miercuri, 5 iunie 2013

Formatiuni uterine

Uterul este o cavitate aflata in abdomenul inferior, in forma de para rasturnata, asezata in continuarea vaginului si despartita de acesta de cervix. Peretele uterin este captusit de o mucoasa numita endometru. Acesta mucoasa, bogata in vase sangvine si structuri glandulare, gazduieste oul fecundat, si sufera modificari importante la fiecare ciclu menstrual sau la diferite etape de varsta ale femeii.
Investigatiile cele mai simple care pot vizualiza uterul si ”integritatea” acestuia sunt ecografia abdominala sau ecografia transvaginala. Pe ecranul ecografului se pot evidentia in cazuri patologice, formatiuni uterine care, unele dintre ele, pot pune in pericol viata pacientei.
Adenomioza este o patologie in care celulele endometriale cresc in peretele muscular al uterului. Nu exista o cauza a acestei afectiuni, dar aceasta poate da tulburari menstruale. Cel mai frecvent se manifesta prin dismenoree (durere intensa in timpul menstrei) si menoragie (menstre lungi cu sangerare abundenta). Fiind o afectiune dependenta hormonal, tratamentul se face prin tratament progesteronic, sarcina (in sarcina creste progesteronul), chiuretaj sau histerectomie partiala.
Polipii uterini sunt excrescente benigne, necancerigene, de structura endometriala, motiv pentru care se si numesc polipi endometriali. Acesti polipi pot avea diferite marimi si se pot localiza oriunde pe suprafata peretelui uterin. Fiind structuri foarte sensibile, pot sangera, adesea simptomatologia constand in metroragie (sangerare vaginala provenita din uter, in afara menstrei).
Fibromul uterin este o masa celulara, dependenta hormonal, care spre deosebire de adenomioza, este influentata de progesteron. Cele mai frecvente simptome sunt dismenoreea si menometroragiile, iar daca fibromul este mare poate sa determine incontinenta urinara, probleme de tranzit, infertilitate, avort spontan etc.Tratamentul se bazeaza pe chiuretaj si cel mai adesea operator, fie prin excizia fibromului fie prin histerectomie partiala.
Hiperplazia endometriala reprezinta proliferarea neregulata a formei si marimii glandelor endometriale, fiind o afectiune care precede cancerul endometrial. Prezenta  estrogenilor netamponati, provenind din surse  ca terapia estrogenica, cicluri anovulatorii, sindromul ovarelor polichistice, obezitate, creste probabilitatea de dezvoltare a hiperplaziei endometriale si a cancerului endometriale. (sursa aici)
Cancerul endometrial reprezinta cresterea rapida si necontrolata a celulelor endometriale. Se manifesta prin urinare dificila si dureroasa, dureri in zona pelvina, scadere in greutate. Strategia terapeutica depinde de stadiul bolii si de alti factori de risc clinico-patologic. (mai multe aici).

Desi aceste afectiuni nu au nici o legatura cu viata sexuala, tin sa mentionez ca atunci cand eu zic sex bun si sanatos ma refer la faptul ca investigatiile ginecologice anuale sunt deosebit de importante pentru viata sexuala si fertila a femeii. Toate afectiunile de mai sus se dezvolta in timp, asadar vizitand medicul ginecolog cu regularitate, se pot depista din timp si actiona fara complicatii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment