie;
- muscata;
- ylang ylang;
- patchouli;
- rasina;
- pin;
- nucsoara.

Daca vrei sa ii faci un masaj erotic iubitului, atunci alege un ulei de masaj care sa contina macar unul din urmatoarele condimente: scortisoara, ghimbir sau piper negru.

Ce prefera femeile? Ce prefera barbatii?

Studiile specialistilor in aromoterapie si sexologie au descoperit ca femeile sunt atrase de mirosul barbatilor cu un cod genetic asemanator dar nu identic lor, in timp ce barbatii prefera mirosul natural al corpului unei femei in perioada din luna cand ea este cel mai fertila.

Specialistii au testat 30 de arome in cazul ambelor sexe. Rezultatele?
- 40% dintre barbati au fost excitati de aroma puternica de levantica sau dovleac;
- 31% dintre barbati au fost starniti de mirosul de lemn dulce;
- 30% dintre femei au chef de sex cand simt aromele puternice de mosc, lichior de ciocolata, vin rosu sau ulei de corp;
- 12% dintre femei au fost atrase de aromele de dovleac si levantica, care le sunt pe plac si barbatilor;
- femeile nu au fost deloc atrase de aroma de lotiune de barbierit (surprinzator!), friptura si cirese.

cuplu

Feromonii - hormonii parfumati ai sexului

Desi dovedita in repetate randuri, puterea de atractie a feromonilor (hormonii sexuali parfumati), este deseori exagerata. Producatorii parfumurilor si sprayurilor pe baza de feromoni tind sa imprumute acestor hormoni proprietati care nici nu exista, promitand ferm ca vom deveni irezistibili pentru sexul opus daca folosim zilnic acest parfum.

Ideea de parfum si spray cu feromoni a pornit de la puterea de atractie a feromonilor naturali, prezenti in mirosul pielii partenerului. Aceasta certitudine a dus la ideea gresita ca transpiratia barbatilor atrage femeile. Chiar asa sa fie?

Nu toti feromonii sunt la fel de atractivi, iar unele mituri au aparut in urma confuziei a doua nume: androsteron si androsterol. Androsteronul este hormonul parfumat si extrem de atractiv al transpiratiei masculine proaspete, in timp ce androsterolul este hormonul produs de transpiratia masculina dupa expunerea la oxigen, atunci cand transpiratia nu mai este atractiva pentru femei.

Asadar, barbatii care se cred fatali datorita mirosului de transpiratie se insala, sau poate cine stie... produc constant transpiratie proaspata, merg dezbracati pe strada sau isi schimba hainele la fiecare 20 de minute.

sex

Top 5 arome care le excita pe femei

Iata aromele care te fac sa ai o pofta nebuna de sex!

1. Moscul - aroma cel mai apropiata de cea a fermonilor masculini. Asadar, n-ar fi rau sa ii faci iubitului cadou un parfum cu mosc. Daca parfumul crezi ca nu i-ar placea, cumpara betisoare parfumate, lumanari sau ulei cu mosc.

2. Patchouli - aroma acestei flori este dementiala! Nu doar pentru miros ci si pentru faptul ca excita femeile. Specialistii in aromoterapie considera ca floarea de patchouli trezeste si provoaca energia sexuala.

3. Menta - energizeaza si motiveaza catre o gandire pozitiva. Perfect pentru sex! Ar putea chiar sa te incurajeze sa incerci ceva nou in dormitor!

4. Ylang ylang - ai simtit vreodata aroma? Daca inchizi ochii si mirosi, te poti imagina instantaneu alaturi de partener, pe cale sa initiati o partida de sex fierbinte. Daca ai chef de pasiune arzatoare in dormitor, apeleaza la sprayul de camera, uleiul parfumat sau betisoarele cu ylang ylang!

5. Iasomia - cu o aroma fina dar puternica, reuseste rapid sa imbie toate simturile catre noi experiente sexuale.

Parfumurile care ii excita pe barbati

Scenariu: ai mai multe parfumuri, dintre care unul in special ti se pare foarte sexy. Esti sigura ca si pe el o sa il innebuneasca. Sa fie chiar asa?

Nu. Ceea ce tie ti se pare sexy, s-ar putea ca lui chiar sa nu ii placa. De exemplu, sensibilitatea femeilor la mosc este de 100 de ori mai mare decat cea a barbatilor. Totusi, daca iti place sa folosesti un parfum cu mosc, il vei impresiona si il vei atrage prin senzualitatea si increderea in sine pe care le vei emana.

arome

Specialistii au intrebat femeile ce arome au avut un efect excitant asupra partenerilor lor, iar raspunsurile nu au intarziat sa apara: scortisoara a influentat o erectie rapida si de durata, levantica i-a facut sa fie mai tandri si mai atenti, in timp ce mirosul de ciocolata neagra sau lemn dulce le-a deschis apetitul pentru noi pozitii si gesturi.

Cum pregatesti atmosfera romantica parfumata?

Toate simturile sunt foarte importante pentru viata sexuala, iar daca vrei sa te asiguri ca partenerul iti va intrece asteptarile in dormitor, foloseste puterea magica a aromelor.

Aromoterapia iti vine in ajutor! Aceasta ramura terapeutica naturala poate face minuni cu ajutorul aromelor si parfumurilor, nu doar pentru viata sexuala ci si pentru intregul organism. Ingredientele folosite sunt extrase din plante, scoarte de copac, flori, frunze si tulpini, sub forma de esente si uleiuri.

