luni, 15 iunie 2009

Cancerul la san


Cancerul de san reprezinta una dintre cele mai intalnite forme de cancer la femei. Aflata in continua crestere in tarile dezvoltate ale lumii, frecventa aparitiei cancerului de san ii sperie pana si pe cei mai increzatori specialisti. Anual, acest flagel secera vietile a peste 77 000 de femei, numai pe continentul european. Ce este mai ingrijorator insa este faptul ca incidenta acestui tip de cancer creste constant in fiecare an.
Fiecare femeie poate deveni o victima a cancerului de san, de aceea fiecare dintre noi are obligatia morala fata de ea si de cei dragi de a se informa din timp in ceea ce priveste pericolul care ne pandeste mai ales odata cu inaintarea in varsta.

Ce este cancerul?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare nu este necesara o cunoastere anatomica aprofundata.
Corpul uman este constituit din mii de miliarde de celule care formeaza tesuturile a diferite organe (inima, ficat, plamani, rinichi, creier). Aceste mici organisme emit si primesc de-alungul vietii lor diverse semnale de diviziune ori de incetare a procesului de multiplicare. Daca insa una dintre celule refuza raspunsul la aceste semnale, activitatea sa scapa de sub control- celula se inmulteste necontrolat, in detrimentul celorlalte. Astfel ia nastere cancerul, rezultat
al activitatii necontrolate a unei celule.

Care sunt factorii aparitiei cancerului?
In urma a mii de analize realizate in cele mai cunoscute laboratoare si cu cele mai performante tehnici de analiza, cercetatorii au putut stabili o serie de factori care duc la aparitia celulelor cancerigene:
- interni- aparitia precoce a primelor menstruatii, absenta nasterilor, instalarea tardiva a menopauzei, sarcina tardiva (depasind varsta de 40 de ani),
- genetici- antecedente de cancer la san in arborele genealogic,
- externi- o alimentatie excesiva in grasimi si conservanti chimici, excesul ponderal.

Care sunt simptomele cancerului de san?
La majoritatea bolnavelor, prima manifestare a bolii consta in aparitia unui nodul in partea superioara a sanului, in imediata apropiere a axilei. Alte simptome, mai rar intalnite, sunt secretia mamelonara si deformarea formei areorale sau a mamelonului. Au fost insa semnalate si cazuri in care boala nu a prezentat nici un semn extern. Ceea ce este important de stiut este faptul ca nu orice nodul in zona sanului este canceros. El poate fi un chist, un adenofibrom (tumora benigna des intalnita) ori poate fi datorat perioadei premenstruale.
La primul semn insa, consultul medical de specialitate este obligatoriu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment