1. Alege-ti partenerul inteligent. Suntem atrasi de oamenii din numeroase motive: ne amintesc de cineva din trecutul nostru, ne rasfata cu cadouri si ne fac sa ne simtim importanti. Evalueaza un potential partener ca si cum ai evalua un prieten; analizeaza-i caracterul, personalitatea, valorile, inteligenta, raportul dintre fapte si vorbe, relatia lor cu cei din jur.
2. Cunoaste opiniile partenerului tau fata de relatii. Oamenii diferiti au pareri variate si opuse in legatura cu acest subiect. Nu vrei sa te indragostesti de cineva care se asteapta la lipsa de onestitate intr-o relatie; o vor crea acolo unde nu exista.
3. Nu confunda sexul cu dragostea. Mai ales la inceputul unei relatii, atractia si placerea sexuala sunt confundate cu iubirea.
4. Cunoasteti nevoile si sustine-le cu fermitate. O relatie nu implica un joc al ghicitului. Multi oameni, barbati si femei, se tem sa-si exprime nevoile la inceput si astfel le ascund. Ca urmare sunt dezamagiti ca nu li se ofera ce isi doresc si maniosi ca nu le-au fost indeplinite dorintele nerostite. Intimitatea nu poate aparea fara onestitate. Partenerul tau nu poate citi gandurile.
5. Considerati-va o echipa, ceea ce inseamna ca sunteti 2 indivizi unici, cu perspective si atuuri diferite. In diferente, consta valoarea unei relatii, conform parerii expertului in relatii Diane Sollee, director la Smart Marriages, ce reprezinta materializarea unui efort international de a invata cuplurile anumite abilitati necesare intr-o relatie.
6. Invata sa respecti si sa lucrezi cu aceste diferente; aceasta este cheia unei relatii. Neintelegerile nu distrug o relatie. Invinuirile fac acest lucru. Invata sa controlezi sentimentele negative inevitabile ca urmare a diferentele dintre 2 oameni. Evitarea conflictelor sau negarea acestora nu inseamna rezolvarea lor.
7. Daca nu intelegi sau nu agreezi o actiune a partenerului tau, intreaba de ce se poarta asa. Discuta si exploreaza, nu presupune.
8. Rezolva problemele pe masura ce acestea apar. Nu lasa ca resentimentele sa se dezvolte in interior. Majoritatea lucrurilor care merg rau intr-o relatie au drept cauze sentimente ranite, fapt ce-i determina pe parteneri sa construiasca atitudini defensive unul impotriva celuilalt si sa se instraieze sau sa devina dusmani.
9. Invata sa negociezi. Relatile moderne nu se mai bazeaza pe rolurile traditionale. Cuplurile isi creeaza propriile roluri, astfel incat fiecare actiune necesita negociere. Functioneaza cand binele invinge. Deoarece nevoile oamenilor se schimba de-a lungul timpului, la fel ca si exigentele vietii, relatiile reusite sunt supuse constant negocierii si renegocierii.
10. Asculta cu adevarat si in mod deschis grijile si nemultumirile partenerului tau. In majoritatea timpului simplul fapt ca cineva te asculta este de ajuns si ii face pe oameni mai dispusi sa se confeseze. Empatia este cruciala. Analizeaza lucrurile atat din perspective ta cat si din cea a partenerului .
11. Depune eforturi pentru a mentine o relatie apropiata. Aceasta nu apare de la sine, iar in absenta sa oamenii se indeparteaza si pot sa aiba aventuri. O relatie reusita nu este un scop final, ci un proces permanent, mentinut printr-o atentie constanta.
12. Priveste departe in viitor. O casnicie este un acord de a petrece viata impreuna. Comparati-va planurile regulat pentru a va asigura ca aveti idealuri comune. Reevaluati-va scopurile regulate.
