duminică, 7 iunie 2009

CANDIDOZA

Exista o flora prezenta permanent in tubul digestiv, in vagin, pe piele, fara a cauza vreo problema. Aceasta flora este formata din microorganisme cu rol de protectie (Lactobacilus) cat si din microorganisme potential patogene (Candida). Cele cu rol de protectie mentin o aciditate vaginala in asa fel incat bacteriile potential patogene sa nu se poata dezvolta. Daca organismul este sanatos, prezenta bacteriilor posibil patogene este tinuta sub control. In anumite conditii echilibrul din organism este rupt, ele multiplicandu-se excesiv si provocand infectii. De aceea trebuie facuta distictie intre prezenta Candidei care este normala si Candida in exces ceea ce inseamna stare patogena - Candidoza.

1. Vulvo-vaginita candidozică
Vulvo-vaginita candidozică este întâlnită la femeile purtătoare ale Candidei albicans la nivelul organeor genitale în prezenţa unui factor favorizant. Mucoasa vulvo-vaginală devine pruriginoasă sau dureroasă, eritematoasă, cu eroziuni şi depozite alb-cremoase pe suprafaţă. Leucoreea este adesea abundentă, alb-gălbuie, prezentă în pliurile mucoasei vulvo-vaginale, producând prurit şi o senzaţie de usturime. Leziunile se pot extinde şi pe labiile mari şi chiar pe tegumentul din jur (pliuri inghinale).
2.Balanita si balanopostita candidozica
Balanita şi balanopostita apar frecvent la bărbaţii cu factori favorizanţi (cel mai des diabet zaharat uneori chiar ca o prima manifestare a acestuia), care au contactat Candida albicans de la partenera sexuala cu vulvovaginita candidozica sau purtătoare asimptomatică. Se prezintă sub formă de eritem la nivelul glandului, prurit, usturime, cu depozite albicioase, moi, cremoase, uneori cu eroziuni dureroase, chiar ulceraţii.

Infectiile cu candida albicans apar la femei din cauza hormonului feminin numit progesteron. Progesteronul creste cantitatea de glycogen din mucoasa vaginala, un mediu ideal de dezvoltare a candidei datorita Ph – ului acid. Nivelul de progesteron creste considerabil in timpul sarcinii.

Speciile de candidoza fac parte din miertoflora normala a omului, pentru a devenii patogene sunt necesari factorii predispozanti de alterare a imunitatii gazdei (diabet zaharat prin substratul de glucoza si alterarea fagocitelor), SIDA, persoane tratate cu imunodepresive corticosteroizi, citostatice sau cu antibiotice, leziuni ale mucoaselor (ulceratii), dietele bogate in carbohidrati (paine, cartofi, pizza, paste) si zahar (miere, sirop de artar, zahar, fructoza, sirop de porumb), produse alimentare pe baza de drojdie (paine lasata la fermentat, vitamina B in stare naturala, fructe uscate, pepeni, fructe congelate sau conservate), bauturi (vinul si berea) sau produse alimentare fermentate sau dezvoltate la umezeala (ciuperci, branza, sos de soia, smantana, lapte batut, otet, mustar, sos picant de rosii sau ciuperci, condimente si mirodenii), pastilele anticonceptionale, hormonii, nasterea.

Simtome:
- mancarimi in zona genitala sau anala.
- scurgere vaginala consistenta (groasa, albicioasa), cu miros intepator
- posibila inflamatie si inrosire a vulvei
- dureri, arsuri la urinat
- dureri in timpul actului sexual
- uneori pielea perineului se crapa chiar si la atingeri usoare (cu hartia igienica de exemplu).
- sindrom premenstrual agravat
- infectii ale vezicii urinare

Tratament:
Tratament pentru acasa :Iaurtul natural aplicat in zona vaginala are efect imediat (echilibreaza aciditatea), dar cercetarile au aratat ca un tratament numai cu aplicari de iaurt este ineficace. Insa, ovulele vaginale cu extras inodor de usturoi si bacterii Lactobacillus acidophilus vindeca infectia. De asemenea, consumul de iaurt ajuta la controlul bacteriilor.
Tratament medicamentos: LOCAL:ovule,creme cu aplicare locala,spuma etc. SISTEMIC:(de obicei clasa Ketoconazol, de exemplu: Nizoral, Sostatin sau Orungal).