Daca vrei sa iti impresionezi partenerul si sa realizezi o seara romantica si parfumata, mai intai aeriseste foarte bine camera si pastreaza o temperatura placuta, in jur de 25 de grade celsius. Apoi, alege ce obiecte parfumate vrei sa folosesti pentru o atmosfera de vis: spuma de baie, sare de baie, gel de dus, ulei de masaj, ulei de corp, lumanari, betisoare parfumate sau spray de camera.

Lumanarile rosii sunt afrodisiace, lumanarile galbene sau portocalii energizeaza, iar cele albastre sau verzi relaxeaza. Alege betisoarele cu parfumul preferat iar daca momentul are loc in baie, alege spumantul potrivit, umple cada cu apa calda, apoi pune sare de baie, ulei sau mult spumant.

Dupa un dus relaxant cu gel de dus cremos si parfumat, bucurati-va de multa spuma, arome imbietoare si simturi ascutite, pentru momente romantice de vis. Puteti continua nebunia frumoasa in camera, dupa ce dati jos prosoapele moi, pentru un masaj cu ulei de corp si saruturi nebune.

TEXT PRELUAT INTEGRAL DE PE WWW.DIVAHAIR.RO

miercuri, 24 noiembrie 2010

Vibratorul

Vibrator...Daca ai curaj, rosteste cuvantul tare, in fata prietenelor tale. Reactia? Fericitele posesoare se gandesc la prietenul lor jucaus, care le ofera momente intense. Cele care nu si-au cumparat inca o astfel de jucarie sexuala, fie viseaza la cateva momente de extaz, fie nu si-l doresc pentru ca au deja un mascul feroce in pat. Oricare ar fi categoria din care faci parte, afla totul despre vibratoare! Istorie, tipuri, utilizare si curiozitati!
Putina istorie... a vibratorului! Timp de secole, doctorii au tratat femeile impotriva stresului, migrenelor si isteriei prin... masturbare! Doar ca in acele vremuri masturbarea era cunoscuta sub numele de "masaj pelvian". Doctorii considerau ca stimularea vulvei nu are nicio legatura cu sexul, ci este doar o practica medicala pentru relaxare si tratament.
Primul vibrator pentru uz extern a aparut din dorinte pur medicale, fiind folosit pentru relaxare si tratamentul reumatismului. In anul 1880 a fost patentat primul vibrator electromecanic, apoi in 1902, a aparut primul vibrator electric disponibil in intreaga lume. Astfel, vibratorul a fost printre primele obiecte "de casa" electrice, dupa masina de cusut, ventilator, ceainic si prajitor de paine.
Destul de rapid, industria vibratoarelor s-a dezvoltat infloritor. La inceputul anilor 1900, existau deja reclame pentru o multime de tipuri de vibratoare. Am ales pentru voi denumirea cel mai haioasa: " Woman's Home Companion " ( Partenerul domestic / de casa al femeii ). Sugestiv, nu-i asa? In 1920, vibratoarele au aparut pentru prima data in filme porno, iar utilizarea lor medicala pentru societatea decenta a incetat, din cauza conotatiilor sexuale. Bineinteles ca multe cupluri ipocrite desfiintau vibratorul in public, in timp ce acasa il foloseau cu mare placere. Incepand cu anii '80, reticenta fata de vibratoare a luat sfarsit, odata cu deschiderea publicului catre sex si viata sexuala. Astfel, vibratoarele si jucariile sexuale au fost percepute ca ceva din ce in ce mai normal, in acest sens deschizandu-se o multime de magazine tip sex shop, mai ales in America.
Vibratorul si epoca contemporana In comparatie cu alte metode sexuale, vibratorul te poate aduce mai repede la orgasm. In plus, specialistii afirma ca vibratoarele produc un orgasm mult mai intens decat stimularea manuala.
In ultimii 10 ani, multi doctori specialisti in terapie sexuala au recomandat vibratoarele femeilor care ajung cu greu la orgasm prin alt tip de stimulare sau chiar prin sex cu partenerul. De asemenea, multe cupluri detin unul sau mai multe vibratoare, care condimenteaza si diversifica viata lor sexuala. Pentru o partida de sex fierbinte, vibratorul poate fi preludiul perfect. Vibratoarele se comercializeaza in magazinele tip sex shop si nu numai, in sute de forme, culori, marimi si chiar arome, pentru a satisface chiar si cele mai pretentioase nevoi sexuale. Anumite vibratoare au nevoie de baterii, in timp ce altele sunt conectate la o priza sau functioneaza pe baza de vacuum. Unele sunt simple, altele ofera nu doar stimulare clitoridiana, ci si vaginala sau anala.
Mai multe detalii, chiar mai jos!
7 tipuri de vibratoare Cate un tip de vibrator pentru fiecare zi a saptamanii! Asta da provocare!
1. Vibratorul clitoridian Vibratorul pentru clitoris este o jucarie sexuala care te aduce pe culmile orgasmului prin stimularea clitoridiana. Desi chiar si un vibrator normal poate stimula clitorisul, majoritatea vibratoarelor clitoridiene au o cu totul alta forma: un design special, o marime mica si un model nicidecum pe lungime, ci mai degraba pe latime, usor rotund. Exista chiar si vibrator clitoridian pe baza de vacuum, care excita zona clitoridiana prin marirea ei, actionand exact ca o ventuza. Anumite vibratoare sunt concepute astfel incat sa ofere stimularea clitorisului si punctului G in acelasi timp. Indiferent ce forma ai alege ( fluture, iepure, pisica, limba ), scopul este acelasi: atingerea orgasmului clitoridian prin viteze si intensitati diferite.
2. Vibrator waterproof Ca si un rimel waterproof, vibratorul waterproof este rezistent la apa. Totusi, contine baterii, asa ca ar fi bine sa te asiguri ca locul bateriilor este bine inchis, inainte sa il folosesti la dus, in cada sau in piscina. Este bine sa folosesti vibratorul waterproof impreuna cu un lubrifiant pe baza de apa, iar dupa fiecare utilizare sa scoti bateriile din el pana la o noua utilizare.
3. Vibratorul ascuns Vibratorul undercover este un alt tip de vibrator discret, care poate avea forma oricarui obiect folosit zilnic: ruj, telefon, creion, pix, etc. Si afla ca unele femei chiar folosesc telefoanele mobile reale pe post de vibrator. Vibratoarele ascunse sunt confectionate din plastic, latex sau vinil, intr-o multime de forme si culori, pentru a pacali cat mai bine ochii curiosilor. Sunt mici, usor de transportat, au o singura viteza si o singura baterie.
4. Vibrator in forma de ou Vibratorul in forma de ou poate fi folosit atat pentru stimularea clitorisului, cat si pentru stimularea vaginului, prin introducerea lui in vagin. Oul, cunoscut si sub numele de oul dragostei, poate avea si forma unui glont, dar nu si marimea lui. Acest tip de vibrator este considerat a fi unul dintre cele mai discrete vibratoare si jucarii sexuale, deoarece nu masoara mai mult de 7 cm in lungime si 3 in latime.
5. Vibratorul fluture Este vorba despre faimosul vibrator folosit de dansatoarele de la Carnavalul de la Rio. Pot fi confundate cu un slip minuscul care ascunde zona vaginala, dar de fapt este un vibrator in forma de fluture, cu doua capete: unul pentru stimularea clitorisului si celalalt, pentru inserarea in vagin. Vibratorul fluture se leaga in jurul coapselor si taliei si poate fi folosit pentru un plus de stimulare in timpul actului sexual. Este comercializat in 3 tipuri: traditional, cu telecomanda sau cu stimulare anala. Sunt confectionate din silicon, plastic, latex sau un material asemanator jeleului si ofera placere intensa si rapida. Iata inca un motiv pentru care dansatoarele de la Rio sunt atat de vesele si energice !
6. Inelul vibrator Ei bine, iata un vibrator destinat barbatilor, dar de ale carui rezultate se bucura ambii parteneri! Partenerul trebuie sa introduca penisul prin inelul vibrator, pana cand ajunge cu el la baza penisului. Odata pornit, inelul nu doar ofera stimularea clitoridiana a partenerei ci si transforma penisul in cel mai tare vibrator, 100% natural!
7. Vibrator tip dildo Vibratorul tip dildo, numit si simplu, dildo, are o forma apropiata penisului si poate fi confectionat din plastic, silicon, cauciuc, vinil sau latex. Termenul de dildo este cel mai des folosit pentru jucariile sexuale cu un capat asemanator falusului, dar care nu ofera niciun fel de vibratie. Dildo-urile vibratoare, de obicei, seamana mai mult cu un penis, fiind folosite pentru toate tipurile de sex: vaginal, oral, anal. Sunt destinate atat utilizarii individuale, cat si alaturi de partener, daca sunteti dornici de senzatii tari. In plus, pot avea doua capete, pentru stimulare vaginala si anala in acelasi timp.
Stiai ca...
... foarte multe persoane cu handicap se bucura de o viata sexuala activa cu ajutorul vibratoarelor?
... vanzarea, cumpararea si detinerea vibratoarelor este ilegala in India?
... primul vibrator a aparut la inceputul anilor 1800?