13. Niciodata nu subestimati puterea unei infatisari ingrijite.
14. Sexul este bun. Conversatia in pat este buna. Sexul este usor, insa dezvoltarea intimitatii este dificila. Pentru aceasta este nevoie de onestitate, deschidere fata de partener si fata de confesiuni, marturisirea grijilor, a temerilor, a tristetilor precum si a sperantelor si viselor.
15. Niciodata nu va duceti la culcare furiosi. Incercati sa fiti tandri.
16. Cereti-va scuze mereu. Orice poate gresi. Incercarile de a diminua consecintele unei greseli sunt cruciale pentru fericirea maritala. Pot fi stangace sau amuzante, chiar si sarcastice, insa dorinta de a va impaca dupa o cearta este esentiala pentru o casnicie fericita.
17. Un nivel scazut de dependenta fata de partener este bun, insa o totala dependenta fata de acesta pentru rezolvarea tuturor nevoilor reprezinta o cale sigura spre o relatie nefericita pentru ambii parteneri. Toti suntem dependenti intr-o anumita masura de prieteni, mentori, soti - si barbatii sunt la fel de dependenti ca si femeile.
18. Mentineti respectul si incredere in sine. Este mai usor pentru cineva sa te placa si sa fie in preajma ta cand tu ai o parere buna despre tine. Cercetatirle au demonstrat ca multitudinea de rolurile pe care oamenii le indeplinesc favorizeaza cresterea increderii in sine. O activitate ce ofera satisfactie, fie ea voluntara sau platita, reprezinta de mult timp o modalitate de a-ti dezvolta si exersa increderea in fortele proprii.
19. Imbogatesti relatia cu subiecte de interes din exterior. Cu cat vei avea mai multe hobby-uri impartasite , cu atat mai plina de semnificatii va fi relatia ta. Este o viziune nerealista aceea conform careia o singura persoana iti poate satisface toate nevoile in viata.
20. Coopereaza. Imparte responsabilitatile. Relatiile functioneaza numai atunci cand sunt percepute asemenea unei comunicari bidirectionate, in care partenerii ofera si sunt rasplatiti.
21. Manisfesta o atitudine deschisa fata de evenimentele spontane.
22. Mentine-ti energia. Ramai sanatos.
23. Admite faptul ca toate relatiile au atat momente placute cat si dificile, si nu pot ramane tot timpul la un nivel inalt. Nici o relatie nu este perfecta mereu. Cooperarea in momentele dificile va intari relatia.
24. Constientizeaza o relatie nereusita analizandu-o asemenea unei reflectari a opiniilor tale despre tine. Nu fugii de o relatie nefericita; nu vei face decat sa repeti aceleasi greseli cu urmatorul partener. Foloseste-o asemenea unei oglinzi a propriei personalitati, pentru a intelege ce parte a acesteia este responsabila pentru o relatie nefericita. Schimba-te pe tine inainte de a schimba relatia.
25. Intelege ca dragostea nu este un bun de care sa profiti la intervale regulate. Sollee afirma ca aceasta cunoaste perioade de intensitate maxima dar si momente dificile in functie de comportamentul partenerilor. Daca descoperi noi mijloace de interactionare, sentimentele te vor coplesi din nou mai puternic ca in fazele de inceput.
vineri, 17 iunie 2011
Tulburari de ejaculare
I. Ce este ejacularea prematura?
Ejacularea prematura descrie situatia in care un barbat ejaculeaza prea devreme. Uneori acest lucru se intampla chiar inainte de aparitia oricarei stimulari directe. Numai gandul la o situatie stimulanta din punct de vedere sexual poate declansa ejacularea. Totusi, este mult mai obisnuit ca ejacularea sa apara ori in timpul, ori la scurt timp dupa penetrare.
Cat de des intalnita este ejacularea prematura?
