duminică, 31 mai 2009

HPV

Infectiile cu papilomavirusurile umane (HPV) sunt foarte frecvente cauzand aparitia de leziuni benigne cutanate sau mucoase (veruci si condiloame) dar pot conduce uneori si la aparitia de neoplazii (cancerul de col uterin). Virusul este transmis in contact cu pielea sau mucoasele persoanei infectate,urmand a patrunde in epiderm la nivelul unei leziuni a stratului cornos. Incubatia HPV variaza intre trei saptamani si mai multe luni in functie de starea de imunitatea a organismului.
Virozele cu papiloma virusuri:

Verucile vulgare: este o boala foarte contagioasa, cu o incidenta de 7-10% in populatia generala, mai frecventa la copii si afultii tineri.Transmiterea este directa prin hetero sau autoinoculare favorizata de un microtraumatism a epidermului,sau indirecta prin obiecte: pieptene,foarfece,ace de tatuaj,instrumente de manichiura si pedichiura,intrumente de ras.
Clinic se manifesta prin aparitia unor papule cu diametru de 3-4(10)mm,de culoarea pielii sau cenusie,cu suprafata neregulata,brazdata de santuri si keratozica.Sunt zeci si se localizeaza oriunde pe tegument dar de obicei pe dosul mainilor,degetelor,picioarelor sau periunghial si subunghial unde sunt foarte dureroase.Verucile vulgare pot sa apara sau sa dispara dupa socuri emotionale...Daca nu s-a inteles nimic pana acum aceste veruci vulgare nu sunt altceva decat binecunoscutii negi.
Verucile plane: Intalnite la copii si mai rar la adolescenti si femei,acestea sunt mici papule plane,rotunde sau poligonale,cu diametrul de cativa mm,de culoare galbena sau a pielii normale,cu suprafata neteda.Se localizeaza pe fata si dosul mainilor.Dispar in cateva saptamani sau luni.
Verucile plantare: Intalnite la adulti si rareori la copii,se transmit direct prin folosirea incaltamintei unei persoane bolnave,si indirect de la salile de sport,terenurile de sport,bazinele de inot,salile de baie.Sunt de doua feluri:veruca plantara profunda si veruca plantara superficiala si multipla.Se localizeaza la baza degetului mare si la calcai.
Tratamentul verucilor: Nu exista tratament specific...Local se distrug leziunile macroscopic vizibile:distrugere chimica cu acid salicilic,acid lactic,uree;+ crioterapie, electrocoagulare, laserterapia, sau folosirea dinitroclorbenzenului.

Candiloamele acuminate(vegetatiile veneriene): reprezinta cea mai frecventa afectiune cu transmitere sexuala.Au ca etiologie: de obicei HPV 6 si 11,si uneori de tipurile HPV 16, 18, 31, 33 si 45 care au potential oncogen.Afecteaza cu predilectie varstele de 16-25 ani.Clinic se prezinta ca niste mici papule roz netede sau excrecente filiforme cu tendinta la dezvoltare verticala luand aspectul unor tumorete superficiale,roz,de consistenta moale,catifelate. Localizare: la barbat:preput, fren, santul balano-preputial, gland;la femei: labii mari, labii mici, clictoris, vestibul, vagin.In formele extensive se intind la vagin,perineu si regiunea perianala,impunand un examen ginecologic si anal complet.Frecventa ridicata si riscul de transformare maligna a condiloamelor colului uterin impune depistarea lor prin efectuarea frotiului cervical(testul Papanicolau) la toate femeile in perioada de activitate genitala,in particular celor expuse bolilor cu transmitere sexuala.
Tratament: PREVENTIV!!!:protectia raporturilor sexuale cu prezervativ; CURATIV: crioterapia, electrocoagularea, laserterapia, aplicatii de substante citotoxice.