marți, 16 noiembrie 2010

La ginecolog VIII

1)ENDOMETRITA
Acesta afectiune se caracterizeaza printr-o inflamatie a endometrului (mucoasa uterina), provocata de o infectie. Endometrita, acuta sau cronica, este cauzata de diferiti germeni, adeseori de cei ce se stau la originea bolilor cu transmitere sexuala. Ea poate sa apara in urma unei nasteri sau unui avort (retentia resturilor placentare) sau chiar sa rezulte din prezenta unui sterilet.
Cat de comuna este endometrita?
Mai mult de o zecime dintre femei au endometrita. Orice tanara femeie ce se plange de dureri severe in timpul menstruatiei cel mai probabil sufera de aceasta afectiune. Endometrita este si cauza infertilitatii pentru cel putin o treime dintre femei.
Simptomele endometritei
Menstrele dureroase sunt, asadar, cel mai tipic simptom. Durerea resimtita in cavitatea pelviana poate aparea inainte sau in ultimele zile ale menstruatiei. Ea apare, de asemenea, in timpul ovulatiei sau in timpul relatiilor sexuale, in timpul digestiei sau al urinarii.
Alte simptome ale endometritei sunt sangerarile severe, metroragiile (sangerari care survin in afara scurgerilor menstruale) si uneori febra. Endometrita este cel mai adesea descoperita cu ocazia diagnosticarii sterilitatii, tulburarilor menstruale sau a infectiilor pelviene.
Tratament pentru endometrita
Hormonii sunt cei care influenteaza dezvoltarea endometritei. Dar medicamentele hormonale, cum sunt anticonceptionalele, derivati ai hormonilor masculini fara efecte sexuale distinctive, hormonul sarcinii precum si progesteronul nu fac decat sa imbunatateasca temporar afectiunea. Endometrita poate sa reaparae in cazul in care tratamentul de acest gen este intrerupt.
Astfel, eliminarea tesutului excesiv este cea mai eficienta terapie. Aceasta procedura poate fi efectuata prin chiuretaj sau printr-o incizie de dimensiuni mici.
Uneori este insa necesara o taietura mai mare daca medicul chirurg stabileste in timpul operatiei laparoscopice ca procedura nu este suficienta. Daca interventiile chirurgicale nu provoaca leziuni asupra sistemului de reproducere, acestea isi pot reintra in rol, indiferent de stadiul bolii.
Astfel, 60% dintre femeile care si-au indepartat cu succes endometrita pot ramane insarcinate intr-un an sau doi de la operatie.
De ce endometrita duce la infertilitate?
Jumatate din femeile cu endometrita nu au probleme de fertilitate.
Nu cu foarte mult timp in urma femeilor cu endometrita li se indeparta uterul, ceea ce insemna ca acestea nu mai puteau avea copii. Mai multe poti citi si vedea aici.
Astazi, indepartarea uterului si a ovarelor este in continuare o solutie pentru pacientele cu cea mai grava forma a afectiunii, dar ginecologii spun ca aceasta este ultima solutia la endometrita.
Si totusi, endometrita este detectata la 30% dintre femeile infertile, din cauza ca tesutul mucoasei uterine obstrueaza (astupa) drumul parcurs de un ovul in mod normal. Doctorii recomanda femeilor afectate sa se decida cat mai curand posibil asupra eventualitatii unei sarcini pentru ca endometrita se poate agrava si astfel sansele de conceptie se reduc.
Endometrita nu cauzeaza nici un fel de probleme in timpul sarcinii.
2)ENDOMETRIOZA
Endometrioza se defineste ca fiind tesutul endometrial care creste in afara uterului (in afara localizarii normale). De obicei apare la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, in afara suprafetei uterului, la nivelul intestinelor sau a altor organe abdominale. In situatii extrem de rare poate afecta alte organe si structuri din corp.
Endometrioza formata prin proliferarea (cresterea) endometrului este denumita "implant". Acestea cresc in volum, sangereaza si se elimina in timpul fiecarui ciclu menstrual ca un endometru "fals" existent. Acesta poate cauza durere si poate sa determine ca o femeie sa ramana insarcinata foarte dificil. In unele cazuri, in jurul acestor implante se formeaza tesut cicatricial. Tesutul cicatricial poate de asemenea sa cauzeze durere si probleme in a ramane insarcinata si poate interveni in functia normala a organului.
