vineri, 17 iunie 2011

Tulburari de ejaculare

I. Ce este ejacularea prematura?
Ejacularea prematura descrie situatia in care un barbat ejaculeaza prea devreme. Uneori acest lucru se intampla chiar inainte de aparitia oricarei stimulari directe. Numai gandul la o situatie stimulanta din punct de vedere sexual poate declansa ejacularea. Totusi, este mult mai obisnuit ca ejacularea sa apara ori in timpul, ori la scurt timp dupa penetrare.
Cat de des intalnita este ejacularea prematura?
Ejacularea prematura este una dintre cele mai raspandite probleme sexuale care afecteaza barbatii. Majoritatea barbatilor vor trece printr-o situatie de ejaculare prematura la un anumit moment in timp. Poate deveni o problema cand aceasta situatie se repeta in majoritatea situatiilor de natura sexuala. Studiile au aratat ca este ea este extrem de prevalenta in cadrul tuturor grupurilor socio-economice si mai mult de 40% dintre barbati sunt afectati.
La ce varsta apare ejacularea prematura?
Ejacularea prematura poate aparea la orice varsta si in orice circumstanta, dar este mai des intalnita la tineri. Aparitia ejacularii prematura este mai strans legata de noutatea experientei sexuale (partenera noua sau situatie diferita) decat de varsta barbatului.
Ce cauzeaza ejacularea prematura?
Exista unele situatii care pot interfera procesul ejaculator, ca de exemplu modificarile prostatei, arteroscleroza, diabetul si tulburarile neurologice. Dar majoritatea cazurilor sunt cauzate de nereusita de a controla reactia de ejaculare.
Primii pionieri ai studiilor de sexualitate credeau ca experientele sexuale timpurii erau foarte importante in conturarea unor viitoare obiceiuri de ejaculare. Ei credeau ca din cauza nervozitatii initiale si grabei, experientele sexuale timpurii vor 'programa' un tipar invatat de ejaculare rapida si in viitor (o forma de conditionare negativa). Locurile si circumstantele nepotrivite, de exemplu banchetele din spate ale masinilor, frica de a fi descoperiti de cineva si aventurile de o noapte, pot contribui la stabilirea unui tipar de ejaculare rapida.
Evenimentele psihosociale care pot contribui la ejacularea prematura includ:
- Boala partenerului
- Stresul ocupational/ stresul financiar/ serviciul in schimburi
- Problemele familiale/ rudele in varsta/ doliul/ copiii
- Vina/ orientarile sexuale
- Lipsa de experienta/ oportunitatea
- Conditiile de trai saracacioase/ supraaglomerarea
- Anxietatea legata de performanta/ teama de nereusita/ asteptarile
- Lipsa abilitatilor sexuale/ interpersonale
O cauza des intalnita a ejacularii premature este reprezentata de perturbarile aparute in relatia de cuplu. Unele dintre componentele stresului relational pot fi: existenta unor parteneri solicitanti din punct de vedere sexual, asteptarile nerealiste, nevoi si dorinte discrepante intr-o relatie, insatisfactia, lipsa de comunicare si de incredere, aventurile, partenere care au si ele o disfunctie sexuala, precum si impulsul presant de a-si satisface partenera. Remarcile depreciative la adresa partenerului tind sa inrautateasca lucrurile si pot genera un ciclu de esecuri si nelinisti (un cerc vicios ce se autointetine).
Cum pot depasi ejacularea prematura?
Multi barbati pot fi ajutati sa intarzie ejacularea, utilizand metode de auto-ajutor, dar unii pot avea nevoie de ajutorul unui personal specializat. Discuta intotdeauna problema mai intai cu partenera pentru a veni impreuna in terapie.
Forme de interventie: consiliere, terapie sistemica de cuplu, psihoterapie emotive-rationala, hipnoza si relaxare etc
II. Ejacularea intarziata
"Se pare ca imi ia mult timp sa ejaculez chiar daca sunt excitat. Ce se intampla cu mine, a cui este vina? “
Ejacularea este impiedicata iar barbatul are dificultati in atingerea orgasmului desi doreste acest lucru si primeste suficienta stimulare pentru ca acesta sa aiba loc.Cauzele pot fi fizice sau psihologice.
Cauzele fizice pot include diabet zaharat, boli de prostata, si terapie medicamentoasa, in special unele antidepresive sau betablocante.
Cauzele psihologice sunt cele mai probabile, daca nu esti afectat de nici una dintre bolile de mai sus. Cateodata barbatii se autoconditioneaza in mod subconstient sa reactioneze intr-un anume fel si ejacularea poate fi atinsa numai prin repetarea acestor circumstante. Uneori, ejacularea apare doar ca urmare a masturbarii. Se impune investigarea blocajului si rezolvarea “problemei”.
Forme de psihoterapie indicate: hipnoza, relaxare, terapie cognitive-comportamentala, meloterapie, psihanaliza etc.
III. Ejacularea retrograda
Am senzatia de ejaculare, dar nu pare sa existe nici un fel de fluid. De ce?
Ejacularea retrograda este termenul medical pentru afectiunea descrisa mai sus. Exista multe motive pentru care poti sa nu observi nici un fluid (fluid seminal) dupa orgasm. Daca se intampla acest lucru, probabil ai observat si ca, atunci cand urinezi prima data dupa actul sexual, urina pare tulbure.
Cauzele ejacularii retrograde
Aceasta se intampla deoarece lichidul seminal este eliminat din testicule, dar in loc sa fie propulsata de contractiile ritmice in afara uretrei ea circula in sens invers si intra in vezica urinara prin colul vezical. Cel mai raspandit motiv pentru aceasta este o interventie chirurgicala asupra prostatei sau a colului vezical. Multi barbati care au suferit o prostectomie au trecut prin aceasta experienta.
Exista si alte motive pentru aceasta si ele includ intreruperea transmiterii impulsurilor nervoase daca a existat o leziune a maduvei spinarii, diabetul zaharat, scleroza multipla si cateva medicamente prescrise, in special tabletele pentru controlul tensiunii. Senzatia de orgasm si ejacularea pot fi de asemenea reduse. Tratamentul pentru aceasta afectiune va fi luat in considerare doar daca fertilitatea reprezinta o problema.
Forme de interventie indicate: consiliere, psihoterapie prin hipnoza, terapie rational emotive, sistemica etc.
IV. Anejacularea
“Se pare ca nu pot sa mai ejaculez deloc. De ce?”
Anejacularea poate surveni ca urmare a unui traumatism al maduvei spinarii, a unei interventii chirurgicale majore asupra ganglionilor limfatici, a diabetului zaharat sau a sclerozei multiple. De asemenea, ea poate fi si rezultatul unei probleme de natura psihologica.
Cauza clasica a anejacularii este intreruperea raspunsului nervos care poate fi cauzata de traumatisme.
Tratamentul anejacularii este indicat numai pentru a restabili fertilitatea. Daca terapia medicamentoasa nu da rezultate, singurul mecanism pentru inducerea ejacularii poate fi realizat prin electroejaculare, utilizand o sonda rectala cu impulsuri electrice. Ejacularea poate aparea in pana la 75 % dintre pacientii care utilizeaza aceasta metoda. Stimularea prin vibratii a fost de asemenea utilizata cu succes pentru a induce ejacularea la pacientii cu leziuni ale maduvei spinarii.
Unii barbati sunt incapabili sa ejaculeze intravaginal indiferent de imprejurare si adesea unii considera dificila manifestarea oricarei forme de emotie. Tratamentul pentru acesti barbati va implica adesea psihoterapie. Scopul tratamentului este de a-i reinvata cum sa depaseasca comportamentul inhibitor care a fost invatat. Acest ajutor specializat poate sa nu fie disponibil prin NHS, dar medicul tau poate sa te puna in legatura cu una dintre organizatiile specializate care se ocupa de acest fel de probleme.
Forme de psihoterapie indicate: hipnoza, psihoterapie terapie rational-emotiva, terapie sistemica etc.

Un comentariu:

comment