Infectiile vaginale fac parte din istoricul bolilor genitale ale oricarei femei. O femeie sufera cel putin o data in viata de o infectie vaginala, iar aceste infectii apar din cauza unor ciuperci ce apar in vagin si in zona vaginala. Infectiile micotice apar de cele mai multe ori in randul femeilor de varsta fertila, insa pot sa apara si la varste mai inaintate.
In acest sens, este extrem de important ca o femeie sa stie cum sa previna aparitia unor astfel de infectii, cel mai des intalnita infectie fiind candidoza vaginala. Preventia este cea mai buna lupta cu dusmanii sanatatii tale, asadar este necesar sa te informezi cat mai bine cu privire la metodele de prevenire ale infectiilor vaginale !
Iata 10 sfaturi pe care trebuie neaparat sa le urmezi daca vrei sa te feresti de infectiile vaginale !
1. Foloseste lenjerie de bumbac si evita hainele stramte!
Bumbacul previne aparitia umezelii in zona genitala, pentru ca este materialul care permite cel mai bine aerisirea pielii si nu favorizeaza aparitia bacteriilor. De asemenea, hainele stramte cresc temperatura corpului si mentin umezeala, iar purtarea unui costum de baie ud pentru mai multe ore favorizeaza aparitia bacteriilor in zona genitala. Ar fi bine sa porti un protej-slip pe care sa il schimbi periodic si de asemenea, sa renunti la lenjeria intima noaptea.
2. Fii atenta cu tine dupa folosirea toaletei!
Dupa ce folosesti toaleta, sau cand te speli, sterge-ti zona genitala din fata inspre spate, pentru a nu aduce bacteriile din zona anala in zona vaginala.
3. Mentine o dieta echilibrata!
O alimentatie adecvata mentine numarul normal de microorganisme vaginale si starea de sanatate a organismului! Consumarea produselor lactate, ce contin Lactobacillus, sunt benefice pentru mentinerea florei normale vaginale, iar aceste produse lactate fac parte din asa-zisa alimentatie tipic feminina. In plus, dietele drastice scad simtitor imunitatea organismului!
4. Evita abuzul de antibiotice!
Medicamentele antibiotice cu spectru larg modifica flora vaginala, favorizand cresterea in exces a acesteia. Daca ai avut o infectie vaginala si acum urmezi un tratament cu antibiotice, trebuie sa asociezi tratamentului si o metoda de protectie impotriva infectiilor vaginale, alaturi de alimentatia care sa contina si produse lactate! Daca consumi macar un iaurt pe zi, totul va fi in regula!
5. Evita folosirea gelurilor si cremelor pentru igiena intima!
Evita sa folosesti produsele pentru igiena intima de genul spray-urilor, parfumurilor, cremelor si gelurilor! De asemenea, se recomanda evitarea hartiei igienice si absorbantelor parfumate!
Nu folosi astfel de produse, mai ales din auzite sau cumparate la intamplare! Cel mai bine este sa apelezi la sfatul medicului ginecolog pentru ca un astfel de produs, folosit gresit, sau fiind de proasta calitate, iti poate distruge echilibrul florei locale. De asemenea, nu este recomandat sa folosesti uleiuri pentru lubrifierea vaginului, pentru ca pot favoriza aparitia bacteriilor.
De foarte multe ori, aceste produse sunt responsabile pentru aparitia infectiilor vaginale.
6. Evita dusurile interne!
Dusurile interne pot si ele modifica flora vaginala. Si mai grav este faptul ca acest tip de dusuri pot raspandi infectia de la vagin spre uter si trompe uterine, determinand aparitia bolii inflamatorii pelvine, o boala cu simptome si consecinte destul de grave.Dusurile sau spalaturile vaginale nu sunt recomandare mai mult de o data pe saptamana! Chiar daca stii ca dupa fiecare act sexual trebuie sa speli zona genitala, afla ca nu este vorba despre o spalare in sine, interna, ci se o curatare externa a acestora! Flora vaginala, cu rol protector impotriva infectiilor, este foarte sensibila la factorii externi. Aceste dusuri interne nu fac altceva decat sa spele si flora, favorizand infectiile.
7. Foloseste tampoanele interne cat mai rar
Este de preferat sa folosesti absorbante in timpul menstruatiei. Tampoanele, fiind pozitionate in interiorul vaginului, favorizeaza aparitia infectiilor vaginale si pot chiar sa lase fibre in interiorul vaginului! O alternativa sanatoasa si moderna pentru tampoanele interne este cupa menstruala, o solutie eficienta, igienica si nou aparuta pe piata produselor de protectie si igiena intima feminina.
Tampoanele interne pot fi totusi folosite foarte rar, in situatii care nu permit un altfel de produs, de exemplu, atunci cand stai la plaja.
8. Nu intrerupe tratamentul, daca simptomele au disparut!
Daca vrei sa previi recidiva unei infectii vaginale, niciodata sa nu intrerupi un tratament medicamentos impotriva unei infectii vaginale, doar pentru ca te simti din nou bine. Chiar daca simptomele dispar dupa cateva zile de tratament, infectia inca exista, insa intr-o stare mult mai putin agresiva si poate reveni oricand, intr-o forma chiar mai grava!
Tocmai de aceea, trebuie sa urmezi tratamentul pana la capat, exact cum si cat ai fost sfatuita de medic, iar activitatea sexuala trebuie amanata pana la incheierea tratamentului!
9. Daca ai mancarimi, nu te scarpina!
De multe ori, anumite schimbari sau dezechilibre hormonale impun si modificari la nivelul secretiei vaginale. Uneori poti avea un prurit (mancarimi), insa niciodata nu trebuie sa te scarpini, pentru ca vei inrautati situatia! Consulta medicul ginecolog si apoi urmeaza tratamentul pe care ti l-a prescris.
10. Daca ai inceput un tratament, dar simptomele nu dispar, mergi de urgenta la medic!
Daca ai inceput un tratament impotriva unei infectii vaginale, insa tu ai fost propriul tau farmacist sau medic, iar simptomele nu par sa fi disparut, mergi urgent la medicul tau ginecolog, pentru un consult de specialitate ! Nu folosi niciun produs vaginal sau tratament cu 48 de ore inainte de consultatie !
NU UITA ! Evita contactul sexual in timpul tratamentului, pana dispar toate simptomele infectiei ! Nu purta pentru mult timp pantaloni stramti, costum de baie (mai ales ud) sau colanti. Periodic, mergi la un control ginecologic!
P.S.:Personal nu sunt de acord cu toate elementele enumerate de cei de la Divahair.De exemplu informatiile de la itemii 5.,6. si 7.,sunt chiar nefondandate.Gelurile cu igiena intima sunt chiar cele recomandate pentru igiena intima,dar cu specificarea sa aiba pH neutru.Dusurile interne se fac o data pe luna dupa menstruatie,pentru a indeparta resturile ramase,cu o substanta specifica folosind irigatorul.In timpul menstruatiei,mie mi se par foarte igienice tampoanele interne,cu specificarea faptului ca acestea trebuie schimbate o data la patru ore.
Netinand cont de anumite reguli,riscul de contactare a bolilor cu transmitere sexuala,este foarte mare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
comment