Ejacularea prematura este una dintre cele mai raspandite probleme sexuale care afecteaza barbatii. Majoritatea barbatilor vor trece printr-o situatie de ejaculare prematura la un anumit moment in timp. Poate deveni o problema cand aceasta situatie se repeta in majoritatea situatiilor de natura sexuala. Studiile au aratat ca este ea este extrem de prevalenta in cadrul tuturor grupurilor socio-economice si mai mult de 40% dintre barbati sunt afectati.
La ce varsta apare ejacularea prematura?
Ejacularea prematura poate aparea la orice varsta si in orice circumstanta, dar este mai des intalnita la tineri. Aparitia ejacularii prematura este mai strans legata de noutatea experientei sexuale (partenera noua sau situatie diferita) decat de varsta barbatului.
Ce cauzeaza ejacularea prematura?
Exista unele situatii care pot interfera procesul ejaculator, ca de exemplu modificarile prostatei, arteroscleroza, diabetul si tulburarile neurologice. Dar majoritatea cazurilor sunt cauzate de nereusita de a controla reactia de ejaculare.
Primii pionieri ai studiilor de sexualitate credeau ca experientele sexuale timpurii erau foarte importante in conturarea unor viitoare obiceiuri de ejaculare. Ei credeau ca din cauza nervozitatii initiale si grabei, experientele sexuale timpurii vor 'programa' un tipar invatat de ejaculare rapida si in viitor (o forma de conditionare negativa). Locurile si circumstantele nepotrivite, de exemplu banchetele din spate ale masinilor, frica de a fi descoperiti de cineva si aventurile de o noapte, pot contribui la stabilirea unui tipar de ejaculare rapida.
Evenimentele psihosociale care pot contribui la ejacularea prematura includ:
- Boala partenerului
- Stresul ocupational/ stresul financiar/ serviciul in schimburi
- Problemele familiale/ rudele in varsta/ doliul/ copiii
- Vina/ orientarile sexuale
- Lipsa de experienta/ oportunitatea
- Conditiile de trai saracacioase/ supraaglomerarea
- Anxietatea legata de performanta/ teama de nereusita/ asteptarile
- Lipsa abilitatilor sexuale/ interpersonale
O cauza des intalnita a ejacularii premature este reprezentata de perturbarile aparute in relatia de cuplu. Unele dintre componentele stresului relational pot fi: existenta unor parteneri solicitanti din punct de vedere sexual, asteptarile nerealiste, nevoi si dorinte discrepante intr-o relatie, insatisfactia, lipsa de comunicare si de incredere, aventurile, partenere care au si ele o disfunctie sexuala, precum si impulsul presant de a-si satisface partenera. Remarcile depreciative la adresa partenerului tind sa inrautateasca lucrurile si pot genera un ciclu de esecuri si nelinisti (un cerc vicios ce se autointetine).
Cum pot depasi ejacularea prematura?
Multi barbati pot fi ajutati sa intarzie ejacularea, utilizand metode de auto-ajutor, dar unii pot avea nevoie de ajutorul unui personal specializat. Discuta intotdeauna problema mai intai cu partenera pentru a veni impreuna in terapie.
Forme de interventie: consiliere, terapie sistemica de cuplu, psihoterapie emotive-rationala, hipnoza si relaxare etc
Ejacularea prematura descrie situatia in care un barbat ejaculeaza prea devreme. Uneori acest lucru se intampla chiar inainte de aparitia oricarei stimulari directe. Numai gandul la o situatie stimulanta din punct de vedere sexual poate declansa ejacularea. Totusi, este mult mai obisnuit ca ejacularea sa apara ori in timpul, ori la scurt timp dupa penetrare.
Cat de des intalnita este ejacularea prematura?
Ejacularea prematura este una dintre cele mai raspandite probleme sexuale care afecteaza barbatii. Majoritatea barbatilor vor trece printr-o situatie de ejaculare prematura la un anumit moment in timp. Poate deveni o problema cand aceasta situatie se repeta in majoritatea situatiilor de natura sexuala. Studiile au aratat ca este ea este extrem de prevalenta in cadrul tuturor grupurilor socio-economice si mai mult de 40% dintre barbati sunt afectati.
