joi, 5 noiembrie 2009

BTS

Pentru ca era o optiune de a-mi mai umple pagina de blog,am apelat la rubrica sondaj.M-am gandit cu mult interes la tema acestui sondaj,iar pentru ca proiectul meu de licenta vreau sa se numeasca scurt "BTS",am decis sa "strag material"ca sa zic asa,printr-o forma neoficiala...intrebandu-va pe voi...
Concluzia de pana acum,desi este pueril sa vorbesc despre ceva formal,este ca persoanele de pana acum ori au bifat la intamplare,ori mintind (desi este sub forma de anonimat)...ori efectiv fiind in nestiinta de cauza...
De ce zic asta?In momentul acesta sunt 22 de persoane care au votat (100%),din care 3 (13,63%) au raspuns cu DA (printre care eram si eu),12 persoane (54%) au raspuns cu NU, nimeni nu a fost incert,dar 7 persoane au raspuns ca NU CUNOSC TERMENUL (31,81%), procent apropiat cu cel din a doua categorie.Exista posibilitatea ca cei care au bifat ultima varianta sa fi reactionat,nu neaparat in nestiinta de cauza,ci din plictis...
EU AM AVUT BOALA CU TRANSMITERE SEXUALA (BTS)!!!
Acest lucru nu este o rusine....Este bine de stiut ca toate femeile,cel putin o data in viata au un BTS.Frecventa lor este insa mai mare la adolescenta si in prima tinerete,din cauza schimbarii partenerului sexual...
A nu se intelege prin BTS SIDA neaparat...SIDA este BTS incurabila(inca)...si din aceasta cauza naste in mintea si sufletul oamenilor frica,groaza,care sunt sentimente nu neaparat in ceea ce priveste boala in sine,ci mai ales in ceea ce priveste fenomenul de moarte.Tocmai de aceea,multi adolescenti in special,indoctrinati de oarecare persoane inculte,ii indobitoceste si le formeaza in cap ideea de a respinge insasi termenul de SIDA,dar si bolnavul infectat cu HIV,considerandu-l pe acesta din urma cel vinovat pentru...moarte...un criminal...Este trista aceasta abordare...E greu intr-adevar sa accepti oamenii cu dizabilitati,dar nimeni nu se intreaba ce ar face si cum s-ar simti daca ar fi,pentru o zi,in locul bolnavului...Poate voi dezvolta acest subiect in alta postare...
Si acum despre BTS la modul general caci eu le-am descris in primele postari...