Virusul Papiloma uman are peste 70 de tulpini.Am trecut in revista cateva,cele mai importante.
Cu referire doar la HPV genital,acesta este cel mai periculos din toate,transmiterea facandu-se prin contact sexual.Se malignizeaza rapid,fiind o suferinta pentru entitatea feminina!
Care sunt cauzele care produc cancerul cervical?
Sunt implicati mai multi factori,insa cauza exacta nimeni nu o poate reproduce.Incidenta cancerului cervical pare sa fie insa mai crescuta in cazul femeilor care au inceput viata sexuala de timpuriu,au parteneri sexuali multipli, au un numar mare de avorturi, au nascut multi copii, traiesc in promiscuitate sau au un nivel socio-economic si cultural precar,au BTS-uri sau alte infectii genitale determinate de virusuri(HSV-Herpes Simplex Virus,HPV,HIV).Femeile care fumeaza prezinta un risc crescut de a face boala;de asemenea un amanunt important este contraceptia...o femeie care a folosit pilula contraceptiva mai mult de 10 ani prezinta risc de a dezvolta o forma de cancer de col.
Ce este testul citologic cervical (testul Babes-Papanicolau)?
Este un test de avertizare precoce care indica prezenta unei modificari la nivelul celulelor cervicale.Acesta poate detecta prezenta celulelor canceroase atunci cand au aparut deja.Testul Babes-Papanicolau este o tehnica simpla prin care medicul ginecolog recolteaza de la nivelul colului uterin,niste celule care vor fi ulterior examinate la microscop.
Cum se face testul citologic?
In pozitie ginecologica,se introduce in vaginul femeii un specul vaginal care ajuta la vizualizarea colului uterin.Proba se recolteaza prin reclarea usoara a catorva celule,care vor fi inseminate pe o lama de sticla.Proba se impacheteaza, se noteaza si se trimite la laborator.Testul este usor neplacut dar deloc dureros.Disconfortul va fi cu atat mai mic cu cat pacienta se va relaxa mai mult.
Cat de des trebuie facut testul?
Medicii recomanda femeilor fara un risc crescut, active sexual si care au >18ani sa efectueze testul citologic o data pe an,cativa ani la rand.Daca primele frotiuri sunt negative, testul se va efectua din 3 in 3 ani.Pentru femeile cu risc crescut testul se va efectua o data pe an si ori de cate ori femeia solicita o consultatie medicala.
Interpretarea rezultatelor:
Clasa I: absenta celulelor atipice sau anormale;
Clasa II: citologie anormala, dar fara evidenta de malignitate;
Clasa III: citologie sugestiva, dar neconcludenta pentru malignitate;
Clasa IV: citologie puternic sugestiva pentru malignitate;
Clasa V: citologie concluziva pentru malignitate.
!!!!Daca ai Papanicolau II, nu-ti fa probleme...majoritatea femeilor il au asa!!!!
Daca prezinti METRORAGII, MENORAGII,LEUCOREE PATOLOGICA,VERUCI, prezentarea la medic este obligatorie.
Ce este de facut inainte de test?
-Sunt interzise cu 24 de ore inainte spalaturile vaginale si raporturile sexuale.
-Alegerea unui medic fata de care pacienta sa nu prezinte pudoare.
-Notarea ultimei menstre.
-Relaxare...NU DOARE.

Astept alte intrebari.

9 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. de ce numai prin august-septembrie ajungi la medic???de ce asa tarziu???

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Brenda astept mailul...te ajut cu cea mai mare placere sa stii...promit ca exclud din sfaturile mele mersul la medic desi ala e cel mai important...Ai incredere!!!Vreau sa te ajut!!!Te pupacesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim2:19 p.m.

    Kіm iѕ pаsѕіonate about beіng heгself, аnԁ
    finds equal pleaѕuгe in helpіng οther ωomen ԁo the samе.

    The possibility of a salе. It сan alѕo be done busіneѕs foг wherе уou're at now and where you are. Either way, we'll be business glad to be аffіliated wіth.


    Also visit my ωebpаgе :: online marketing class

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim9:19 p.m.

    Popular diet foods that would have been giving it a try! The trick is to make them the perfect addition to a meal or two.
    Join us after the break for a breakdown of exactly what this phone is all about -- and in a video or
    three of it in action. The rate of loss in Eskimos have explored various possible explanations for it.


    Also visit my weblog: the paleo lifestyle

    RăspundețiȘtergere
  9. For breakfast I have had nuts and an apple. Dr Group's" Colon Cleanse Cocktail". Pawpaw twigs contain acetogenins - active compounds that modulate the production of ATP in mitochondria of specific cells and the growth of new skin cells, and more. Drinks Any pure fruit juice and juices make from combinations of fruits so a decent juicer would be a good thing as well.

    Here is my web site how to clean your body

    RăspundețiȘtergere

comment