Relatiile interumane ne provoaca sa indeplinim niste roluri. Chiar daca mereu acelasi, fiecare din noi ne adaptam situatiilor si persoanelor cu care interrelationam, pastrand aceeasi personalitate, dar variind comportamentul. Acest lucru se cheama cenzurare si il aplicam de fiecare data cand aspectele etice si sociale ni le impun. Alegem sa fim de fiecare data la fel, desi suntem mereu altfel; incercam sa nu ne prefacem, desi niciodata nu ne exprimam asa cum de altfel simtim. Si oricum ar fi, in relatiile interumane vrem sa fim folositori...
La locul de munca ajut din altruism si compasiune, in relatia cu iubitul meu ajut din dragoste si respect iar in relatia cu prietena mea ajut din iubire, simpatie și respect. In toate situatiile cred ca sunt folositoare, stare care ma satisface din toate punctele de vedere. Dar ce se intampla cand din folositoare ajung sa fiu folosita?
Important este sa mentinem o anumita cenzura de care vorbeam mai sus, fata de toti cu care interrelationam. Trebuie sa nu incetam sa vrem sa fim folositori, cu gandul ca, poate la un moment dat vom fi folositi. Dar atunci cand simtim primele semne de ”a fi folosit” trebuie sa actionam. Cum? Comunicarea este cea mai buna abordare a situatiei. Comunicarea sincera, fara perdea, fara cenzura, cu acei care au ei un rol important in filmul propriei vieti. Cei care sunt doar trecatori, figuranti, aceia nu merita prea mari eforturi. Pentru cei importanti insa merita orice efort. Comunicarea poate sa aiba insa efecte nepreconizate si poate face sa...doara. Cu siguranta altruismul, compasiunea, dragostea, iubirea, respectul, simpatia sunt sentimente suficient de puternice care sa ne faca sa acceptam parerea celuilalt, indiferent daca, repet, aceasta doare, si sa o dezbatem pana la rezolvarea problemei. Aceasta abordare mi se pare cea mai sanatoasa si cu rezultate foarte bune.
Si totusi...ce fac eu cu ramasita sentimentului de nesiguranta care s-a nascut inlauntrul meu de atunci?Cum pot capata din nou incredere in acele persoane? Cum pot fi folositoare fara a mai simti vreodata ca sunt folosita?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
comment