sâmbătă, 9 martie 2013

Tine cont de ciclul menstrual cand iti ingrijesti pielea

Ciclul menstrual este o parte importanta din viata unei femei, el face parte din echilibrul hormonal al organismului si tot el este cel care ne afecteaza si aspectul pielii, luna de luna. Majoritatea stim ca in apropiere de menstruatie ne vom confrunta cu cateva cosuri, care ne anunta aceasta etapa. Totusi, pielea noastra este diferita in fiecare etapa a ciclului menstrual de-a lungul unei luni, si trebuie ingrijita diferit, nu numai pentru a fi frumoasa si sanatoasa, dar si pentru a evita acneea suparatoare la inceput de menstruatie. Daca te-am facut curioasa, afla ce se intampla cu pielea ta in fiecare etapa a ciclului menstrual si cum trebuie sa o ingrijesti corect.

Saptamana 1: Menstruatia

 In prima saptamana de ciclu menstrual te confrunti cu 5-7 zile de menstruatie (durata medie), nivelul hormonilor este extrem de scazut, asa ca pielea ta este foarte uscata. Aceasta se intampla pentru ca bariera de aparare a pielii este rupta. Prin urmare, in timpul menstruatiei trebuie sa folosesti o crema puternic hidratanta, cu factor de protectie ridicat, pentru ca pielea ta este sensibila acum la efectele razelor UV.
De asemenea, nivelul de prostaglandine, lipidele care se ocupa de cresterea inflamatiilor, crestea. Acestea sunt eliberate de celule care cauzeaza inflamatii ale pielii si piele intunecata si patata in primele zile de menstruatie. Pentru a calma pielea, foloseste o crema hidratanta cu ingrediente anti-inflamatorii precum ceai verde, musetel, alantoina, aloe vera, resveratrol sau soia.
Foloseste un ser sau un fond de ten care contine particule ce reflecta lumina, pentru a oferi pielii luminozitatea dorita. Ai grija sa dormi cat trebuie, pentru ca tot acum cearcanele devin foarte vizibile.

Saptamana 2: Etapa foliculara

 In cea de-a doua saptamana a ciclului menstrual, incep cele 9 zile ale etapei foliculare, faza Venus, asa cum o numesc specialistii, cand estrogenul, hormonul feminin, creste, nivelurile lui culminand cu 2 zile inainte de ovulatie. Este momentul cand te uiti in oglinda si esti, in sfarsit, multumita de cum arata pielea ta.
Acum porii sunt foarte mici, iar uzina pielii functioneaza la maximum pentru a produce colagen. Trebuie sa ii oferi pielii libertatea sa se regenereze, sa renunti la machiaj macar cateva zile si sa fii si mai atenta la alimentatie, apeland la puterea alimentelor cu Omega 3 si polifenoli: ciocolata neagra, peste, alune si nuci, seminte de in, naut.
Daca esti obisnuita sa faci activitati fizice, acum este momentul sa cresti densitatea lor, pentru ca ele imbunatatesc circulatia sanguina catre piele, si aceasta va primi combustibil pentru o regenerare maxima. Daca nu faci activitati fizice, obisnuieste-te sa le faci macar in aceasta etapa a ciclului menstrual. Apeleaza si la ajutor profesionist, vizitand salonul cosmetic pentru diferite tratamente, pentru ca acum pielea ta este in momentul propice pentru asta.

Saptamana 3: Ovulatia

 La sfarsitul celei de-a treia saptamani a ciclului menstrual se declanseaza ovulatia, care are o durata de 3-4 zile, cand nivelul hormonilor incepe iar sa scada. Acum pielea ta inca mai pastreaza frumusetea etapei foliculare si trebuie sa continui ingrijirea specifica acestei etape.
Este momentul sa iti faci cat mai multe fotografii, pentru ca acum tenul prezinta un apogeu de luminozitate. Insa, pentru ca se apropie cea mai dificila perioada a ciclului menstrual pentru pielea ta, foloseste un cleanser usor pentru a mentine porii curati si a-i pregati pentru un nivel mai ridicat de ulei.
Si, bineinteles, daca esti intr-o relatie stabila, si ati decis ca este timpul pentru un copil, este cazul sa profitati de ovulatie cu partide incinse de sex, si fara grija protectiei.

Saptamanile 4 si 5: Etapa luteala

 Dupa ce se incheie ovulatia, urmeaza 14 zile din etapa luteala, cand te confrunti cu secretii si cu o temperatura a corpului usor mai ridicata. Medicii spun ca aceasta este etapa de resetare, cand organismul tau realizeaza ca nu este insarcinat si se pregateste pentru inca o ovulatie.
Nivelul hormonului masculin, androgen, creste, si, din aceasta cauza, in zilele apropiate de menstruatie apar cosurile si petele inestetice, iar tenul tau produce mai mult ulei. Pielea ta este foarte sensibila acum, asa ca foloseste produse hipoalergenice, naturale sau organice, pentru a evita alergiile. Tot acum, dar si in timpul menstruatiei, este perioada in care, asa cum au demonstrat multe studii, pielea este cea mai sensibila la expunerea solara, asa ca foloseste creme cu SPF. O data pe saptamana foloseste si o masca de fata pentru ten sensibil, care sa contina sulf, ce atrage umiditatea.
Este recomandat ca in aceasta perioada sa iti programezi vizitele la dermatolog, cand pielea ta este in etapa ei cea "mai putin frumoasa", mai ales daca te confrunti cu probleme serioase. In etapa Venus, probleme pielii sunt ascunse de nivelul ridicat de estrogen. Fereste-te si de orice "trauma" a pielii in aceasta perioada: epilare, eliminare de puncte negre sau de grasime, pensat, tratamente cu laser, tratamente faciale, microdermoabraziune, pentru ca vei simti mult mai multa durere decat de obicei si pielea ta ar putea sa aiba reactii nedorite.
Femeile sunt create de natura astfel incat sa arate diferit in diferitele stadii ale ciclului menstrual, fiind mult mai atragatoare cand sunt in perioada fertila. Asa ca pielea noastra arata excelent cand nivelurile de estrogen sunt foarte ridicate, chiar inainte de ovulatie. Din pacate, daca iei anticonceptionale, aceste fluctuatii hormonale nu sunt valabile, iar pielea ta nu are nevoie de o ingrijire speciala pentru fiecare etapa a ciclului menstrual. Tu vei tine cont de etapele ciclului menstrual cand iti ingrijesti pielea?http://www.divahair.ro/frumusete/cosmetica/tine_cont_de_ciclul_menstrual_cand_iti_ingrijesti_pielea?utm_source=newsletter_divahair&utm_medium=email&utm_campaign=from_divahair

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comment