Cine este predispus la BTS-uri ?
86% dintre persoanele care dobândesc BTS-uri au între 15-25 ani. La orice vârsta, riscul de a contracta o BTS este mai mare pentru femeile cu mai multi parteneri sexuali, care au mai avut BTS-uri, au folosit droguri si, de asemenea, pentru femeile ai caror parteneri au avut contacte sexuale neprotejate cu altcineva în ultimele 3 luni. Riscul de BTS este mai mic în cazul lesbienelor. Predispusi BTS-urilor sunt tinerii, saracii si cei care traiesc la oras, desi nimeni nu este imun. Multe femei au mai multe BTS-uri în acelasi timp, si, spre deosebire de alte boli, BTS-urile pot reaparea des în viata unei persoane. Sa fi avut o BTS în trecut nu constituie o garantie de a nu o redobândi.
Care sunt simptomele ?
Unele BTS-uri nu au simptome mai severe decât mici iritatii sau disconforturi, iar deseori femeile nu prezinta simptome deloc. Deci, daca nu se testeaza regulat, ele sunt supuse riscului de complicatii de la infertilitate, boli pelvio-inflamatorii, dureri abdominale, pâna la cancer cervical. BTS-uri ca gonoreeea, sifilis si SIDA pot dauna organelor nereproducatoare, incluzând ochii, inima si creierul. Deoarece ele apar la femeile care sunt la începutul perioadei reproductive, femeile sub 25 de ani care avut minim un contact serios ar trebui sa se gândeasca la a se testa, chiar daca nu au simptome.
Cum se trateaza BTS-urile ?
Cu câteva exceptii considerabile (SIDA, hepatita B si herpesul), BTS-urile sunt tratabile cu antibiotice. Nu exista înca nici un remediu pentru hepatita B, herpes sau SIDA, care sunt cauzate de virusi ce pot ramâne în stare latenta în corp ani întregi. Exista însa medicamnte care pot atenua simptomele, iar în cazul SIDA exista tratamente care pot încetini boala.
Cum sa previi BTS-urile ?
Chiar daca se fac teste regulat, acestea nu constituie un panaceu. Din cauza rusinii, multa lume evita sa efectueze controale pâna când nu le apar simptome grave si, deseori, ireversibile. Cel mai eficace mijloc de a evita nefastele consecinte ale BTS-urilor este sa nu le dobândesti. Practicarea sexului protejat (folosirea prezervativului si a spermicidelor)—desi nu constituie o garantie—reduce considerabil riscurile. Femeia careia îi este pus un diagnostic de BTS, ar trebui sa-i informeze cât mai repede pe toti partenerii recenti, astfel încât acestia sa mearga la control si sa se trateze înainte sa raspândeasca virusul.
Riscul de B.T.S. în continua crestere
Desi frecventa BTS-urilor a crescut dramatic în ultima vreme, multe femei nu cred ca ele personal sunt predispuse riscului. Mai putin de 1/3 din femeile active sexual folosesc prezervativul pentru a se proteja împotriva BTS-urilor. Nu numai ca femeile sunt predispuse BTS-urilor, riscul este chiar mai mare decât la barbati. Mediul cald si umad al vaginului este propuice dezvoltarii organiselor ce produc aceste boli. Acestea pot exista în sperma care întra în vagin în timpul actului sexual. Într-un singur act neprotejat cu un partener infesta, femeia este supusa unui risc de doua ori mai mare de a contracta o boala ca chlamydia sau gonoreea, decât barbatul. Poate fi, de asemenea, mai usor pentru o femeie sa contacteze HIV, virusul care cauzeaza SIDA, de la un barbat, decât viceversa, deoarece tesutul delicat al vaginului este mai predispus decât penisul la mici picaturi prin care virusul poate intra în sânge.
La femei, simptomele de BTS, deseori, nu sunt observabile, deoarece apar în vagin. Din acest motiv, BTS-urile pot fi greu de diagnosticat la femei. Câteodata o femeie poate fi infectata cu o BTS, mai multe luni sau ani înainte ca ea sau doctorul ei sa o descopere. Pâna atunci infectia poate sa se fi întins prin uter în trompele uterine, cauzând boala pelvio-inflamatorie. BPI este extrem de serioasa, putând produce raniri ale trompelor uterine care le pot bloca, ducând la sarcina ectopica, infertilitate sau durere pelviana persistenta.
Pe lânga pericolele aduse propriei sanatati, o femeie însarcinata poate transmite o BTS fetusului, în timpul sarcinii sau nasterii. Unele BTS-uri pot duce la pierderea sarcinii sau la o nastere prematura. Virusii pot determina aparitia SIDA, a hepatitei, care sunt prezente în fluidele din corpul unei femei infectate si pot fi transmise în timpul alaptatului. Copiii nascuti de femei ce au hepatita B au un risc crescut de ciroza si cancer la ficat. Majoritatea copiilor infectati cu HIV mor la vârsta de 8 ani. Un copil nascut de o femeie cu gonoree sau sifilis poate avea o greutate scazuta la nastere, probleme respiratorii sau defecte severe de nastere cum ar fi orbirea si retardarea mintala.
Unele BTS-uri cum ar fi chlamydia, gonoreea sau sifilisul sunt datorate unor bacterii si, deci, pot fi tratate cu antibiotice. Altele cumar fi herpesul sunt cauzate de virusi si pot fi tratate dar nu pot fi complet vindecate. SIDA este incurabila si fatala.
Prevenirea B.T.S.
Singura cale sigura de a te proteja de BTS este abstinenta incluzând sexul vaginal, anal sau oral, în timpul carora se pot transmite infectii. Dupa abstinenta, cea mai buna metoda de preventie împotriva BTS-urilor este folosirea corecta a prezervativului.
Cele mai populare forme de contraceptie—sterilizarea chirurgicala si pilulele contraceptive—nu ofera protectie împotriva BTS-urilor, deoarece nu ofera o bariera între organismul infectat si celalalt. Cu toate acestea, pilulele contraceptive si sterilizarea protejeaza împotriva aparitiei bolii pelvio-inflamatorii.
Trebuie folosit un prezervativ de fiecaredata când faceti sex, deoarece o singura data este de ajuns pentru transmiterea unei boli. Daca nu aveti o relatie stabila, reciproc monogama, nu este nici o cale sigura de a sti daca partenerul are o BTS sau nu. Puteti întreba, dar partenerul poate avea o infectie si sa nu stie sau sa nu va spuna adevarul. El ar fi putut sa contracte infectia înainte ca relatia voastra sa înceapa.
Ar trebui sa va uitati la zona genitala a partenerului, cautând rani sau scurgeri, dar aceasta nu este o asigurare ca persoana nu are o BTS.
Majoritatea BTS-urilor sunt cauzate de bacterii sau de virusi—microorganisme ce intra în corp prin tesutul cald si umed din vagin, gura sau anus. Daca partenerul are mai multe BTS-uri, poti contracta una sau mai multe dintre ele în timpul unui singur act sexual. Spre exemplu, gonoreea si chlamydia sunt transmise împreuna, de regula. Este putin probabil sa iei o BTS de la un colac de toaleta, o clanta sau alte obiecte, deoarece microorganismele nu piot trai mult pe aceste suprafete.
Prevenirea este cea mai buna aparare împotriva BTS- urilor. Daca, însa, ati contractat o BTS, raportati imediat doctorului simptomele pentru a va asigura tratamentul prompt si pentru a preveni infectarea altcuiva.
Testarea
Deoarece simptomele BTS-urilor nu sunt mereu observabile, este important sa va faceti examene ginecologice din timp. Ar trebui sa faceti examene mai frecvent, daca aveti mai mult de un partener sexual sau daca doar l-ati schimbat. În timpul unui examen normal spuneti-i doctorului pentru a verifica semne ale unei BTS. Daca sunteti mai tânara de 25 de ani, doctorul ar putea recomanda niste teste de chlamydia si gonoree care sunt foarte obisnuite si care nu prezinta simptome la femei. Anuntati imediat simptome neobisnuite pe care le-ati observat, incluzând rani în zona genitala, scurgeri, mirosuri, umflaturi si înrosiri neobisnuite în zona genitala. Durerea în timpul actului sexual poate indica o BTS.
Depinzând de simptomele tale doctoral va face teste pentru a identifica infectia respectiva. Spre exemplu, doctoral va lua mostre de celule din cervix pentru a le examina în laborator, cautând organisme care cauzeaza chlamydia sau gonoree. Este foarte importanta detectarea acestor boli înainte sa se extinda.
Tinerii si BTS-urile
Foarte multi dintre cei care au BTS-uri sunt tineri. Fetele active sexual între vârsta de 10-19 ani sunt cele la care se întâlneste cel mai des chlamydia si gonoreea. Tinerii sunt cei mai putin dispusi sa caute ajutor medical sau sa spuna partenerului ca au fost diagnosticati cu BTS. De aceea, multe femei care contracta BTS-uri au parte de efectele pe termen lung ale acestor boli. Daca esti un tânar activ sexual, controalele anuale sunt importante pentru a-ti proteja sanatatea. Adolescenta este momentul perfect în care sa-ti faci un obicei din a avea un control anual. Daca nu poti discuta cu parintii sau cu un doctor, discuta cu un adult în care ai încredere despre aspectele medicale.
Text de pe http://www.referat.ro/

