vineri, 6 martie 2009

Disfunctii menstruale

Menstruatia este sangerarea lunara produsa prin eliminarea mucoasei uterine prin vagin.Ciclul menstrual este timpul scurs intre o menstra si urmatoarea.Un ciclu menstrual regulat tine 28-30 de zile dar poate varia de la femeie la femeie.Durata menstrelor(sangerarilor) este in mod obisnuit de 3-5 zile.Cantitatea de sange pierduta de o femeie in timpul unei menstruatii este cuprinsa intre 30 si 60 ml.Menarha:defineste instalarea primei menstruatii,fenomen care are loc in mod obisnuit la o varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani,cu variatii considerate normale,intre 8 si 18 ani.
Absenta menstruatiei (amenoreea) poate fi semnul unei sarcini sau a unor boli genitale sau endocrine. Amenoreea primara presupune lipsa instalarii ciclurilor menstruale pina la virsta de 16 ani. In schimb, atunci cind la femeia matura menstruatia nu apare timp de peste 90 de zile vorbim de amenoree secundara. Desigur, in acest din urma caz, primul lucru la care ne gindim este prezenta unei sarcini, desi exista o multitudine de motive care pot provoca tulburari ale ciclului menstrual. Investigarea si stabilirea cauzelor intirzierii menstruatiei cu ajutorul unui specialist sunt absolut necesare.
Mult mai frecvent intilnita decit amenoreea primara, cea secundara este declansata din mai multe motive:
sarcina - este cea mai des intilnita cauza a lipsei menstruatiei;
bolile cronice – dupa tratarea lor afectiunea va dispare;
tulburari ale glandei endocrine;
menopauza precoce – inainte de 35 de ani;
tumori ovariene;
leziuni ale uterului datorate intreruperii de sarcina, cezarianei etc.;
contraceptivele pot determina tulburari ale ciclului menstrual. De la incetarea administrarii pot trece intre trei si sase luni pina la reglarea menstruatiei;
unele medicamente (chimioterapice, antidepresive etc.)
stresul – menstruatia se poate opri in urma unui stres puternic, insa se poate relua dupa trecerea perioadei de tensiune mentala sau emotionala;
tulburarile hormonale, cum este sindromul ovarului polichistic (nivelul ridicat al estrogenilor si al androgenilor). In majoritatea cazurilor, ovarul polichistic este asociat cu obezitatea, acneea, pilozitate faciala excesiva etc.;
denutritia – tulburarile de alimentatie (anorexia sau bulimia) si, implicit, greutatea corporala prea mica duc la aparitia amenoreei;
exercitii fizice intense - sport de performanta.

