vineri, 17 iunie 2011

Reguli de respectat intr-o relatie

1. Alege-ti partenerul inteligent. Suntem atrasi de oamenii din numeroase motive: ne amintesc de cineva din trecutul nostru, ne rasfata cu cadouri si ne fac sa ne simtim importanti. Evalueaza un potential partener ca si cum ai evalua un prieten; analizeaza-i caracterul, personalitatea, valorile, inteligenta, raportul dintre fapte si vorbe, relatia lor cu cei din jur.

2. Cunoaste opiniile partenerului tau fata de relatii. Oamenii diferiti au pareri variate si opuse in legatura cu acest subiect. Nu vrei sa te indragostesti de cineva care se asteapta la lipsa de onestitate intr-o relatie; o vor crea acolo unde nu exista.

3. Nu confunda sexul cu dragostea. Mai ales la inceputul unei relatii, atractia si placerea sexuala sunt confundate cu iubirea.

4. Cunoasteti nevoile si sustine-le cu fermitate. O relatie nu implica un joc al ghicitului. Multi oameni, barbati si femei, se tem sa-si exprime nevoile la inceput si astfel le ascund. Ca urmare sunt dezamagiti ca nu li se ofera ce isi doresc si maniosi ca nu le-au fost indeplinite dorintele nerostite. Intimitatea nu poate aparea fara onestitate. Partenerul tau nu poate citi gandurile.

5. Considerati-va o echipa, ceea ce inseamna ca sunteti 2 indivizi unici, cu perspective si atuuri diferite. In diferente, consta valoarea unei relatii, conform parerii expertului in relatii Diane Sollee, director la Smart Marriages, ce reprezinta materializarea unui efort international de a invata cuplurile anumite abilitati necesare intr-o relatie.

6. Invata sa respecti si sa lucrezi cu aceste diferente; aceasta este cheia unei relatii. Neintelegerile nu distrug o relatie. Invinuirile fac acest lucru. Invata sa controlezi sentimentele negative inevitabile ca urmare a diferentele dintre 2 oameni. Evitarea conflictelor sau negarea acestora nu inseamna rezolvarea lor.

7. Daca nu intelegi sau nu agreezi o actiune a partenerului tau, intreaba de ce se poarta asa. Discuta si exploreaza, nu presupune.

8. Rezolva problemele pe masura ce acestea apar. Nu lasa ca resentimentele sa se dezvolte in interior. Majoritatea lucrurilor care merg rau intr-o relatie au drept cauze sentimente ranite, fapt ce-i determina pe parteneri sa construiasca atitudini defensive unul impotriva celuilalt si sa se instraieze sau sa devina dusmani.

9. Invata sa negociezi. Relatile moderne nu se mai bazeaza pe rolurile traditionale. Cuplurile isi creeaza propriile roluri, astfel incat fiecare actiune necesita negociere. Functioneaza cand binele invinge. Deoarece nevoile oamenilor se schimba de-a lungul timpului, la fel ca si exigentele vietii, relatiile reusite sunt supuse constant negocierii si renegocierii.

10. Asculta cu adevarat si in mod deschis grijile si nemultumirile partenerului tau. In majoritatea timpului simplul fapt ca cineva te asculta este de ajuns si ii face pe oameni mai dispusi sa se confeseze. Empatia este cruciala. Analizeaza lucrurile atat din perspective ta cat si din cea a partenerului .

11. Depune eforturi pentru a mentine o relatie apropiata. Aceasta nu apare de la sine, iar in absenta sa oamenii se indeparteaza si pot sa aiba aventuri. O relatie reusita nu este un scop final, ci un proces permanent, mentinut printr-o atentie constanta.

12. Priveste departe in viitor. O casnicie este un acord de a petrece viata impreuna. Comparati-va planurile regulat pentru a va asigura ca aveti idealuri comune. Reevaluati-va scopurile regulate.

13. Niciodata nu subestimati puterea unei infatisari ingrijite.

14. Sexul este bun. Conversatia in pat este buna. Sexul este usor, insa dezvoltarea intimitatii este dificila. Pentru aceasta este nevoie de onestitate, deschidere fata de partener si fata de confesiuni, marturisirea grijilor, a temerilor, a tristetilor precum si a sperantelor si viselor.

15. Niciodata nu va duceti la culcare furiosi. Incercati sa fiti tandri.

16. Cereti-va scuze mereu. Orice poate gresi. Incercarile de a diminua consecintele unei greseli sunt cruciale pentru fericirea maritala. Pot fi stangace sau amuzante, chiar si sarcastice, insa dorinta de a va impaca dupa o cearta este esentiala pentru o casnicie fericita.

17. Un nivel scazut de dependenta fata de partener este bun, insa o totala dependenta fata de acesta pentru rezolvarea tuturor nevoilor reprezinta o cale sigura spre o relatie nefericita pentru ambii parteneri. Toti suntem dependenti intr-o anumita masura de prieteni, mentori, soti - si barbatii sunt la fel de dependenti ca si femeile.

18. Mentineti respectul si incredere in sine. Este mai usor pentru cineva sa te placa si sa fie in preajma ta cand tu ai o parere buna despre tine. Cercetatirle au demonstrat ca multitudinea de rolurile pe care oamenii le indeplinesc favorizeaza cresterea increderii in sine. O activitate ce ofera satisfactie, fie ea voluntara sau platita, reprezinta de mult timp o modalitate de a-ti dezvolta si exersa increderea in fortele proprii.

19. Imbogatesti relatia cu subiecte de interes din exterior. Cu cat vei avea mai multe hobby-uri impartasite , cu atat mai plina de semnificatii va fi relatia ta. Este o viziune nerealista aceea conform careia o singura persoana iti poate satisface toate nevoile in viata.

20. Coopereaza. Imparte responsabilitatile. Relatiile functioneaza numai atunci cand sunt percepute asemenea unei comunicari bidirectionate, in care partenerii ofera si sunt rasplatiti.

21. Manisfesta o atitudine deschisa fata de evenimentele spontane.

22. Mentine-ti energia. Ramai sanatos.

23. Admite faptul ca toate relatiile au atat momente placute cat si dificile, si nu pot ramane tot timpul la un nivel inalt. Nici o relatie nu este perfecta mereu. Cooperarea in momentele dificile va intari relatia.

24. Constientizeaza o relatie nereusita analizandu-o asemenea unei reflectari a opiniilor tale despre tine. Nu fugii de o relatie nefericita; nu vei face decat sa repeti aceleasi greseli cu urmatorul partener. Foloseste-o asemenea unei oglinzi a propriei personalitati, pentru a intelege ce parte a acesteia este responsabila pentru o relatie nefericita. Schimba-te pe tine inainte de a schimba relatia.

25. Intelege ca dragostea nu este un bun de care sa profiti la intervale regulate. Sollee afirma ca aceasta cunoaste perioade de intensitate maxima dar si momente dificile in functie de comportamentul partenerilor. Daca descoperi noi mijloace de interactionare, sentimentele te vor coplesi din nou mai puternic ca in fazele de inceput.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment