Starea de sanatate a organelor mele genitale imi ofera o stare de bine…ma bucura intr-atat incat imi vine sa ma iau singura in brate…Trebuie investite bani si timp pentru asta ,dar parerea mea este ca merita…
La inceputul campaniei de vaccinare anti-HPV nu am fost de acord cu vaccinarea tinerelor minore, si credeam vaccinul un soi de ancheta epidemiologica, test de observare a reactiilor adverse in care cobaii urmau a fii tinerele fete. La sfarsitul anului trecut i-am sugerat surorii mele sa-l faca, anul acesta am decis sa-l fac si eu.
Multe mame nu sunt de acord cu vaccinul spunand ca fetele lor vor primi educatia necesara astfel incat sa stie cum sa se protejeze...Ok am spus unei colege cu doi copii, fete minore, femeie care sustinea aceasta idee...Fetele tale se vor proteja si vor folosi prezervativul!!!Bravo tie ca le inveti asa...asa ar trebui sa procedeze toti parintii...Dar daca sotul uneia din fete, primul si unicul barbat cu care a intretinut relatii sexuale, este purtator de tulpinile oncogene ale virusului, oare in aceasta situatie merita riscul sa nu faci vaccinul? Orice vaccin inclus in Porgramul National de Imunizare (PNI) este facut profilactic, chiar daca copilul nu va fii niciodata expus bolii...Inca din maternitate se impune efectuarea BCG-ului (vaccinul contra tuberculozei si a meningitei tuberculoase); vaccinul nu ofera protectie 100% si nu influenteaza transmiterea bacilului Koch in colectivitate...Nici o mama nu refuza efectuarea vaccinului, chiar daca tuberculoza se trateaza mai usor ca infectia cu HPV si mortalitatea este mai mica decat in cazul din urma. Un alt vaccin introdus in PNI este vaccinul impotriva hepatitei B, care se face tot in trei doze, in timpul liceului. De ce in cazul acestuia nu au fost la fel de multe controverse...?Intr-adevar hepatita B se poate transmite si pe alte cai decat cea sexuala, dar oare chiar are asta vreo importanta? Mamele sunt revoltate doar din cauza acestui considerent...Cum HPV-ul se transmite exclusiv pe cale sexuala, femeile cu fetite sunt absolut sigure pe educatia ce le-o ofera copiilor lor, uitand ca, la un moment dat fetitele lor...vor fii si ele femei.
Incidenta cancerului cervical si al mortilor cauzate de acesta a scazut semnificativ in tarile care au organizat programe de screening al cancerului cervical (testul Babes Papanicolau) si mai recent al aplicarii vaccinarii. Preventia primara recomanda folosirea vaccinului numai pentru preventia HPV, adica inaintea infectiei cu HPV si a modificarilor testului Papanicolau si nu pentru tratamentul infectiei existente.
Se folosesc doua tipuri de vaccin:
-vaccin tetravalent pentru tipurile 6, 11, 16, 18 administrate la 0, 2 si 6 luni;
-vaccin bivalent pentru tulpinile oncogene 16 si 18 cu administrare la 0, 1 si 6 luni.
In Romania teoretic campania de vaccinare s-a terminat, insa din fericire mai exista doze de vaccin. Maternitatea orasului precum si cabinetele de planning familial v-ar putea oferi mai multe informatii. Pentru efectuarea vaccinului este nevoie de un consult de specialitate la medicul ginecolog si efectuarea unui test Babes Papanicoulau. Dupa aflarea rezultatelor testului, cu trimiterea (recomandarea) de la medicul unde s-a facut consultul se poate face vaccinul oriunde unde este disponibil. Vaccinul se poate si cumpara din farmacii.
Eu azi am facut prima doza de vaccin. Mi s-a administrat Silgard, varianta tetravalenta a vaccinului. Intepatura nu a durut deloc, dar la introducerea substantei am simtit o arsura locala, care a disparut imediat dupa masarea locului. Nu am avut nici o alta reactie adversa.
Vaccinul poate fi folosit si barbatilor.
Mai multe informatii pe:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
comment