Simptomele sunt:
1)durerea:
- durere pelvina
- crampe severe in timpul menstruatiei
- dureri de spate aparute cu o zi sau doua zile inainte de inceperea perioadei menstruale (sau mai tarziu), devenind mai usoare in timpul perioadei menstruale
- durerea in timpul actului sexual
- dureri rectale
- dureri in timpul peristalticii (miscarilor) intestinala
2)alte simptome
- infertilitatea, care poate fi singurul semn prezent in endometrioza. Intre 20%-40% dintre femeile care sunt infertile au endometrioza
- hemoragii anormale. Acestea pot include:
- sange in urina sau in scaun
- unele sangerari vaginale inainte de inceperea perioadei menstruale (patarile premenstruale)
- sangerari vaginale dupa actul sexual
- cresterile endometriale (implantele) care sunt intinse nu sunt neaparat mai dureroase. In schimb, durerea si sangerarile sunt cel mai adesea legate de localizarea "implantelor" si cat de adanc au crescut
- alte conditii, ca de exemplu perioade dureroase, adenomioza sau proliferari (cresteri) non-canceroase in uter, numit fibrom uterin, pot cauza simptome care sunt similare cu endometrioza.
Factorii de risc incriminati in dezvoltarea endometriozei sunt :
- inaintarea in varsta pana la menopauza, cand riscul dispare de obicei
- istoric familial (endometrioza in familie) fie la mama sau la sora mamei (rude de gradul intai) care au endometrioza severa.. Acest risc este mostenit direct de la mama
- perioada ciclului menstrual mai scurta de 28 de zile
- durata menstrei mai mare de 7 zile
- aparitia menarhei (primul ciclu menstrual) inainte de varsta de 12 ani
- mai putin de doua sarcini duse la sfarsit
- structura anormala a uterului, colului uterin sau vaginului (anomalie congenitala) care obstrueaza fluxul menstrual.
Mai multe informatii aici.
3)CANCERUL ENDOMETRIAL
Cancerul endometrial este cresterea rapida si necontrolata a celulelor endometriale care captusesc uterul. Uterul e un organ cavitar in forma de para din organismul femeii. Cancerul endometrial apare de obicei la femei ce au depasit varsta de 50 de ani. Din fericire, este curabil (vindecabil) daca e detectat intr-o faza precoce, cand cancerul e limitat la uter. Majoritatea femeilor cu cancer endometrial sunt diagnosticate intr-o faza incipienta si pana la 93% din acestea sunt declarate vindecate la 5 ani dupa tratament.
Simptome:
Cel mai frecvent simptom al cancerului endometrial este sangerarea vaginala anormala dupa menopauza. Pana la 20% dintre femeile care prezinta sangerari anormale dupa menopauza sunt pasibile sa dezvolte cancer. Sangerarile anormale la femeile ce au depasit varsta de 35 de ani si nu au intrat inca la menopauza, pot fi de asemenea simptome ale cancerului endometrial, desi aceasta apare mai putin frecvent. In cazuri rare, o scurgere vaginala inexplicabila poate fi un simptom precoce al cancerului.
Simptome ce anunta un cancer endometrial mai avansat includ:
- urinare dificila si dureroasa
- dureri in zona pelvina
- un nodul pelvin
- scaderea in greutate.
Mai multe aici.
Ce face medicul ginecolog?
In endometrite medicul ginecolog va prescrie 3 antibiotice ce trebuie luate concomitent: ampicilina, gentamicina si clindamicina. Aceasta metoda de tratament este eficienta atat asupra bacteriilor aerobe cat si a celor anaerobe.
In endometrioze tratamentul este descris pe larg aici.
In cancerul endometrial pentru siguranta diagnosticului se va face o biopsie a endometrului prin aspirarea catorva celule de la acest nivel,asa cum este prezentat in imagine.Din pacate insa tratamentul ulterior,este recomandat de oncolog,care pe langa o histerectomie totala va recomanda si chimioterapia.
Nu uita!
Un control anual de rutina la medicul ginecolog poate sa ajute in prevenirea sau depistarea timpurie a oricarei boli genitale...