La ce varsta apare ejacularea prematura?
Ejacularea prematura poate aparea la orice varsta si in orice circumstanta, dar este mai des intalnita la tineri. Aparitia ejacularii prematura este mai strans legata de noutatea experientei sexuale (partenera noua sau situatie diferita) decat de varsta barbatului.
Ce cauzeaza ejacularea prematura?
Exista unele situatii care pot interfera procesul ejaculator, ca de exemplu modificarile prostatei, arteroscleroza, diabetul si tulburarile neurologice. Dar majoritatea cazurilor sunt cauzate de nereusita de a controla reactia de ejaculare.
Primii pionieri ai studiilor de sexualitate credeau ca experientele sexuale timpurii erau foarte importante in conturarea unor viitoare obiceiuri de ejaculare. Ei credeau ca din cauza nervozitatii initiale si grabei, experientele sexuale timpurii vor 'programa' un tipar invatat de ejaculare rapida si in viitor (o forma de conditionare negativa). Locurile si circumstantele nepotrivite, de exemplu banchetele din spate ale masinilor, frica de a fi descoperiti de cineva si aventurile de o noapte, pot contribui la stabilirea unui tipar de ejaculare rapida.
Evenimentele psihosociale care pot contribui la ejacularea prematura includ:
- Boala partenerului
- Stresul ocupational/ stresul financiar/ serviciul in schimburi
- Problemele familiale/ rudele in varsta/ doliul/ copiii
- Vina/ orientarile sexuale
- Lipsa de experienta/ oportunitatea
- Conditiile de trai saracacioase/ supraaglomerarea
- Anxietatea legata de performanta/ teama de nereusita/ asteptarile
- Lipsa abilitatilor sexuale/ interpersonale
O cauza des intalnita a ejacularii premature este reprezentata de perturbarile aparute in relatia de cuplu. Unele dintre componentele stresului relational pot fi: existenta unor parteneri solicitanti din punct de vedere sexual, asteptarile nerealiste, nevoi si dorinte discrepante intr-o relatie, insatisfactia, lipsa de comunicare si de incredere, aventurile, partenere care au si ele o disfunctie sexuala, precum si impulsul presant de a-si satisface partenera. Remarcile depreciative la adresa partenerului tind sa inrautateasca lucrurile si pot genera un ciclu de esecuri si nelinisti (un cerc vicios ce se autointetine).
Cum pot depasi ejacularea prematura?
Multi barbati pot fi ajutati sa intarzie ejacularea, utilizand metode de auto-ajutor, dar unii pot avea nevoie de ajutorul unui personal specializat. Discuta intotdeauna problema mai intai cu partenera pentru a veni impreuna in terapie.
Forme de interventie: consiliere, terapie sistemica de cuplu, psihoterapie emotive-rationala, hipnoza si relaxare etc
II. Ejacularea intarziata
"Se pare ca imi ia mult timp sa ejaculez chiar daca sunt excitat. Ce se intampla cu mine, a cui este vina? “
Ejacularea este impiedicata iar barbatul are dificultati in atingerea orgasmului desi doreste acest lucru si primeste suficienta stimulare pentru ca acesta sa aiba loc.Cauzele pot fi fizice sau psihologice.
Cauzele fizice pot include diabet zaharat, boli de prostata, si terapie medicamentoasa, in special unele antidepresive sau betablocante.
Cauzele psihologice sunt cele mai probabile, daca nu esti afectat de nici una dintre bolile de mai sus. Cateodata barbatii se autoconditioneaza in mod subconstient sa reactioneze intr-un anume fel si ejacularea poate fi atinsa numai prin repetarea acestor circumstante. Uneori, ejacularea apare doar ca urmare a masturbarii. Se impune investigarea blocajului si rezolvarea “problemei”.
Forme de psihoterapie indicate: hipnoza, relaxare, terapie cognitive-comportamentala, meloterapie, psihanaliza etc.
Ejacularea este impiedicata iar barbatul are dificultati in atingerea orgasmului desi doreste acest lucru si primeste suficienta stimulare pentru ca acesta sa aiba loc.Cauzele pot fi fizice sau psihologice.
Cauzele fizice pot include diabet zaharat, boli de prostata, si terapie medicamentoasa, in special unele antidepresive sau betablocante.
Cauzele psihologice sunt cele mai probabile, daca nu esti afectat de nici una dintre bolile de mai sus. Cateodata barbatii se autoconditioneaza in mod subconstient sa reactioneze intr-un anume fel si ejacularea poate fi atinsa numai prin repetarea acestor circumstante. Uneori, ejacularea apare doar ca urmare a masturbarii. Se impune investigarea blocajului si rezolvarea “problemei”.
Forme de psihoterapie indicate: hipnoza, relaxare, terapie cognitive-comportamentala, meloterapie, psihanaliza etc.
III. Ejacularea retrograda
Am senzatia de ejaculare, dar nu pare sa existe nici un fel de fluid. De ce?
Ejacularea retrograda este termenul medical pentru afectiunea descrisa mai sus. Exista multe motive pentru care poti sa nu observi nici un fluid (fluid seminal) dupa orgasm. Daca se intampla acest lucru, probabil ai observat si ca, atunci cand urinezi prima data dupa actul sexual, urina pare tulbure.
Cauzele ejacularii retrograde
Aceasta se intampla deoarece lichidul seminal este eliminat din testicule, dar in loc sa fie propulsata de contractiile ritmice in afara uretrei ea circula in sens invers si intra in vezica urinara prin colul vezical. Cel mai raspandit motiv pentru aceasta este o interventie chirurgicala asupra prostatei sau a colului vezical. Multi barbati care au suferit o prostectomie au trecut prin aceasta experienta.
Exista si alte motive pentru aceasta si ele includ intreruperea transmiterii impulsurilor nervoase daca a existat o leziune a maduvei spinarii, diabetul zaharat, scleroza multipla si cateva medicamente prescrise, in special tabletele pentru controlul tensiunii. Senzatia de orgasm si ejacularea pot fi de asemenea reduse. Tratamentul pentru aceasta afectiune va fi luat in considerare doar daca fertilitatea reprezinta o problema.
Forme de interventie indicate: consiliere, psihoterapie prin hipnoza, terapie rational emotive, sistemica etc.
Ejacularea retrograda este termenul medical pentru afectiunea descrisa mai sus. Exista multe motive pentru care poti sa nu observi nici un fluid (fluid seminal) dupa orgasm. Daca se intampla acest lucru, probabil ai observat si ca, atunci cand urinezi prima data dupa actul sexual, urina pare tulbure.
Cauzele ejacularii retrograde
Aceasta se intampla deoarece lichidul seminal este eliminat din testicule, dar in loc sa fie propulsata de contractiile ritmice in afara uretrei ea circula in sens invers si intra in vezica urinara prin colul vezical. Cel mai raspandit motiv pentru aceasta este o interventie chirurgicala asupra prostatei sau a colului vezical. Multi barbati care au suferit o prostectomie au trecut prin aceasta experienta.
Exista si alte motive pentru aceasta si ele includ intreruperea transmiterii impulsurilor nervoase daca a existat o leziune a maduvei spinarii, diabetul zaharat, scleroza multipla si cateva medicamente prescrise, in special tabletele pentru controlul tensiunii. Senzatia de orgasm si ejacularea pot fi de asemenea reduse. Tratamentul pentru aceasta afectiune va fi luat in considerare doar daca fertilitatea reprezinta o problema.
Forme de interventie indicate: consiliere, psihoterapie prin hipnoza, terapie rational emotive, sistemica etc.
IV. Anejacularea
“Se pare ca nu pot sa mai ejaculez deloc. De ce?”