4 comentarii:

  1. nu stiu daca sunt bine informata dar boli precum gonoreea, candidoza si probabil si altele nu se iau numai prin contact sexual atunci de ce ar mai fi BTS??? in cazul in care este si candidoza taie un NU si punel la DA :))) pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Candidoza "nu se ia" NUMAI prin contact sexual...Virgina fiind,daca iei antibiotice pe o perioada mai lunga de timp,flora existenta in mod fiziologic in vagin isi schimba caracteristicile,aparand astfel candidoza.
    Candidoza este o boala cu transmitere sexuala (BTS) data de o ciuperca numita Candida Albicans, prezenta la nivelul tegumentului. Infectia cu candidoza reprezinta cea mai freventa boala cu transmitere sexuala, prezenta in general la femei si mai rar la barbati.
    Candida Albicans este prezenta in mod normal in flora microbiana vaginala. Are potential patogen dar in mod normal, in cazul in care organismul este sanatos, nu cauzeaza nicio problema. In situatia in care echilibrul din organism este perturbat, microorganismele care tin "in frau" bacteriile cu potential patogen nu mai pot face fata. In aceasta situatie Candida Albicans devine patogena dand boala numita candidoza.
    Candidoza este cunoscuta ca fiind o boala cu transmitere sexuala. In realitate se poate transmite si in alte moduri: este suficient sa perturbi echilibrul organismului si nu neaparat sa contactezi infectia de la alte persoane.
    Cauze prin care flora microbiana poate fi perturbata:
    1.antibioticele - o administrare indelungata de antibiotice poate duce la un dezechilibru al florei microbiene.
    2.o igiena intima neadecvata - cu substante dure care pot modifica ph-ul vaginal
    3.modificari hormonale - datate sarcinii, menstruatiei, contraceptivelor samd
    4.haine stramte, lenjerie din materiale

    In ceea ce priveste faptul ca nu l-am scris la nu,ci la da...scuze...dar mai iau texte de pe google pe care nu apuc sa le citesc cu atentie...Imi pare rau si promit ca remediez greseala...Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. NU si DA era referitor la statistica ta ... adik am avut candidoza si am trecut ca nu am avut BTS pt k stiam k nu se ia numai prin contact sexual si nu l-am catalogat BTS. Acum sper ca ai inteles care era faza cu NU si DA. oricum ms pt exlicatie si spor la trb cu blogul ca e mishto...
    poopi :* si sa stii ca ma chinui sa il promovez cafaci o trb f buna

    RăspundețiȘtergere
  4. Aha...acum am inteles...ce sa-i faci...avand in vedere ca sunt blonda inteleg mai greu.Serios vorbind acuma iti multumesc pentru aprecieri si pentru dorinta de a ma ajuta...Pupici simpatici!

    RăspundețiȘtergere

comment