Afectiunile implicate in inducerea amenoreei primare sunt:
leziuni ale tractului genital inferior si ale uterului (obstacole congenitale – existenta unor membrane care obtureaza tractul vaginal – imperforatia himenului);
malformatii congenitale - in urma examenului clinic se stabileste existenta sau absenta caracteristicilor sexuale secundare, se examineaza cu mare atentie organele genitale externe si interne;
anomalii hipotalamice sau leziunile hipofizare (glande endocrine situate la baza creierului). Efortul fizic intens sau tulburari ale alimentatiei, stresul excesiv pot duce la deregrarea functiilor normale ale acestor glande;
Maninca sanatos si nu te stresa
Mentinerea unui stil de viata sanatos este cea mai buna modalitate de a evita aparitia amenoreei. Nu trebuie decit sa urmezi citeva reguli simple:
consuma alimente sanatoase;
activitate fizica moderata;
incearca sa reduci stresul;
elimina cauza kilogramelor in plus sau in minus;
echilibreaza timpul de lucru cu cel de odihna.
Conduita terapeutica
Metoda de tratament se stabileste in functie de cauza amenoreei, diagnosticul fiind hotarit in urma unui examen medical, in functie de antecedentele bolii si pe baza simptomelor prezente. Primul pas al investigatiilor il reprezinta eliminarea ipotezei unei sarcini. Urmeaza o serie de testari ale singelui, ale nivelului de hormoni si ale glandei tiroide.
In anumite situatii, ce tin de greutatea corporala sau efortul intensiv, o simpla recomandare de schimbare a stilului de viata poate fi suficienta. In alte cazuri (anomalii ale cailor genitale, boli endocrine), interventia poate fi de natura chirurgicala sau hormonala.
In momentul in care se intimpla ca menstruatia sa nu apara pe o perioada indelungata de timp este recomandat sa contactati un medic specialist, pentru ca indiferent de cauze amenoreea trebuie tratata.
Oligomenoreea reprezinta o tulburare de ritm menstrual, in care sangerarea menstruala apare rar si la intervale neregulate. Aceste intervale ce pot varia intre 35 si 45 de zile.
Cauze
In majoritatea cazurilor de oligomenoree se intalneste o tendinta familiala, situatie in care nu este necesar tratamentul (oligomenoree fiziologica).
In oligomenoreea patologica cel mai adesea se evidentiaza o patologie ovariana.
Intr-un numar mai redus de cazuri se constata o persistenta anormala foliculara (chist folicular) cu endometru proliferativ.
Frecvent, in oligomenoree se intalneste o discreta hipoplazie (dezvoltare insuficienta) genitala si sterilitate, sarcina putand normaliza ciclul menstrual. Adesea oligomenoreea se insoteste de tulburari nervoase caracteristice carentei de estrogeni. Numerosi factori psihici produc dereglari hipotalamo-hipofizare cu secretie redusa de FSH (hormon secretat de hipofiza ce stimuleaza maturarea foliculilor ovarieni) si estrogeni.
Tratament
La femeile obeze cu oligomenoree, cura de slabire constituie primul act terapeutic. Se remarca disparitia oligomenoreei dupa scaderea ponderala.
In tratamentul oligomenoreei, pe langa sedare psihica se urmareste reechilibrare endocrina.
In caz de insuficienta hipofizara, se administreaza Humegon, dupa care administram Gonacor.
In cazde insuficienta ovariana, facem un tratament substitutiv si secvential. Astfel: in insuficienta foliculara se administreaza Estradiol urmat de Medroxiprogesteron. Tratamentul se continua timp de 3 luni. In insuficienta luteala se administreaza Progesteron.
Cand este vorba despre o hiperplazie glandulochistica endometriala cu persistenta unui chist folicular, dupa chiuretajul biopsic, se face tratament cu estroprogestative de sinteza timp de 3 luni.
In caz de absenta ovulatiei administram clomifen (se induce ovulatia).
Hipomenoreea este o tulburare ce consta in reducerea cantitatii de sange, durata fluxului menstrual fiind scurtata la mai putin de 3 zile.
Cauze
obezitate
diabet
tuberculoza
intoxicatii profesionale
toxicomanii (alcool, tutun, medicamente)
dupa 35 de ani, la femeile care au avut mai multi copii sau la femeile cu multe chiuretaje
dupa insuficienta ovariana
hipertiroidism
sindroame hiperandrogenice
infectii endometriale
miomectomii
dupa interventii pe ovar
In multe cazuri se constata existenta unei hipomenoree fiziologice care nu necesita tratament.
Tratament
Intrucat majoritatea cazurilor de hipomenoree recunosc o cauza hormonala (de obicei insuficienta ovariana) se indica tratamentul cu estrogeni (Estradiol). Tratamentul se continua in 5-6 reprize. In felul acesta se stimuleaza vascularizatia si troficitatea mucoasei uterine.
Efectele sunt amplificate prin aplicari locale de acetilcolina, administrare de vitamina PP si vitamina A.