duminică, 14 noiembrie 2010

La ginecolog VII

Fiecare ovar contine numeroase ovule (intre 150.000 si 250.000) dar lunar se matureaza numai unul,pana in jurul varstei de 45 - 55 de ani. Cavitatea in care un ovul se dezvolta se numeste FOLICUL. In perioada de ovulatie acest folicul ovarian va elibera ovocitul spre a-si urma drumul catre trompe si fecundare. Daca nu are loc ovulatia, ciclul de dezvoltare este suspendat. Foliculul ovarian trebuie inteles ca parte a ciclului menstrual dar si ca rezultat al acestui ciclu.
1)CHISTUL OVARIAN:
Chistul ovarian este asemanator unui sac rotund cu pereti subtiri, plin cu lichid limpede, care se dezvolta in ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. La suprafata ovarului, chistul ovarian seamana cu o umflatura. Un chist ovarian normal poate creste pana la 3.8 cm (1,5 in) in momentul in care se pregateste sa elibereze un ovul in abdomen (proces numit ovulatie).
Cand un chist ovarian nu elibereaza ovule si continua sa creasca, devenind mai mare decat normalul ajunge sa se numeasca chist ovarian functional. Un chist ovarian functional se poate forma si dupa ce ovulul a fost eliberat. In acest caz, chistul ovarian se inchide singur si se umple cu lichid. Acesta se numeste un chist luteal. Chisturile ovariene functionale sunt cele mai obisnuite mariri de volum ale ovarelor la femei in perioada fertila.
Ca majoritatea tipurilor de chisturi ovariene, chisturile functionale nu produc de obicei simptome si sunt observate la examinarile pelvine pentru prima data. Un chist ovarian marit se poate rasuci, se poate rupe sau poate sangera si sa devina foarte dureros. Daca a fost diagnosticat un chist ovarian functional, acesta nu este un motiv de ingrijorare intrucat el nu conduce la cancer. Majoritatea chisturilor functionale dispar singure in cateva luni si sunt inofensive.
Simptome:
- mictiuni (urinari) frecvente, daca chistul marit apasa pe vezica urinara
- dureri abdominale
-modificari ale ciclului menstrual
- cresteri in greutate.
Simptomele severe pot sa apara daca chistul a fost rasucit (torsionat), daca sangereaza sau daca s-a rupt. Se recomanda consultul medicului in cazul in care apare: durere, soc sau simptome provocate de hemoragie:
- durere pelvina severa, aparuta brusc
- greata si varsaturi
- lipotimie (lesin), ameteala, slabiciune aparute brusc
- sangerari vaginale sau simptome datorate socului produs de sangerarea (hemoragia) excesiva.
Clasificare:
1.Chisturi functionale (descris mai sus);
2.Chisturi organice benigne (mai multe aici);
3.Cancere de ovar (despre care voi vorbi curand).
2)SINDROMUL OVARELOR POLICHISTICE (SOP):
Sindrom caracterizat prin spaniomenoree, sterilitate anovulatorie, obezitate, hirsutism si ovare marite in volum, cu suprafata alba,lucioasa ca de portelan.Este un sindrom heterogen ce apare la 3-6% din femei cu o mare varietate de manifestari clinice si de laborator,de la menstre neregulate si hirsutism usor, pana la amenoree, si hirsutism sever.(Hirsutismul este definit drept cresterea excesiva a firelor groase de par, inchise la culoare in zone unde la femei acesta este minim sau absent. Acest model masculine de aparitie a parului terminal apare de obicei in zonele stimulate androgenic cum este fata, pieptul si areolele mamare.)
Sindromul ovarului polichistic este un dezechilibru hormonal care interfera cu ovulatia normala. Femeile cu acest sindrom nu au un ciclu menstrual normal, regulat. Acest dezechilbru homonal afecteaza si alte sisteme ale corpului, cum ar fi sistemul metabolic si cel cardiovascular. Majoritatea femeilor cu ovar polichistic prezinta numerosi chisti mici (mai mici decat un bob de mazare) la nivelul ovarelor intr-o anumita perioada de timp. Totusi unele femei cu sindrom al ovarului polichistic nu au ovare polichistice, dar au simptome ale acestui sindrom.
Cauza dezechilibrului hormonal care apare in sindromul ovarului polichistic nu este pe deplin inteleasa, dar par sa fie implicati factori genetici. Fiicele si surorile femeilor cu acest sindrom au 50% risc de a dezvolta boala.
Productia anormala de insulina si problemele metabolice pot contribui la dezvoltarea sindromului ovarului polichistic. Daca nu se produce ovulatia normala pentru o perioada de timp se pot dezvolta multiplii chisti pe ovare (ovare polichistice).
Simptome:
-mai putin de 5 cicluri menstruale intr-un an, mai mult de 35 de zile intre cicluri sau absenta menstruatiei. Absenta ovulatiei in fiecare luna apare la aproximativ 50% din femeile cu aceste sindrom
-sangerari anormale. Acest simptom apare la aproape 30% din femeile cu sindrom al ovarului polichistic - cresterea parului in exces (hirtuism) pe fata, piept, spate, abdomen, degete. Mai mult de 70% din femeile cu acest sindrom relateaza aceasta crestere a parului
- probleme ale tenului, cum ar fi acneea, tenul gras, matreata, pete negricioase pe piele (acantosis nigricans) pe gat, axilar sau in pliurile cutanate sau pliuri de piele in zona gatului si axilar
- depresie sau modificari ale dispozitiei. Multe femei au probleme emotionale legate de multele simptome ale sindromului cum ar fi excesul de par, obezitatea si infertilitatea.
Simptome tardive
Simptomele care se pot dezvolta gradual includ:
- durere in partea de jos a abdomenului si in pelvis (durere pelviana cronica)
- crestere ponderala sau obezitate in partea superioara a corpului (mai mult tesut adipos pe abdomen decat pe solduri). Aceasta este cunoscuta ca obezitate de tip android si este legata de cresterea nivelelor de hormoni masculini (testosteron)
-infertilitate
- simptome de rezistenta la insulina, care creste riscul de dezvoltare a diabetului la femeile cu sindromul ovarului polichistic. Aproximativ 30% din femeile cu acest sindrom au functionare precara a glucozei, iar intre 7% si 10% au diabet zaharat de tip 2. Unele simptome sunt legate de rezistenta la insulina cum ar pliuri ale pielii si pete negricioase pe piele (acantosis nigricans) si cresterea in greutate in partea superioara a corpului
- tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala)
- caderea parului de tip masculin si subtierea firului de par (alopecie).
Mai multe aici
Cum da doctorul ginecolog diagnosticul?
O ecografie abdominala,sau si mai bine o ecografie transvaginala transmit informatiile suficiente pentru a diagnostica aceste boli.De asemenea se pot efectua investigatii paraclinice :determinarea nivelului hormonal de testosteron, LH si FSH, biopsia de endometru
pentru supravegherea hiperestrogenismului, laparoscopia, determinarile sangvine ale colesterolului (hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, LDL crescut, HDL scazut)