Anejacularea poate surveni ca urmare a unui traumatism al maduvei spinarii, a unei interventii chirurgicale majore asupra ganglionilor limfatici, a diabetului zaharat sau a sclerozei multiple. De asemenea, ea poate fi si rezultatul unei probleme de natura psihologica.
Cauza clasica a anejacularii este intreruperea raspunsului nervos care poate fi cauzata de traumatisme.
Tratamentul anejacularii este indicat numai pentru a restabili fertilitatea. Daca terapia medicamentoasa nu da rezultate, singurul mecanism pentru inducerea ejacularii poate fi realizat prin electroejaculare, utilizand o sonda rectala cu impulsuri electrice. Ejacularea poate aparea in pana la 75 % dintre pacientii care utilizeaza aceasta metoda. Stimularea prin vibratii a fost de asemenea utilizata cu succes pentru a induce ejacularea la pacientii cu leziuni ale maduvei spinarii.
Unii barbati sunt incapabili sa ejaculeze intravaginal indiferent de imprejurare si adesea unii considera dificila manifestarea oricarei forme de emotie. Tratamentul pentru acesti barbati va implica adesea psihoterapie. Scopul tratamentului este de a-i reinvata cum sa depaseasca comportamentul inhibitor care a fost invatat. Acest ajutor specializat poate sa nu fie disponibil prin NHS, dar medicul tau poate sa te puna in legatura cu una dintre organizatiile specializate care se ocupa de acest fel de probleme.
Forme de psihoterapie indicate: hipnoza, psihoterapie terapie rational-emotiva, terapie sistemica etc.
Anejacularea poate surveni ca urmare a unui traumatism al maduvei spinarii, a unei interventii chirurgicale majore asupra ganglionilor limfatici, a diabetului zaharat sau a sclerozei multiple. De asemenea, ea poate fi si rezultatul unei probleme de natura psihologica.
Cauza clasica a anejacularii este intreruperea raspunsului nervos care poate fi cauzata de traumatisme.
Tratamentul anejacularii este indicat numai pentru a restabili fertilitatea. Daca terapia medicamentoasa nu da rezultate, singurul mecanism pentru inducerea ejacularii poate fi realizat prin electroejaculare, utilizand o sonda rectala cu impulsuri electrice. Ejacularea poate aparea in pana la 75 % dintre pacientii care utilizeaza aceasta metoda. Stimularea prin vibratii a fost de asemenea utilizata cu succes pentru a induce ejacularea la pacientii cu leziuni ale maduvei spinarii.
Unii barbati sunt incapabili sa ejaculeze intravaginal indiferent de imprejurare si adesea unii considera dificila manifestarea oricarei forme de emotie. Tratamentul pentru acesti barbati va implica adesea psihoterapie. Scopul tratamentului este de a-i reinvata cum sa depaseasca comportamentul inhibitor care a fost invatat. Acest ajutor specializat poate sa nu fie disponibil prin NHS, dar medicul tau poate sa te puna in legatura cu una dintre organizatiile specializate care se ocupa de acest fel de probleme.
Forme de psihoterapie indicate: hipnoza, psihoterapie terapie rational-emotiva, terapie sistemica etc.
joi, 2 iunie 2011
Vaccinarea HPV
Dragii mei, cei care imi cititi blogul, vreau sa-mi acceptati niste scuze. Nu am mai scris de mult...din pacate in luna mai nu am scris deloc. Nu vreau sa-mi gasesc motive dar efectiv nu am avut timp. Luna aceasta vreau sa recuperez, si cum am terminat cu capitolul conceptie-nastere-lauzie, pana imi va veni o noua idee de "serial" voi scrie fara a copia de nicaieri, asa cum va place, din propriile experiente si trairi.