In formele inflamatorii, tratamentul va fi in primul rand cu antiinflamatorii si antibiotice.
Polimenoreea:
Este o hemoragie ciclica, cantitativ normala, care apare la intervale de 17-21 de zile.
Cauze
chist ovarian
congestie activa sau pasiva ovarian
endometrioza ovarian
inflamatii pelviene
tulburari ale functiei hipofizo-ovariene
Polimenoreea apare de obicei dupa pubertate si menopauza.
Diagnostic
tuseu rectovaginal sub anestezie
examinari paraclinice: VSH, hemoleucograma, colpocitograma, laparoscopie, ecografie, biopsie de endometru
Daca se suspecteaza o tumora ovarian se impugn investigatii suplimentare pentru a se exclude formatiuni tumorale dependente de organelle vecine (uter, trompe, epiploon, intestine, etc.)
Tratament
Tratamentul se aplica in functie de cauza.
In caz de tumora ovariana se recomanda interventie chirurgicala.
Daca este vorba de o polimenoree disfunctionala, se aplica tratament hormonal substitutiv conform datelor culese in urma examinarilor paraclinice (mai ales biopsia de endometru si dozarile hormonale).
Hipermenoreea este o tulburare ce se manifesta printr-un exces cantitativ al sangerarii menstruale.
Daca se adauga si o durata prelungita, hipermenoreea poate fi insotita de menoragie.
Cauze
insuficienta luteinica
polipi
fibromioame
inflamatii
cancer
trombocitopenia
leucoza
boala hipertonica
Hipermenoreea pur functionala este rara. Este o expresie a actiunii prelungite a corpului galben.
Tratament
Tratamentul va urmari indepartarea cauzei si favorizarea vindecarii rapide a plagii mucoasei uterine, prin estrogeni administrati dupa 4 zile de la menstruatie sau printr-un tratament cu Progesteron facut inaintea aparitiei ciclului menstrual cu 4 zile.
Metroragia:Metroragia este termenul medical pentru sangerarile vaginale anormale, survenite in afara ciclului menstrual. Aceastea pot sa apara dupa contactul sexual, la femeile in postmenopauza sau la femeile insarcinate.La femeile de varsta reproductiva, metroragia poate avea numeroase cauze:» un chist folicular ce are drept rezultat sangerari menstruale fara ovulatie. Chisturile foliculare sunt colectii de lichid formate la nivelul foliculilor (cavitati ce contin ovulele pana la maturizarea lor, permitand o ovulatie normala).» sindromul ovarului polichistic – afectiune a femeii tinere ce se caracterizeaza prin asocierea unei obezitati, hirsutism (pilozitate excesiva), infertilitate, tulburari menstruale (amenoree, intre altele), marirea in volum a ovarelor, care devin fibroase (isi pierd elasticitatea) si prezinta numeroase chisturi. » hiperplazie endometriala – dezvoltare excesiva a stratului de celule din cavitatea uterina (endometru)» utilizarea unui sterilet» endometrioza – afectiune caracterizata prin prezenta de tesut endometrial (din cavitatea uterina) inafara localizarii sale normale» fibrom – o tumora benigna formata din tesut fibros» polipi – tumora benigna a endometrului» salpingita – inflamatie secundara unei infectii acute sau cronice la nivelul unei sau ambelor trompe uterine» cancer genitalLa femeile insarcinate, metroragia se poate datora:» unei sarcini extrauterine» o mola hidatiforma (tumora benigna a placentei)» un hematom retroplacentar (efuzie de sange intre placenta si peretele uterin)» un avort spontan » o insertie anormala a placentei (placenta previa)Inainte de pubertate, metroragia poat avea drept cauza:» pubertate precoce» un corp strain in interiorul vaginului» o tumora maligna a vaginului» un traumatism local » o tumora a ovaruluiLa femeile dupa menopauza, metroragia se poate datora:» unui cancer uterin» fibrom uterin» polipi uterini» telangiectazie a colului uterin
Ce trebuie sa faceti daca suferiti de metroragie?
Daca aveti sangerari vaginale anormale, mergeti la un consult de specialitate. In prealabil, incercati sa va notati in ce perioada a lunii survin sangerarile si sa stabiliti daca acestea sunt vaginale sau anale. Nu va ingrijorati, majoritatea cazurilor de sangerare vaginala au o cauza benigna. Daca aveti sangerari abundente, solicitati ingrijiri medicale de urgenta.
Daca luati anticonceptionale sau daca utilizati o terapie hormonala, consultati medicul de specialitate si urmati instructiunile acestuia. Solutia poate consta in administrarea unor medicamente suplimentare, sau in inlocuirea medicamentelor.In cazul in care sangerarea vaginala survine in timpul sarcinii, contactati imediat medicul.

Un comentariu:

  1. Vreau să te am în listă :
    "iuliagabrielabujor" în cazul în care eşti de acord

    Felicitări pentru blog!

    RăspundețiȘtergere

comment