vineri, 19 februarie 2010

Dispareunia

Un numar indeajuns de mare de femei se confrunta, din pacate, cu anumite dureri in timpul actului sexual, insa putine dintre ele stiu ca aceste dureri poarta denumirea medicala de dispareunie, o afectiune ce poate fi tratata in urma sfatului medicului.
Dispareunia se manifesta prin dureri puternice sau mai slabe, care apar si dispar, in timpul actului sexual, chiar si dupa. Atunci cand durerea este mai slaba, afecteaza vulva si deschiderea vaginului.
Tipuri de dispareunie
Exista multiple tipuri de dispareunie si anume:
- dispareunia primara - apare de la prima relatie sexuala;
- dispareunia secundara - apare dupa o anumita perioada de timp, in care femeia a avut mai multe relatii sexuale insa durerea este cauzata de o trauma psihologica;
- dispareunia superficiala - apare la inceputul penetrarii;
- dispareunia profunda - apare atunci cand penetrarea este completa.
Dispareunia superficiala se manifesta prin disconfort la inceputul penetrarii, disconfort resimtit la nivelul vulvei, impreuna cu senzatii de arsura si intepaturi. Cauzele sunt infectiile vaginale, iritatiile, traumatismele, radioterapia si, de multe ori, lubrifierea insuficienta.
Cauzele dispareuniei
Exista o multime de posibile cauze, care difera in functie de natura afectiunii.
Cauzele dispareuniei superficiale sunt:
- lubrifierea insuficienta
- datorita unui preludiu scurt sau, in cazul femeilor care au trecut de menopauza, datorita nivelului de estrogeni ;
- o inflamatie sau o infectie in regiunea genitala - acestea pot afecta vulva sau vaginul ;
- infectiile de tract urinar ;
- herpesul genital ;
- reactiile alergice la prezervativele din latex ;
- interventiile chirurgicale ;
- antihistaminicele ( medicamentele impotriva alergiilor ) - provoaca uscaciunea temporara a vaginului ;
- menopauza - una dintre cauzele cel mai des intalnite, deoarece mucoasa vaginala se subtiaza si nivelul de estrogen scade considerabil. Acest fenomen poarta denumirea medicala de vaginita atrofica.
Cauzele dispareuniei profunde sunt:
- infectii ale colului uterin, uterului sau trompelor uterine ;
- endometrioza ( inflamarea uterului ) ;
- tumorile pelvine ;
- chisturile ovariene ;
- prolapsul uterin ;
- radioterapia - utilizata in tratamentul cancerului.
Cauzele psiho-sociale
Cauzele psiho - sociale sunt cauze aparte, in afara celor specifice fiecarui tip de dispareunie.
Majoritatea femeilor care au fost victimele unui abuz sexual vor suferi de dispareunie in viitoarele lor relatii sexuale. Mai mult decat atat, aceste femei pot suferi si de vaginism. Vaginismul este o afectiune care se manifesta prin spasmele involuntare ale vaginului, ceea ce face penetrarea dureroasa sau chiar imposibila.
Teama, anxietatea, frica de o sarcina nedorita, considerentele religioase - sunt tot factori care pot impiedica excitatia si implicit lubrifierea, de unde si durerile care uneori pot fi insuportabile. Problemele conjugale si de natura psihologica, cum ar fi depresia sunt cauze des intalnite ale dispareuniei, respectiv ale disfunctiilor erectile. Femeile ale caror parteneri sunt distanti sau neglijenti au o reactie normala prin lipsa atractiei sexuale pentru partneri, in timp ce barbatii, in situatii similare, pot suferi disfunctii erectile si chiar impotenta.
Toti acesti factori trebuie constientizati la inceput printr-o evaluare personala a situatiei, facuta de persoana in cauza, apoi printr-o discutie cu un medic specialist. Netratata la timp, dispareunia poate face ca activitatea sexuala sa fie asociata strict cu durerea, iar interesul pentru sex va scadea dramatic.
Cum se pune diagnosticul?
Aproape jumatate din femeile care sufera de dispareunie si apeleaza la consiliere sufera de fapt de o afectiune care le provoaca durerea. Asadar, un examen medical complet este cea mai buna solutie pentru a afla ce anume cauzeaza durerea. In acest sens, trebuie facut in primul rand un control ginecologic, o ecografie a zonei pelvine si vaginale si alte teste speciale de diagnosticare.
Abia dupa ce toate cauzele organice au fost excluse, este necesara o evaluare psihologica, pentru a putea fi identificate posibilele cauze psiho - sociale, amintite mai sus.
Tratamentul
Durerea usoara, care apare de obicei doar la penetrare, in dispareunia superficiala, poate fi diminuata prin aplicarea unui unguent cu efect anestezic. De mare ajutor este si aplicarea unui lubrifiant pe baza de apa, inainte de contactul sexual.
De ce lubrifianti pe baza de apa? Pentru ca cei pe baza de ulei pot afecta calitatea mijloacelor contraceptive asa cum sunt prezervativul sau diafragma. Pentru o lubrifiere mai buna a vaginului, trebuie acordata suficienta atentie preludiului, iar durerea profunda poate fi diminuata sau inlaturata prin alegerea atenta a pozitiilor adoptate in timpul actului sexual.
Dispareunia cauzata de menopauza si tot ceea ce implica ea poate fi tratata cu ajutorul cremelor pe baza de estrogeni, in cadrul terapiei de substitutie hormonala.
Inflamatiile si / sau infectiile se trateaza cu medicamente antibiotice sau antifungice. In cazul unei inflamatii a vulvei, numita vulvita, compresele umede cu solutie de acetat de aluminiu sunt de mare ajutor. Tratamentul chirurgical indeparteaza chisturile sau abcesele si pot chiar sa repare anumite anomalii anatomice.
Psihoterapia de cuplu poate fi de foarte bun augur in identificarea atitudinilor negative sau pesimiste in legatura cu viata sexuala si poate imbunatati comunicarea in cuplu, rezolvand astfel problemele care pot cauza aparitia dispareuniei.
Stiai ca...
... aproximativ 15% dintre femei sufera de dispareunie macar o data in viata, in timp ce aproximativ 2% din femei sufera de aceasta afectiune pe termen lung?
... este mult mai probabil ca durerea in timpul unui contact sexual sa apara la putin timp dupa ce femeia respectiva a fost victima unui abuz sexual, asadar, in urma unei traume psihologice?...si barbatii pot suferi de dispareunie? Totusi, aceste situatii sunt rare si au cauze fizice.

Text preluat de pe http://www.divahair.ro/