duminică, 7 noiembrie 2010

La ginecolog VI





















Ce este cervixul sau colul uterin?
Partea de jos a uterului - varful "parei" - este denumita stiintific colul uterin (insemnand, in traducere, "gatul uterului"). Colul uterin este ca un butoias, ca un "dop" fibros, dur, ce protejeaza intrarea in uter. Este poarta, "filtrul" care opreste microbii sa ascensioneze; datorita existentei sale, interiorul cavitatii uterine este steril si prietenos, capabil sa gazduiasca o viitoare sarcina la adapost de agresiunea bacteriilor.
Totodata insa, colul uterin asigura si comunicarea cu exteriorul. Cavitatea uterina despre care vorbeam mai sus se continua la nivelul colului cu un canal foarte subtire, lung de cativa centimetri, care este practic singura legatura dintre cavitatea uterului si vagin; prin el urca spermatozoizii depusi in vagin in timpul contactului sexual si este evacuat sangele menstrual. Totodata, acest canal trebuie sa se dilate de la cativa milimetri, cat are in mod normal, pana la 10 cm in timpul nasterii pentru a permite trecerea copilului, lucru dificil de realizat datorita constitutiei fibroase a colului; acest fenomen are loc la inceputul travaliului si se numeste "dilatare" si de obicei este cea mai lunga etapa din timpul nasterii.
Colul uterin poate fi palpat foarte usor de orice femeie prin introducerea a unu-doua degete adanc in vagin. El se simte in fundul vaginului si are o consistenta asemanatoare cu cea a cartilagiului varfului nasului. In mijlocul sau se poate palpa un sant transversal, lat de 4-6 mm la femeile care nu au nascut, sau mai mare la femeile care au nascut. Este vorba despre orificiul extern al canalului ce comunica cu interiorul uterului.
Colul reprezinta asadar un "dop" pus in fundul vaginului. De multe ori femeilor le este teama sa isi exploreze cavitatea vaginala (prin introducerea a unu-doua degete in interior) sau chiar sa aiba contacte sexuale, deoarece cred ca in acest fel ar putea produce leziuni uterine - lucru total neadevarat. Datorita existentei colului, vaginul poate fi considerat o cavitate separata de cea a uterului, ca un fel de "fund de sac". Nici un fel de obiect solid (tampoane, resturi de prezervative, etc) nu poate trece din vagin inspre uter, deoarece canalul colului este extrem de stramt. In cazul in care un obiect strain ajunge accidental inauntrul vaginului, nu trebuie sa ne temem sa il extragem, pentru ca nimic rau nu se poate intampla. Invers, nici obiectele mai mari aflate in uter nu pot ajunge la nivelul vaginului - de exemplu steriletul introdus in uter nu poate fi "simtit" de catre barbat in timpul contactului sexual.
Boli ale colului uterin:
1)Cancerul de col uterin (CCU) este o boala cronica grava, de mare importanta medico-sociala, cu evolutie foarte severa, mai ales cand este depistata in stadii avansate.CCU este o afectiune maligna a celulelor ce captusesc suprafata colului. Colul este partea inferioara de deschidere, ingusta a uterului. Se deschide in vagin si face conexiunea intre uter si vagin.
Simptome
Cancerele precoce sunt adeseori asimptomatice, dar pot determina sangerari sau secretii neobisnuite (scurgeri). Ulterior, apar simptome precum durerea pelvina, durerea de spate si tumefierea (umflarea) membrelor inferioare.
Pentru depistarea din timp a acestei crunte maladii,care are ca si complicatie majora infertilitatea si respectiv decesul pacientei,recomand anual un test Babes Papanicolau despre care poti citi mai multe aici, sau pe pagina aceasta.
2)Polipi cervicali sunt niste excrescente (tumorete) mici, moi, rosii, ca niste "degete" localizate la nivelul canalului dintre uter si vagin, numit canal cervical.
Simptome: sangerari anormale care apare intre menstruatii, dupa menopauza, dupa contact sexual sau dupa dus.Rar polipii se pot infecta determinand secretii vaginale anormale.Cei mai multi polipi sunt benigni si se pot extirpa,fara vreo complicatie ulterioara.Mai multe despre polipi aici.
3)Chisturile Naboth sunt niste formatiuni benigne ale colului uterin care nu antreneaza nici o durere si nu necesita nici un tratament.Asadar sunt inofensivi,dar daca apare o secretie vaginala anormala,acestia pot fi cauterizati.
4)Ectropionul cervical Este adesea numit si eroziune cervicala, un termen cu rasunet alarmant pentru un fenomen normal. Leziunea apare ca un inel de culoare rosie in jurul orificiului, datorita faptului ca epiteliul endocervical si-a extins teritoriul peste epiteliul cin al ectocervixului. Ectropionul se extinde temporar sub influenta hormonala in timpul pubertatii, sub actiunea pilulelor contracepti sau pe parcursul sarcinii. Cum epiteliul columnar este moale si de tip glandular, ectropionul este predispus la sangerare, la productia de mucus in exces si la infectie. Tratament: cauterizarea reprezinta metoda cea mai connabila, utilizata cand exista o injurie importanta; in caz contrar, nu necesita tratament.
5)Cervicita poate fi foliculara sau mucopurulenta, cu prezenta secretiei.Cauze: Chlamydia (mai mult de 50%), gonococul, herpes (cauta culele). Cervicita cronica este de obicei o infectie combinata si poate raspunde la aplicarea unei creme antibacteriene. Cervicita poate masca un proces malignpe un frotiu cervical.
Descrierea imaginilor:
1)Polipi cervicali;
2)Imaginea reala a colului uterin evidentiat cu ajutorul speculului vaginal de catre medic;
3)Eroziune cervicala specifica ectropionului cervical;
4)Chisturile lui Naboth;
5)Aspectul colului normal si in diferite stadii de cancer;
6)Pozitionarea anatomica in sectiune sagitala.