5 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. BRENDA am avut ocazia sa vb cu o doamna doctor de dermatologie despre igiena...baia nu prezinta pericol pentru ca presupun ca nu o faci dupa nimeni si inainte si dupa ea dezinfectezi cada...Piscina ce-i drept prezinta pericole dar daca apa din piscina nu este clorizata zilnic...
    Cat despre iaurt el este foarte eficient in tratarea candidozei deoarece contine o bacterie numita lactobacillus acidophilus care se gaseste deja in mod natural in corpul nostru si in special in flora vaginului. Lactobacillus acidophilus creste numarul bacteriilor care sunt benefice in organism si datorita acestui fapt, candidoza nu poate deveni imuna la bacteriile care se gasesc in iaurt.Alte tratamente naturale sunt:usturoiul,spalaturile intravaginale(2cani de apa si o lingura de otet de mere,acidul boric,sorbatul de potasiu,uleiul de arbore de ceai...
    Eu nu sunt prea de acord cu medicina naturista...si recomand in cazul candidei ovule(KLION),folosite timp de 4-5zile.
    Brenda daca vei fii in continuare atat de ingrijorata de o eventuala imbolnavire...vei ajunge sa "suferi" de o tulburare obsesiv-compulsiva in ceea ce priveste curatenia...Ca sa-ti dovedesc ca orice ai face riscul de a te imbolnavi e mare,vreau sa te intreb ceva...:dupa ce folosesti toaleta te speli pe maini normal...ma crezi ca nici dupa asta nu esti curata...si stii de ce???ca dupa ce te speli pe maini iesi din toaleta si pui mana pe clanta...si atunci...???

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Brenda stiu ce inseamna o infectie ginecologica si de asemenea si un tratament...stiu teoretic pentru ca studiez la Medicina,asistenta medicala,dar si din propria experienta...pentru ca nu cred ca exista o femeie care in viata sa nu fii avut o problema genitala...
    Nu am zis ca stergi clantele...dar reciteste textele tale pentru ca eu le-am citit de 2 ori,si ai sa vezi ca exprimarea asta lasa de dorit!Si la dus te poti imbolnavi...daca pe parcursul zilei de exemplu ai scaun si poate nu esti acasa si nu ai conditii de igiena corespunzatoare,stergi zona anala cat crezi ca e necesar...dar niciodata nu va fi suficient daca zona nu va fi spalata.Seara ajungi acasa sa faci dus...ca tot omul...dupa ce speli zona anala,dai imediat pe vulva si pe mucoasa genitala...ce se poate intampla???Bacteriile ce se afla in mod fiziologic in colon pot sa migreze spre vagin...(de asta se recomanda utilizarea hartiei igienice din fata in spate).Eu Brenda nu am nici sanatate de fier nici noroc...eu pur si simplu nu ma stresez aiurea...mananc ce-mi place,fac ce-mi place fara sa ma gandesc ca in mancare ar putea fi Helicobacter Pylori sau mai stiu eu ce germen amarat...Imi traiesc viata in adevaratul sens al cuvantului...si prea putin imi pasa daca ma voi imbolnavi...daca se va intampla asta e...dar pentru asta tot imi fac analizele de sange,si vizitez un medic ginecolog o data pe an ca sa pot sa o traiesc si mai frumos...

    Tu esti o fata desteapta dar mult prea incapatanata sa intelegi ca uneori gresesti,si de asemenea nu-ti place sa dai dreptate altuia...S-a intamplat la un moment dat daca imi aduc eu bine minte sa ai o discutie in contradictoriu chiar si cu Laura...In fine...Desi nu mai vrei sa-mi comentezi poturile eu iti multumesc pentru timpul acordat pana acum...a contat tare mult!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim4:36 a.m.

    [b]Party Poker Spring Bonus Code ! USE CODE: pibonus325 on your first deposit and get free 325 euros![/b]

    Besides the big bonus, will also be eligible to play in an exclusive private monthly $ 6000 Freeroll!
    These freerolls are open to anyone who has signed for Party Poker Poker and play with some points at least 100 games in the previous calendar month.
    The freeroll will be held monthly on the 3rd Saturday at 3 pm EST.
    This means that if he wins 100th match points in November, having the opportunity to play in the $ 6000 freeroll held December 3 Saturday.
    The freeroll will be available each month – indefinitely. This is a great value for all players Poker-infos.com Party Poker.

    RăspundețiȘtergere

comment