Starea de sanatate a organelor mele genitale imi ofera o stare de bine…ma bucura intr-atat incat imi vine sa ma iau singura in brate…Trebuie investite bani si timp pentru asta ,dar parerea mea este ca merita…
La inceputul campaniei de vaccinare anti-HPV nu am fost de acord cu vaccinarea tinerelor minore, si credeam vaccinul un soi de ancheta epidemiologica, test de observare a reactiilor adverse in care cobaii urmau a fii tinerele fete. La sfarsitul anului trecut i-am sugerat surorii mele sa-l faca, anul acesta am decis sa-l fac si eu.
Multe mame nu sunt de acord cu vaccinul spunand ca fetele lor vor primi educatia necesara astfel incat sa stie cum sa se protejeze...Ok am spus unei colege cu doi copii, fete minore, femeie care sustinea aceasta idee...Fetele tale se vor proteja si vor folosi prezervativul!!!Bravo tie ca le inveti asa...asa ar trebui sa procedeze toti parintii...Dar daca sotul uneia din fete, primul si unicul barbat cu care a intretinut relatii sexuale, este purtator de tulpinile oncogene ale virusului, oare in aceasta situatie merita riscul sa nu faci vaccinul? Orice vaccin inclus in Porgramul National de Imunizare (PNI) este facut profilactic, chiar daca copilul nu va fii niciodata expus bolii...Inca din maternitate se impune efectuarea BCG-ului (vaccinul contra tuberculozei si a meningitei tuberculoase); vaccinul nu ofera protectie 100% si nu influenteaza transmiterea bacilului Koch in colectivitate...Nici o mama nu refuza efectuarea vaccinului, chiar daca tuberculoza se trateaza mai usor ca infectia cu HPV si mortalitatea este mai mica decat in cazul din urma. Un alt vaccin introdus in PNI este vaccinul impotriva hepatitei B, care se face tot in trei doze, in timpul liceului. De ce in cazul acestuia nu au fost la fel de multe controverse...?Intr-adevar hepatita B se poate transmite si pe alte cai decat cea sexuala, dar oare chiar are asta vreo importanta? Mamele sunt revoltate doar din cauza acestui considerent...Cum HPV-ul se transmite exclusiv pe cale sexuala, femeile cu fetite sunt absolut sigure pe educatia ce le-o ofera copiilor lor, uitand ca, la un moment dat fetitele lor...vor fii si ele femei.
Incidenta cancerului cervical si al mortilor cauzate de acesta a scazut semnificativ in tarile care au organizat programe de screening al cancerului cervical (testul Babes Papanicolau) si mai recent al aplicarii vaccinarii. Preventia primara recomanda folosirea vaccinului numai pentru preventia HPV, adica inaintea infectiei cu HPV si a modificarilor testului Papanicolau si nu pentru tratamentul infectiei existente.
Se folosesc doua tipuri de vaccin:
-vaccin tetravalent pentru tipurile 6, 11, 16, 18 administrate la 0, 2 si 6 luni;
-vaccin bivalent pentru tulpinile oncogene 16 si 18 cu administrare la 0, 1 si 6 luni.
In Romania teoretic campania de vaccinare s-a terminat, insa din fericire mai exista doze de vaccin. Maternitatea orasului precum si cabinetele de planning familial v-ar putea oferi mai multe informatii. Pentru efectuarea vaccinului este nevoie de un consult de specialitate la medicul ginecolog si efectuarea unui test Babes Papanicoulau. Dupa aflarea rezultatelor testului, cu trimiterea (recomandarea) de la medicul unde s-a facut consultul se poate face vaccinul oriunde unde este disponibil. Vaccinul se poate si cumpara din farmacii.
Eu azi am facut prima doza de vaccin. Mi s-a administrat Silgard, varianta tetravalenta a vaccinului. Intepatura nu a durut deloc, dar la introducerea substantei am simtit o arsura locala, care a disparut imediat dupa masarea locului. Nu am avut nici o alta reactie adversa.
Vaccinul poate fi folosit si barbatilor.
Mai multe informatii pe:
Abonați-vă la:
Postări (Atom)