vineri, 24 septembrie 2010

Din nou despre testul Papanicolau

Testul Papanicolau trebuie sa faca parte din examenul ginecologic de rutina al oricarei femei. Scopul acestui test este identificarea unor posibile modificari ale celulelor de la nivelul cervixului si colului uterin. Aproximativ 10% dintre femeile care fac anual un Test Papanicolau prezinta un rezultat anormal, insa doar un sfert dintre acestea prezinta modificari specifice cancerului de col uterin.
Cine trebuie si cine nu trebuie sa faca testul?
Organizatiile medicale mondiale au stabilit pe scurt care sunt femeile care trebuie neaparat sa faca un Test Papanicolau:
- femeile care si-au inceput viata sexuala de cel putin 6 luni sau cel mult 3 ani;
- femeile care au cel mult 21 de ani;
- femeile care au mai facut un astfel de test, dar al carui rezultat nu a fost pe deplin satisfacator.
Chiar daca esti insarcinata, poti face un Test Papanicolau, care este absolut sigur si in aceasta perioada, insa trebuie sa ii spui medicului ca esti insarcinata.
Testul Papanicolau nu mai trebuie facut daca ai suferit o histerectomie totala (indepartarea chirugicala a uterului si cervixului). Daca ai suferit o histerectomie partiala (fara indepartarea cervixului), trebuie sa faci in continuare acest test si sa urmezi acelasi plan de analize ginecologice la fel ca si femeile care nu au suferit o astfel de operatie.
De asemenea, testul nu mai trebuie facut de femeile cu varsta peste 65 de ani, care in ultimii 10 ani au avut rezultate normale ale testului.
Unde si cand se poate face Testul Papanicolau?
Testul Papanicolau nu poate fi facut in timpul menstruatiei, asadar ai grija cand faci programarea la medicul ginecolog. Perioada cea mai buna pentru a face un Test Papanicolau este cu maximum 15 zile dupa prima zi a menstruatiei.
Cu 2 zile inainte de a face testul, nu trebuie sa faci spalaturi interne, nu trebuie sa folosesti spermicide sau ovule medicinale si nu trebuie sa ai un contact sexual. Acesti agenti externi pot ascunde sau muta posibilele celule cervicale anormale.
Testul Papanicolau poate fi facut in cabinetul oricarui medic ginecolog, intr-o clinica sau intr-un spital. Mostra poate fi prelevata nu doar de medicul ginecolog, ci si de tehnicianul ginecolog sau de asistenta medicului.
Cum se face testul?
In primul rand, nu trebuie sa iti fie teama. Nu doare! Aproape ca nu o sa simti nimic, poate cel mult o durere in zona cervixului si uterului, dar care nu va dura mai mult de 5 minute!
Iata etapele examenului ginecologic ce presupune si Testul Papanicolau:
- te intinzi relaxata pe spate, pe patul de examinare;
- medicul iti va examina mai intai partea exterioara a zonei vaginale si anale, inclusiv uretra, pentru a se asigura ca au un aspect normal;
- apoi, medicul va lua un speculum si il va introduce in vagin, pentru a observa si examina cat mai bine vaginul si cervixul;
- medicul va folosi o mica periuta, numita perie cervicala, pe care o va insera in deschiderea cervixului si o va rasuci pentru a colecta o mostra de celule cervicale. Aceasta mostra se numeste mostra endocervicala;
- este nevoie de o a doua mostra, insa din afara cervixului. Aceasta mostra este folosita la Testul Papanicolau si se numeste mostra ectocervicala;
- ambele mostre sunt puse pe o sticla special destinata examinarii de laborator, fixate cu ajutorul unei substante speciale si duse in laborator, pentru stabilirea rezultatelor.
Dupa ce mostrele au fost luate, medicul ginecolog va face o examinare bimanuala a zonei pelviene. Aceasta examinare implica introducerea a doua degete in canalul vaginal, pentru a simti ovarele si uterul, in timp ce mana cealalta este pozitionata pe abdomen.
Cand se afla rezultatul si cum trebuie interpretat?
De obicei, trebuie sa afli rezultatele in maximum 3 saptamani de la controlul ginecologic. Daca nu se intampla asa, suna-ti cat mai repede medicul ginecolog.
Iata cum sunt notate rezultatele unui Test Papanicolau si ce inseamna ele:

Normal - asta inseamna ca cervixul tau este perfect sanatos! Medicul iti va spune cand trebuie sa revii pentru un nou test, de obicei la 1 an diferenta;
Nesatisfacator - din anumite motive, mostra de celule nu a fost una buna iar celulele nu pot fi examinate corespunzator. In acest caz, trebuie sa repeti testul;
Benign - ceea ce inseamna ca poti avea o infectie care cauzeaza inflamarea celulelor cervicale. In rest, testul nu arata prezenta unei tumori. Medicul iti va recomanda analize suplimentare si iti va prescrie un tratament. Va trebui sa revii la control peste 1 an;
ASCUS (Celule scuamoase atipice cu semnificatie necunoscuta) - este vorba despre o forma diferita de cea normala a anumitor celule expuse examinarii. In acest sens, vei face testul pentru HPV ( Virusul Papilloma ). Daca rezultatul testului pentru HPV este pozitiv, atunci inseamna ca prezinti o tulpina cu risc scazut pentru cancer si vei urma tratamentul corespunzator. Daca rezultatul arata o tulpina cu risc crescut, medicul va recomanda analize suplimentare pentru a stii ce pasi urmeaza in aflarea diagnosticului precis;
Leziuni scuamoase intraepiteliale cu grad redus - in acest caz vei face un tratament si analize suplimentare, deoarece aceste leziuni sunt premaligne si in timp se pot transforma in ceva foarte grav;
Leziuni scuamoase intraepiteliale cu grad ridicat / inalt - in acest caz vei urma de urgenta un tratament si vei face toate analizele necesare, deoarece acest tip de leziuni pot duce foarte rapid la ceva grav;
Celule glandulare atipice - aceste celule produc mucus si se afla in interiorul colului si uterului. Pentru a determina forma si semnificatia exacta a acestor celule, vei face investigatii suplimentare;
Adenocarcinom - vei face de urgenta investigatii suplimentare pentru a stabili exact daca este vorba sau nu de cancer, dar si in ce faza, apoi vei urma tratamentele de specialitate necesare.
Am cancer daca rezultatul Testului Papanicolau este anormal?
NU. De obicei, nu cancerul este motivul unui rezultat anormal al testului. Motivele cel mai des intalnite pentru un rezultat anormal sunt inflamatiile si infectiile vaginale sau cervicale care produc modificari ale celulelor cervicale. Majoritatea acestor modificari poti fi urmarite si tratate eficient pana cand ajung la stadiul normal.
Evaluarea regulata printr-un examen ginecologic si un Test Papanicolau, alaturi de tratamentul adecvat, previn ferm cancerul.
Ce se intampla daca trebuie sa repeti testul?
Din mai multe motive, medicul poate decide ca este indicat sa repeti testul. Asa cum ai aflat de mai sus, printre motivele repetarii testului se numara si rezultatul nesatisfacator.
Un alt motiv este si rezultatul anormal al testului, atunci cand modificarile nu sunt indeajuns de clare pentru a stabili urmatorii pasi ai diagnosticarii sau atunci cand rezultatul nu corespunde datelor stabilite in urma examinarii ginecologice.
Daca trebuie sa repeti testul, dar suferi de o infectie vaginala sau cervicala, testul va fi repetat doar dupa tratarea completa a infectiei. In plus, daca crezi / stii ca esti insarcinata sau suferi in acel moment de o alta afectiune sau alergie, trebuie sa ii spui asta medicului inainte de a repeta testul.
Nu uita de celelalte reguli, de care ti-am vorbit mai sus, si pe care trebuie sa le respecti inainte de efectuarea testului!
Daca exista Testul Papanicolau, de ce atat de multe femei mor din cauza cancerului de col uterin?
In primul rand, femeile care sunt cel mai expuse unui astfel de tip de cancer sunt cele care nu vin in mod regulat la un examen ginecologic. Astfel, este mai mult decat indicat ca femeile care nu merg regulat la medicul ginecolog, sa primeasca educatia necesara in acest sens. Mai mult decat orice alt tip de educatie, educatia medicala mai ales in ginecologie, este vitala!
Aproximativ 60% dintre femeile care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, nu au facut un Test Papanicolau in 5 ani anteriori instalarii cancerului, unele dintre ele chiar nu au facut un astfel de test niciodata.
Femeile care nu au facut niciodata un Test Papanicolau pot fi incadrate cu usurinta in anumite categorii. Este vorba despre femeile in varsta, femeile care traiesc in mediul rural, femeile care nu beneficiaza de o asigurare de sanatate sau femeile sarace.
Specialistii sunt de parere ca, mai degraba s-ar desfasura campanii de informare si efectuare a testelor oriunde in lume, decat sa se dezvolte aparatura de supraveghere si diagnosticare pentru femeile care au deja un obicei din a merge la medicul ginecolog. De ce? Pentru ca una dintre cele mai comune cauze ale mortii la femei este cancerul de col uterin
Stiai ca...
... cauza cel mai des intalnita pentru un Test Papanicolau anormal este infectia cu HPV?
... majoritatea modificarilor celulelor cervicale au loc din cauza unui comportament sexual riscant (primul contact sexual pana in 18 ani, mai mult de 3 parteneri de-a lungul vietii, contact sexual cu o pers care a avut multipli parteneri) ? Este vorba nu doar de comportamentul sexual al femeii care vine la controlul ginecologic, ci si de comportamentul partenerului ei, atat in prezent cat si din trecut;
... fumatul sau slabirea sistemului imunitar pot fi si ele cauzele modificarii celulelor cervicale?

Ca sa afli daca esti sanatoasa sau nu, trebuie sa faci testul Papanicolau in fiecare an! Este simplu, dureaza putin si te costa putin sau chiar deloc! Nimic nu poate fi o scuza in lupta pentru sanatate si o viata mai buna!
Tu cand ai facut ultima data un Test Papanicolau?

Un comentariu:

  1. Buna , as vrea daca se poate sa discuti despre BDSM subcategoria ballbusting si cuntbusting

    RăspundețiȘtergere

comment