marți, 2 noiembrie 2010

La ginecolog V

La ginecolog,sau intr-o institutie spitalizata cum este maternitatea,se fac si interventii mai invazive,care au fie scop diagnostic,fie scop curativ.Ceea ce urmeaza a fi descris sunt tehnici efectuate in complicatiile bolilor ginecologice,atunci cand de fapt,nu s-a vizitat medicul in scop profilactic.Este de mentionat,ca pe langa vizita obligatorie anuala,cand se efectueaza o examinare de rutina,pacienta trebuie sa mearga la medic ori de cate ori apare ceva ce nu pare in regula.Orice secretie vaginala diferita la aspect,miros,culoare,consistenta, sau orice metroragie trebuie imediat anuntate medicului ginecolog.
1)COLPOSCOPIA SI BIOPSIA MUCOASEI CERVICALE
Colposcopia reprezinta o examen complementar (investigatie imagistica suplimentara) a vulvei, vaginului si colului uterin care permite, pe langa vizualizarea acestora, prelevarea de tesut biopsic in cazul in care sunt identificate leziuni ale epiteliului colului uterin sau ale endocolului. Mostrele de tesut vor fi examinate cu ajutorul unui microscop. Colposcopia este indicata in cazul in care frotiul citovaginal (testulPapanicolau, testul PAP, examen citologic vaginal) indica prezenta unor leziuni ce necesita investigatii suplimentare sau rezultatele testului PAP sunt incerte. Colposcopul este un dispozitiv optic alcatuit dintr-o sursa de lumina si o lupa care mareste de 2-60 de ori, ce permite identificarea leziunilor ce nu pot fi vizibille cu ochiul liber. Colposcopul prezinta atasata o camera cu ajutorul careia sunt inregistrare imagini ale vaginului si colului. Colposcopia poate fi efectuata intr-un simplu cabinet medical. Colposcopia se efectueaza pe masa ginecologica, in pozitie ginecologica, cu fesele cat mai la marginea mesei, cu picioarele departate si sprijinite pe suportii laterali. Ginecologul va incepe cu examinarea vulvei, va observa aspectul general, daca nu exista vreo iritatie sau semnele vreunei infectii. Apoi, va folosi o valva speciala (speculum), care este un instrument din metal sau plastic sterilizat, pe care il va introduce in vagin. Acest instrument ajuta la deschiderea peretilor vaginali si ii permite medicului examinarea colului uterin. Intr-o prima etapa (colposcopia directa simpla) colposcopul este pozitionat la intrarea in vagin si este examinata, fara pregatire prealabila, ci doar uscat, suprafata mucoasei vaginale si a colului uterin. In al doilea timp, examinarea se va face dupa badijonarea cu acid acetic 3%, iar ultima etapa (testul Lahm-Schille) consta in examinarea dupa badijonarea colului si vaginului cu solutie Lugol, cu ajutorul unui tampon mare de vata bine imbibat cu aceasta solutie. Se pot face fotografii si filme video in timpul examinarii.Aceasta procedura este foarte simpla, dureaza sub un minut si poate declansa o mica durere sub forma de crampe in momentul prelevarii de tesut. Mai multe pe: http://www.studentie.ro/campus/COLPOSCOPIA_SI_BIOPSIA_CERVICALA/c-729-a-20488
2)CHIURETAJUL
Dilatatia si chiuretajul reprezinta o procedura ginecologica in care cervixul este dilatat iar endometrul este desprins prin radere, de un instrument metalic, chiureta.
Chiuretajul nu este util numai in realizarea avortului ci si pentru:
- evacuarea produselor de conceptie care pot ramane intrauterin dupa un avort spontan
- diagnosticarea sangerarilor vaginale anormale, pentru a exclude o conditie patologica a cavitatii uterine.
Procedura se efectueaza sub anestezie generala sau epidurala si dureaza 15-20 de minute.
Mai intai este dilatat cervixul prin dilatatoare metalice, este inserata chiureta, iar endometrul ce acopera uterul la interior si contine produsul de conceptie este efectiv ras, desprins de pe peretii uterini.
O alta optiune este folosirea inaintea chiuretajului propriu-zis a laminariei - o bandeleta dintr-o specie de alga marina, care introdusa in cervix, se umfla, absorbind apa din tesuturi si dilata usor cervixul, se mentine pentru 6-12 ore. Este urmata apoi de chiuretaj manual. Metoda este mai putin traumatica.
Pregatirea pentru aceasta interventie cuprinde:
- evitarea consumului cu cateva zile inainte, a aspirinei - deoarece creste riscul de sangerare, a laxativelor, alcoolului si tigarilor
- nu se consuma lichide si alimente cu 12 ore inainte, daca se practica anestezie generala si 8 ore, pentru cea epidurala.
- efectuarea testelor de rutina, de sange, urina.
Dupa chiuretaj:
- crampele, asemanatoare celor menstruale, sunt cele mai frecvente imediat dupa interventie; majoritatea tin mai putin de o ora, unele femei putin experimenta crampe abdominale pana la o zi
- sangerari vaginale usoare cateva zile dupa procedura
- dupa anestezia generala este necesara o perioada de repaus la pat de 24 de ore
- pentru ameliorarea durerilor abdominale se foloseste: naproxen sau ibuprofen.
Riscurile chiuretajului cuprind:
- hemoragia severa, este rara dar poate apare daca chiureta lezeaza peretele muscular al uterului sau este taiat un fibrom nedetectat anterior
- infectia este posibila odata ce sunt introduse instumente straine in uter; majoritatea se trateaza rapid cu antibiotice
- perforarea uterului este o complicatie rara, mai frecventa la femeile cu infectie uterina in momentul procedurii, la femeile in postmenopauza precoce si daca procedura este efectuata pentru un avort spontan
- sindromul Asherman - este o complicatie rara si implica formarea de tesut cicatricial intrauterin cauzat de raderea agresiva sau reactia anormala a organismului; tesutul poate umple complet uterul, determinind stoparea scurgeriilor menstruale si infertilitatea
- riscurile anesteziei - este preferata anestezia epidurala celei generale; reactiile alergice aparute pot fi tratate cu epinefrina intravenoasa sau difenhidramina intramusculara; complicatiile severe sunt datorate dozelor grescute de anestetic: convulsii si stop cardio-pulmonar.
Cand este bine sa apelam la medic dupa un chiuretaj:
- daca se instaleaza febra, mai mare de 40 grade Celsius
- daca prezentati durere severa, continua sau crampe care nu cedeaza la administrarea de ibuprofen sau naproxen
- daca sangerarea vaginala este voluminoasa sau dureaza peste 6 ore
- daca scurgerile vaginale sunt urat mirositoare.
Ingrijirea personala dupa chiuretaj:
- evitati contactele sexuale pentru 2 saptamani dupa interventie, cervixul dilatat necesita timp pentru a reveni la forma initiala; in aceasta perioada bacteriile pot patrunde mult mai usor si cauza infectii
- folositi numai absorbante sanitare pentru singerarile, si nu tampoane, pentru urmatoarele 2 saptamani
- prezentativa la medic pentru vizita a doua, pentru verificarea eventualelor complicatii aparute.
Avantajele chiuretajului cuprind:
- este mai eficient decit cel medicamentos, 99%
- efectuat intr-o perioada scurta de timp 15 - 20 de minute
- perioada de sangerare mai scurta
- fara expunera la efectele teratogene si cancerigene ale medicamentelor folosite in cel medicamentos
- poate fi efectuat mai tarziu in evolutia sarcinii
- vizite la medic mai putine.
Avortul in primul trimestru, medicamentos sau chirurgical este foarte bine tolerat de corpul uman, are putine efecte asupra fertilitatii si nu sunt asociate cu afectari emotionale pe termen lung. Avortul in trimestrul al doilea, prezinta un risc crescut de mortalitate si morbiditate, odata cu inaintarea in evolutie a sarcinii.
S-a raportat o crestere a pierderilor de sarcina, la femeile care au suferit anterior un chiuretaj, datorita largirii cervixului. http://www.romedic.ro/